Grzegorz Orzechowski uutiskuva
Julkaistu 2.10.2024
Päivitetty 2.10.2024

Mitkä asiat konetekniikassa ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt? 

Konetekniikka kehittyy tällä hetkellä uskomatonta vauhtia uusien teknologioiden ja luovien lähestymistapojen myötä. Sähköistyminen, digitalisaatio, kestävyys, uudet materiaalit, tekoäly ja mekatroniikka eli älykkäiden järjestelmien suunnittelu ja valmistus ovat erityisen ajankohtaisia aiheita. Ne vaikuttavat niin yritysten kasvuun, akateemisen huippuosaamisen kehitykseen kuin koko yhteiskunnan hyvinvointiin.  

Mitä työpöydälläsi on juuri nyt? 

Tämänhetkisissä projekteissa keskitymme parantamaan raskaiden koneiden energiatehokkuutta ja käyttöikää materiaalivalintojen ja digitalisaation, kuten älykkäiden ohjausmenetelmien, avulla. Teemme paljon poikkitieteellistä tutkimusta useiden sidosryhmien kanssa ja tuemme suoraan suomalaisia yrityksiä. Ratkon usein myös differentiaaliyhtälöitä, jotka ovat suosikkejani. 

Miten päädyit akateemiselle uralle? 

Minulla on aina ollut sisäinen tarve älylliseen stimulaatioon ja liikkeellä pysymiseen. Koen olevani etuoikeutettu, sillä olen päässyt tapaamaan urallani monia innostavia ammattilaisia, jotka ovat osaltaan johdattaneet minua akateemiselle uralle.  

Mistä asioista nautit työssäsi eniten? 

Työni haastavuus ja palkitsevuus antavat minulle sisäistä täyttymystä. Lisäksi pääsen matkustamaan jännittäviin paikkoihin ja ystävystymään muiden intohimoisesti tieteen parissa työskentelevien kanssa. Saan suunnitella aikatauluni melko vapaasti, mutta kamppailen ajoittain työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon kanssa.  

Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana? 

Minut nimitettiin hiljattain uuteen kestävän mekatroniikan professuuriin, jonka myötä Lahden kampukselle perustetaan uusi konetekniikan laboratorio. Professuuri on merkittävä virstanpylväs urallani, joka on vaatinut ponnisteluja ja omistautumista. Professorina pääsen myös toimimaan mentorina seuraaville akateemisille sukupolville.  

left
Grzegorz Orzechowski
Pehmeä robotiikka kiehtoo, sillä se tarjoaa lukuisia haasteita sekä kestävyyshyötyjä.
Grzegorz Orzechowski
Konetekniikan apulaisprofessori
right

Mitä haluaisit tutkia, jos kaikki olisi mahdollista? Entä millaisia tavoitteita sinulla on urasi suhteen?    

Uppoutuisin syvälle matematiikan perusperiaatteisiin ja viitekehyksiin. Lisäksi perehtyisin filosofiaan, neurotieteeseen ja evoluutiobiologiaan. Kunnianhimoisena tavoitteenani on yhdistää etenkin mekatroniikan ja evoluutiobiologian alat. Käytännössä tämä tarkoittaisi biorobotteja, jotka toimivat eläinten tapaan tehokkaasti ja ketterästi. Esimerkiksi yhden metsäkoneen sijaan meillä voisi olla ryhmä robottimajavia, jotka tekisivät saman työn ympäristöystävällisemmin ja kustannustehokkaammin. 

Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi? 

Inspiroidun joskus liiankin helposti. Viime aikoina pehmeä robotiikka on kiehtonut minua, sillä se tarjoaa lukuisia haasteita sekä kestävyyshyötyjä. Pehmeässä robotiikassa robottien raskaita metallirakenteita pyritään korvaamaan kevyemmillä vaihtoehdoilla, kuten polymeereillä. Yhdessä automaatioprojektissa innostuin ihmisaivojen toiminnasta. Lisäksi kollegat motivoivat minua kohti huippusuorituksia.  

Miten pidät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä? Miten palaudut työstäsi?  

Tasapainon ylläpitäminen on haastavaa. Kotona ollessani mietin usein työasioita, mutta pyrin tietoisesti kääntämään ajatukset myös muualle. Viime aikoina lause ”työni on hienoa, palkitsevaa ja tärkeää, mutta se ei koskaan rakasta minua takaisin” on auttanut minua tässä. Palaudun viettämällä laatuaikaa perheeni kanssa ja esimerkiksi tiskaamalla, juoksemalla ja pelailemalla. 

Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta. 

Palapelit ja arvoitukset ovat yksi intohimoistani. Purjehdin kerran Itämeren halki (Gdansk – Visby – Tukholma – Gdansk) pienellä veneellä, jossa oli vain kuusihenkinen miehistö. 

Lisätietoja:

Lue seuraavaksi: