PHOENIX tutkii laaja-alaisesti energiajärjestelmän sähköistymiseen ja energiamurrokseen liittyviä oikeudenmukaisuus- ja resilienssikysymyksiä. 

  • Työpaketti 1 tutkii Suomen energiajärjestelmän murroksen kannalta olennaisia oikeudenmukaisuus- ja resilienssihaasteita. Tutkimus perustuu kirjalliskatsaukseen ja yhteistyöhön sidosryhmien kanssa.
  • Työpaketti 2 tutkii miten sähkömarkkinamalli voi edistää oikeudenmukaisuutta ja resilienssiä ja miten kotitalouksien mahdollisuudet mukautua markkinan muutoksiin vaihtelevat.
    • Tehtävä 2.1 tutkii miten dynaamiset sähkötariffit vaikuttavat erityyppisiin kotitalouksiin, miten erilaiset joustokannustimet vaikuttavat kuluttajiin ja sähköjärjestelmään sekä miten voidaan edistää joustavuutta ja riskien ja hyötyjen reilua jakoa.
    • Tehtävä 2.2 tunnistaa tekijöitä, jotka vaikuttavat kestävien ratkaisujen, kuten sähköautojen, käyttöönottoon kotitalouksissa.
    • Tehtävä 2.3 tutkii millaisella sähkön tukkumarkkinamallilla voitaisiin tukea oikeudenmukaista hyötyjen ja kustannusten jakoa samalla ylläpitäen tehokkuutta ja kannustimia investoida uusiutuvaan sähköntuotantoon ja joustoihin sähkön tuotannossa, kulutuksessa ja varastoissa huomioiden sektori-integraation tuomat hyödyt.
  • Työpaketti 3 keskittyy teollisuuden rooliin energiamurroksessa.
    • Tehtävä 3.1 tutkii voiko energiamurros ja siihen liittyvä säätely vauhdittaa valmistavan teollisuuden siirtymistä Suomeen tai pois Suomesta, sekä siirtyvätkö teollisuus ja työpaikat Suomen sisällä. Lisäksi tutkitaan, onko teollisuuden alojen ja työtyyppien välillä eroja ja tunnistetaan tekijöitä, jotka vaikuttavat yritysten kykyyn sopeutua muutoksiin.
    • Tehtävä 3.2 tutkii akkumineraalien (litium, koboltti, grafiitti) arvoketjuihin liittyviä poliittisia ja sosiaalisia riskejä, haavoittuvuuksia sekä arvoketjun resilienssiä. Neljän tapaustutkimuksen avulla tunnistetaan tapoja vahvistaa Suomen resilienssiä akkumineraalien kestävässä hankinnassa.
    • Tehtävä 3.3 analysoi metsäteollisuuden kykyä sopeutua vihreään murrokseen. Projekti tutkii taloustieteellisen analyysin avulla metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia löytää ilmasto- ja luontokestäviä ratkaisuja.
    • Tehtävässä 3.4 analysoidaan raskaan liikenteen mahdollisuuksia sopeutua murrokseen. Tehtävä tutkii hiilineutraalien raskaan liikenteen käyttövoimavaihtoehtojen kustannuksia ja niiden vaikutusta kuljetuskustannuksiin. Lisäksi analysoidaan suurteholatauksen ja akkujen vaihtoasemien hyötyjä, kustannuksia ja esteitä sekä latausmenetelmän vaikutusta sähköverkkoihin ja järjestelmän resilienssiin.
  • Työpaketti 4 keskittyy maankäyttöön ja maaseutuun liittyviin kysymyksiin.
    • Tehtävä 4.1 tutkii energiamurroksen maankäyttötarpeita (erit. tuuli- ja aurinkopuistot ja sähköverkot) ja ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin ja muihin maankäyttöintresseihin liittyvien mahdollisten jännitteiden hallintaa. Projekti analysoi ja kehittää työkaluja maankäytön suunnitteluun maakunta/kuntatasolla sekä ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointiin.
    • Tehtävä 4.2 arvioi tuulipuistojen taloudellisia vaikutuksia. Projekti analysoi miten tuulipuistot vaikuttavat asuntojen hintoihin Suomessa ja voisiko tuulipuistojen haittojen ja hyötyjen vaikutuksia tasata kiinteistöverojärjestelmän kompensaatiomallilla.
    • Tehtävä 4.3 analysoi maaseudun haavoittuvuuksia sähkönjakelun häiriöille (esim. karjatilat) ja kehittää mikroverkkoihin ja paikallisiin teknologioihin perustuvia energiaratkaisuja (esim. varastot, pienen mittaluokan bioenergia ja biokaasu). Projekti myös tutkii myös voisivatko uudet maanomistusmallit, kuten maan vuokraaminen tuuli- ja aurinkopuistoille, tarjota uutta tuloa maaseudulle.
  • Työpaketti 5 kehittää energiamurrosskenaarioita, jotka huomioivat hyväksyttävyyden, energiaoikeudenmukaisuuden ja resilienssin ja tuottaa kustannusoptimoituja murrospolkuja Suomen energiajärjestelmälle, käyttäen pitkälle edistynyttä energiajärjestelmän mallinnustyökalua. Skenaarioissa huomioidaan mm. erilaiset murrosnopeudet, teknologiavalinnat, viennin ja tuonnin osuudet sekä mahdolliset kompromissit oikeudenmukaisuuden, resilienssin ja kustannusten välillä.

 

PHOENIX-tutkimustyöpaketit