Opiskelijavalinta on kaksivaiheinen. Vaiheessa 1 valitaan haastatteluun (vaihe 2) kutsuttavat pisteyttämällä hakuperusteena käytettävän tutkinnon opintomenestys. Lopullinen opiskelijavalinta tehdään vaiheiden 1 ja 2 yhteispistemäärän (enintään 100 pistettä) perusteella. Voidakseen tulla valituksi hakijalla on oltava vähintään 50 % mahdollisista enimmäispisteistä. Tasapisteisiin päädyttäessä haastattelupisteet ratkaisevat valinnan.
ALUSTAVA ALOITUSPAIKKAMÄÄRÄ 2026: Ohjelmaan hyväksytään 20 uutta opiskelijaa.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Vertailukelpoista tietoa alimmasta pistemäärästä, jolla sijoittui haastatteluvaiheeseen ei ole, sillä ohjelman valintaperusteet ovat olennaisesti uudistuneet vuoden 2026 hakuun.
VAIHE 1: ESIVALINTA
a) Haastatteluun kutsuttavien valinta
- Haastatteluun kutsuttavien valinta tehdään hakuperusteena käytettävän tutkinnon aritmeettisen keskiarvon (ei painotetun keskiarvon) perusteella asettamalla hakijat keskiarvon perusteella paremmuusjärjestykseen 5-portaista asteikkoa käyttäen (muut asteikot suhteutetaan 5-portaiseen).
- Haastateltavien määrä on enintään 3 x ohjelman aloituspaikkojen määrä.
b) Opintomenestyksen pisteytys (enintään 30 pistettä)
Hakuperusteena olevan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo pisteytetään seuraavasti, kun todistuksen asteikko on 5-portainen ja hakijan aritmeettinen keskiarvo on välillä 2,50-5,00:
- 2,50 - 2,99 = 5 pistettä
- 3,00 - 3,49 = 10 pistettä
- 3,50 - 3,99 = 15 pistettä
- 4,00 - 4,49 = 20 pistettä
- 4,50 - 5,00 = 30 pistettä
Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista opinnoista.
HUOM! Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo eli kaikkien tulee keskiarvo laskea ja merkitä hakulomakkeelle. Ohjeet keskiarvon laskemiseen löydät alla olevan haitarivalikon kohdasta "Keskiarvon laskeminen".
VAIHE 2: Haastattelu (enintään 70 pistettä)
Sähköinen haastattelu (esim. Recright).
Hakijoita kutsutaan haastatteluun 1. vaiheen pisteiden perusteella (Vaihe 1a). Haastattelussa arvioidaan hakijan soveltuvuutta ohjelmaan seuraavasti:
- Hakijan motivaatio (mm. sisäinen ja ulkoinen motivaatio, kiinnostus alaan ja ohjelmaan liittyen, kyky luoda ja nähdä merkitys omalle osaamiselle ja työlle, tavoitteellisuus)
- Oppimisvalmiudet ja -kyky (mm. hakijan arviot ja näytöt aiemmasta opiskelumenestyksestä, opiskelutaidot, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot)
- Ohjelman alaan liittyvän työkokemuksen kautta hankittu alan tuntemus ja osaaminen (mm. mitä taitoja ja ymmärrystä hakija on kehittänyt työelämässä toimimisen avulla, muut näytöt, esim. harrastukset, vapaaehtois- ja järjestötoiminta)
- Ohjelman alaan liittyvän koulutuksen kautta hankittu alan tuntemus ja osaaminen (mm. aiemmin suoritetut tuotantotalouteen ja tietotekniikkaan (sis. digitalisaatio) liittyvät opinnot, oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen liittyvä koulutus ja kurssit)
Yliopistolla on oikeus päättää maisteriohjelman alaan liittyvän työkokemuksen ja koulutuksen soveltuvuudesta. Ko. osaamisen soveltuvuudesta ei anneta lausuntoja etukäteen.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-maisteriohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-maisteriohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.