Opiskelija kävelemässä metsässä.
Julkaistu 18.3.2024
Päivitetty 18.3.2024

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, mitä todistusvalinta tarkoittaa kauppatieteellisen alan ja tekniikan alojen (DIA) yhteisvalinnoissa* sekä LUTin yhteiskuntatieteissä.

*Yhteisvalinta on yliopistojen välinen, tietyn alan valintamenettely, joka on osa yhteishakua. Yhteisvalinta tarkoittaa, että useampi yliopisto on yhdessä sopinut tietyistä hakemiseen liittyvistä säännöistä, kuten valintaperusteista, alan yhteisestä valintakokeesta ja millä paikkakunnilla valintakokeen voi suorittaa.

Henkilö katsomassa järvelle.

Kauppatieteiden todistusvalinta on tarkoitettu ensikertalaisille hakijoille

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa todistusvalinnan perusteella täytetään 60 prosenttia aloituspaikoista. Loput 40 prosenttia täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Todistusvalinnan aloituspaikat on varattu ensikertalaisille hakijoille, eli toista korkeakoulupaikkaa hakeva hakija ei voi tulla valituksi todistusvalinnassa. Varasijoille asetettavien hakijoiden määrä on kaikissa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteissa rajattu. Määrät ovat todistusvalintajonossa 200 ja valintakoejonossa 150 hakijaa.

Todistusvalinnassa pisteitä voi saada viidestä aineesta: äidinkielestä, matematiikasta (pitkä tai lyhyt), hakijalle parhaat pisteet tuottavasta kielestä sekä kahdesta hakijalle parhaat pisteet tuottavasta aineesta. Todistusvalinnan enimmäispistemäärä on 154, ja todistusvalinnassa on saatava vähintään 77 pistettä. Hakijalla tulee olla suoritettuna myös pitkä tai lyhyt matematiikka hyväksytysti, jotta hän voi tulla valituksi todistusvalinnassa.

Katajanoksia.

Tekniikan todistusvalinnassa pisteitä saa kolmesta aineesta

Tekniikan alan yhteisvalinnassa todistusvalinnalla täytetään 80 prosenttia kunkin hakukohteen aloituspaikoista.

Ensikertalaiskiintiö on 70 prosenttia. Hakija voi siis olla yhtä aikaa ensikertalainen ja tulla valituksi todistusvalinnassa, mutta ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle. Varasijoille asetettavien hakijoiden määrää ei ole erikseen rajattu tekniikan alan hakukohteissa.

Todistusvalinnassa pisteytetään ylioppilastutkinnosta kolme ainetta: pitkä matematiikka, äidinkieli sekä hakijan edun mukaisesti parempi arvosana fysiikasta tai kemiasta. Tasapistetilanteessa hakijat laitetaan järjestykseen ensisijaisesti pitkän kielen arvosanan perusteella. Tullakseen valituksi todistusvalinnassa, hakijalla tulee siis olla suoritettuna hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskoe ja hänen on täytettävä hakukohdekohtaiset arvosanavaatimukset. Todistusvalinnan pisteytys on suhteutettu kurssien lukumäärään lukiossa ja maksimipistemäärä on 105.

Opiskelija pitelee sateenvarjoa.

Yhteiskuntatieteiden todistusvalinta painottuu kielitaitoon ja reaaliaineisiin

LUTin yhteiskuntatieteiden todistusvalinnassa täytetään 60 prosenttia aloituspaikoista. Loput 40 prosenttia täytetään valintakokeesta saatavien pisteiden perusteella.

Todistusvalinnassa pisteitä voi saada viidestä aineesta: äidinkielestä, parhaat pisteet antavasta aineesta (filosofia, historia, psykologia tai yhteiskuntaoppi), yhdestä ainereaalista, yhdestä kielestä ja matematiikasta (pitkä tai lyhyt).

Todistusvalinnan enimmäispistemäärä on 157,9 ja todistusvalinnassa on saatava vähintään 77 pistettä. Lisäksi hakijalla tulee olla suoritettuna ylioppilaskokeessa äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame) vähintään arvosanalla cum laude approbatur, jotta voi tulla valituksi todistusvalinnassa.

Lähikuva männyn neulasista.

Opiskelupaikan voi saada myös valintakokeen kautta

Kauppatieteet: Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeet perustuvat lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin yhteiskuntaopista, historiasta ja matematiikasta.

Hakija voi suorittaa valintakokeen haluamallaan paikkakunnalla riippumatta siitä, missä järjestyksessä hakutoiveet ovat Opintopolussa tai mihin kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen hän on hakenut. Valintakoe on kaikissa kaupungeissa sama. Valintakokeen voi tehdä suomeksi Lappeenrannassa sekä kahdeksalla eri paikkakunnalla. Valintakoe on mahdollista tehdä myös ruotsiksi neljällä eri paikkakunnalla. Valintakoepaikkaa kysytään hakulomakkeella.

Valintakokeeseen ei tule erillistä kutsua. Valintakokeessa esitetään monivalinta- ja/tai oikein/väärin -väittämiä. Oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä ja väärästä vastauksesta niitä vähennetään. Vastaamatta jättämistä ei ole rajoitettu eikä siitä vähennetä pisteitä.

Tekniikan alat: Valintakoe on yksipäiväinen ja kokeen voi suorittaa lähimmällä koepaikkakunnalla riippumatta siitä, missä järjestyksessä hakutoiveet ovat. Valintakoe on kaikissa kaupungeissa sama, eli yhdellä valintakokeella voi hakea kaikkiin DIA-valinnan DI-hakukohteisiin. Valintakokeen voi tehdä seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.

Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: kaikille pakollisesta matematiikan osiosta (3 tehtävää) sekä vaihtoehtoisesta osiosta, josta hakija voi valita enintään kolme tehtävää: fysiikka (2 tehtävää), kemia (2 tehtävää) ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavat tehtävät (2 tehtävää). Kokeen enimmäispistemäärä on 36, ja hakijan on saatava vähintään 6/18 pistettä matematiikan osiosta voidakseen tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa.

Koe perustuu lukion pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian oppimääriin sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan materiaaliin.

LUTin yhteiskuntatieteet: Hakija voi osallistua valintakokeeseen Lappeenrannan tai Lahden kampuksella. Valintakokeen ajankohta ja sisältö on molemmissa kaupungeissa sama, ja samalla kokeella haetaan molempiin LUTin yhteiskuntatieteiden koulutuksiin eli sekä yhteiskuntatieteisiin että viestintätieteisiin. Hakija valitsee koepaikkakunnan hakulomakkeella. Lahdessa osallistujien määrä on rajattu 250 hakijaan, Lappeenrannassa vastaavaa rajoitusta ei ole. Valintakokeeseen ei tule erillistä kutsua.

Yhteiskuntatieteiden valintakoe on kirjallinen aineistokoe, eikä se vaadi valmistautumista etukäteen. Koetilaisuudessa jaettava aineisto ja tehtävät voivat olla suomeksi ja englanniksi.

Vesi kuohuu koskessa.

Mitä yhteistä?

Hakijan ei tarvitse valita, hakeeko hän todistusvalinnassa vai valintakoevalinnassa. Hakija otetaan automaattisesti huomioon molemmissa tai jommassakummassa valinnassa hakukelpoisuutensa mukaisesti.

Ensikertalaisuus on korkeakouluun hakiessa etu, joka kannattaa hyödyntää viisaasti: pelkkä hakeminen ei poista ensikertalaisuutta, eli hakea kannattaa aina. Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa opiskelupaikan korkeakoulussa vastaan.

Valintoja koskee myös yhden korkeakoulupaikan sääntö: hakija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Todistusvalinnassa sijoittuneille hakijoille ilmoitetaan tuloksista viimeistään 27.5.2024. Valintakokeet järjestetään touko–kesäkuun vaihteessa, joten kaikkien hakijoiden on hyvä varautua tulemaan kokeisiin.

LUTissa opiskeltavien alojen valintakokeet järjestetään seuraavasti:

  • Tekniikka 28.5.2024
  • Kauppatieteet 4.6.2024
  • Yhteiskuntatieteet 5.6.2024

Koevalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.2024. Varasijalla olevia hakijoita hyväksytään järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Jos joku opiskelupaikan saanut ei vastaanota opiskelupaikkaa, hänen tilalleen nousee seuraava varasijalla oleva hakija.

Koska hakijalla voi olla Opintopolussa myös ylempiä hakutoiveita, tulee mukaan vielä yksi muuttuva tekijä. Vaikka hakija tulee valituksi todistusvalinnalla johonkin hakukohteistaan, voi hän halutessaan silti osallistua ylempien hakutoiveiden valintakokeeseen.

Esimerkiksi: hakijalla on kauppatieteellisen alan hakutoiveita Opintopolussa sijoilla 2, 3 ja 4. Sijalla yksi hänellä on oikeustieteellinen. Jos hakija tulee valituksi todistusvalinnalla sijalla kolme olevaan kauppatieteellisen alan hakukohteeseen, voi hän silti osallistua valintakokeisiin päästäkseen sijalla yksi tai kaksi olevaan hakukohteeseen. Käytännössä hakija voi siis osallistua edelleen sekä oikeustieteellisen että kauppatieteiden valintakokeeseen.

Jos hän tulee valituksi valintakokeen kautta ylempään hakukohteeseen, menee todistuspistein saatu opiskelupaikka seuraavalle varasijalla olevalle hakijalle. Sama käytäntö pätee myös tekniikassa ja yhteiskuntatieteissä.

Lisätietoja hakemisesta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right