Ihmiset ovat taitavia ymmärtämään erilaisia toistuvuuksia ja tulkitsemaan tietoa. Pattern Recognition -kurssilla tarkastellaan erilaisia tapoja koneellistaa näitä tulkintoja. Voiko esimerkiksi kalan pituuden perusteella sanoa, onko kyseessä hauki vai ahven? Entä pituuden ja keskimääräisen värin perusteella?
Tehtävä on helpompi, jos hauet ja ahvenet ovat pituuden puolesta täysin erillään toisistaan. Yleensä ominaisuudet ovat kuitenkin hieman sekaisin – pisin ahven on lyhintä haukea pidempi.
Kurssilla ei varsinaisesti keskitytä tiedon lähteeseen, vaan enemmän juuri siihen, miten sen avulla voidaan tehdä päätöksiä.
Jokaviikkoisissa harjoituksissa ohjelmoidaan näitä luokittelua ja ryhmittelyä tekeviä ohjelmia käyttäen erilaisia matemaattisia malleja ongelmasta riippuen. Kurssin harjoitustyössä tehtävänä oli tunnistaa ilmaan piirrettyjä numeroita.
Numeroita nollasta yhdeksään oli piirretty ilmaan ja piirtävän sormen paikka oli nauhoitettu liiketunnistimella. Näiden kolmiulotteisten paikkatietojen perusteella piti tunnistaa, mikä numero piirrettiin – helppoa kuvasta katsoen, mutta koneelle huomattavasti haastavampaa.
Harjoitustyöhön sisältyy kaikki tiedon käsittelystä aina mallien rakentamiseen ja uusien numeroiden luokitteluun. Kurssin suorittaminen on mahdollista tentissä käymällä, mutta suositeltu suoritustapa on harkkojen tekeminen. Harjoitustyö pitää tehdä joka tapauksessa.
Kurssin opiskelijoista oli mielenkiintoista huomata, että itse rakennetut mallit oikeasti toimivat ja tuottivat oikeita tuloksia. Tämän kurssin jälkeen mallit ja niihin liittyvä matematiikka eivät vaikuta ihan niin taianomaisilta. Kurssilla tulee tutuksi moni menetelmä tiedon tulkitsemiseen liittyen. Sivutuotteena myös asiaan kuuluva matematiikan ja ohjelmoinnin rutiini vahvistui.