Teknologia on läsnä nuorten jokapäiväisessä elämässä, mutta silti yhä harvempi näkee itsensä töissä teknologian parissa. Tähän tarvitaan muutos. LUT-yliopisto pyrkii kasvattamaan monin eri tavoin nuorten tietoisuutta alan monipuolisista ja mielenkiintoisista uramahdollisuuksista. Esimerkiksi Shaking up Tech -tapahtuma, TeknoTET-työharjoittelut ja Junior Universityn toiminta innostavat nuoria LUMA-aloille.
”Nuorten laskevaa kiinnostusta teknologia-aloja kohtaan selittää se, etteivät he usein tiedä, millaista esimerkiksi insinöörin työ oikeasti on. Nuorten käsitykset ovat usein myös vääriä ja vanhentuneita”, sanoo LUT-yliopiston tutkijaopettaja Johanna Naukkarinen.
Samaan aikaan työelämä kaipaa kipeästi uusia teknologiaosaajia. Siksi on tärkeää purkaa teknologia-alaan liittyviä ennakko-oletuksia ja näyttää nuorille laajemmin, mitä taitoja työ käytännössä vaatii.
”Moni olettaa virheellisesti, että teknologia-alalla työskentely vaatii aina matematiikan tai fysiikan perinpohjaista hallitsemista. Todellisuudessa insinöörin työ ei ole yksinäistä puurtamista koneiden kanssa, vaan siinä korostuvat ihmissuhdetaidot ja monipuolinen ongelmanratkaisukyky”, kertoo LUTin suunnittelija ja hanketyöntekijä Anni-Elina Leinonen.
Teknologia-alan monimuotoisuus lisää innovaatioita ja kilpailukykyä
Teknologia-ala näyttäytyy vieraana erityisesti tytöille ja maahanmuuttajataustaisille nuorille. Esikuvien puute ja perinteiset rooliodotukset estävät monia näkemästä alaa vaihtoehtona.
”Suomessa on yhä vahvasti miesten ja naisten alat, jolloin valtavasti osaamista ja potentiaalia jää hyödyntämättä. On paljon naisia, joilla olisi paljon annettavaa tekniikan aloille, mutta se ei ole tuntunut heille vaihtoehdolta missään vaiheessa”, Leinonen toteaa.
Monimuotoisuuden edistäminen teknologia-aloilla on taloudellisesti kannattavaa, sillä tutkimusten perusteella heterogeeniset työyhteisöt ovat innovatiivisempia ja tuottavampia.
”Monipuolinen asiakas- ja markkinaymmärrys on yritysten etu. Jos kaikki työyhteisöt koostuvat samankaltaisista osaajista, ratkaisujen näkökulmat jäävät kapeiksi. Tämä rapauttaa myös Suomen kilpailukykyä”, Naukkarinen painottaa.
TeknoTET tekee tekniikan maailmaa tutuksi työharjoittelussa
LUT-yliopisto tekee aktiivisesti töitä kasvattaakseen nuorten tietämystä ja kiinnostusta tekniikka-aloja kohtaan. Esimerkiksi TeknoTET Etelä-Karjala -hanke tarjoaa peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden tutustua teknologia-alan työelämään työharjoittelun kautta.
”TET-harjoittelu on osa kouluarkea, joten se on luonteva tapa tavoittaa nuoria. Hankkeen kautta nuoret voivat huomata, kuinka monipuolisia ja mielenkiintoisia uramahdollisuuksia teknologia-alalla on”, Leinonen kuvaa.
9-luokkalaiset tutustuvat harjoittelujaksollaan ensin LUT-yliopistossa eri tekniikan aloihin työpajoissa ja siirtyvät sen jälkeen neljän päivän työharjoitteluun kumppaniyritykseen. LUT vastaa oppilaitos- ja yritysyhteistyön koordinoinnista sekä monista käytännön asioista.
”Hankkeen myötä teknologiayritysten on helpompi ottaa TET-harjoittelijoita vastaan. Yrityksille on tehty valmista materiaalia, jota he voivat halutessaan käyttää TET-ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa”, Leinonen kertoo.
Uusiutuvan energian teknologiaratkaisuja erityisesti meriteollisuuteen kehittävä The Switch on ollut mukana TeknoTET-hankkeessa jo kaksi vuotta. Yritys haluaa auttaa nuoria ymmärtämään, että urapolut teknologia-alalla voivat olla erilaisia ja ihmiset voivat myös kasvaa ja kouluttautua eri rooleihin työn ohessa.
”Olemme saaneet osallistujilta paljon positiivista palautetta. Nuorten kanssa työskentely on antoisaa – he tuovat mahdollisuuden ajatella asioita uudesta näkökulmasta”, sanoo The Switchin HR & Administration Specialist Mari Puhakainen.
Shaking up Tech -tapahtuma haastaa teknologia-alojen stereotypiat
LUT tekee yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa vuosittaisessa Shaking up Tech -tapahtumassa, jossa nuoret pääsevät tutustumaan teknologiaan ja tieteeseen käytännönläheisesti. Erityisesti lukiota käyville nuorille naisille sekä muunsukupuolisille suunnattu tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kuulla asiantuntijoiden puheenvuoroja, osallistua työpajoihin sekä keskustella ajankohtaisista teknologia-alan ilmiöistä.
”Tapahtuma on hieno esimerkki siitä, miten korkeakoulut voivat yhteistyössä tarjota nuorille tärkeitä mahdollisuuksia tutustua teknologia-aloihin tarkemmin ja purkaa vallitsevia stereotypioita”, Naukkarinen kertoo.
Naukkarisen mukaan nuorten naisten ja muunsukupuolisten lisäksi esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset tai neurokirjolla olevat nuoret eivät hakeudu tarpeeksi usein opiskelemaan teknologia-aloja. Konkreettisten ja käytännönläheisten kokemusten tarjoaminen lisää nuorten itseluottamusta ja kiinnostusta teknologiaa kohtaan.
”Tulevaisuus tarvitsee kaikkia tekijöitä. Tavoitteenamme on luoda ympäristö, jossa nuoret taustastaan riippumatta voivat nähdä itsensä osana teknologiamaailmaa ja osallistua sen kehittämiseen”, hän painottaa.
Tilaa Curious People -uutiskirje
Shaking up Tech – Innostusta tekniikan alalle
Mitä?
Tapahtuma, jossa tutustutaan tekniikan alan mahdollisuuksiin inspiroivien puheenvuorojen, työpajojen sekä opinto- ja uramessujen kautta.
Kenelle?
Lukiota käyville nuorille naisille ja muunsukupuolisille, jotka pohtivat tekniikan alan opiskelua tulevaisuudessa.
Missä ja milloin?
Tapahtuma järjestetään 23.1.2025 samanaikaisesti Aalto-yliopistossa, LUT-yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Turun yliopistossa.
Yhteistyössä mukana:
ABB, Bittium, Borealis, Eaton, Fortum, Kemira, Metsä Group, Nokia, Saab, SSAB, Tekniikan akateemiset TEK, Teknologiateollisuus ry, Valmet, Wärtsilä
Lue lisää: https://shakinguptech.aalto.fi/
Junior University tarjoaa koululaisille elämyksiä tieteen maailmassa
Junior University -toiminnan kautta LUT tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia oppia tieteestä ja teknologiasta. Toiminta jakautuu kouluaikaiseen ja vapaa-ajan toimintaan sekä opettajille suunnattuihin täydennyskoulutuksiin.
Junior University tarjoaa lapsille ja nuorille tasavertaisia mahdollisuuksia oppia ja kokea positiivisia elämyksiä tieteen ja teknologian parissa. Osallistujat ovat päässeet esimerkiksi maalaamaan taideteoksia käyttäen sormiväriin kastettuja pallomaisia Sphero-robotteja, perehtymään ohjelmointiin ja robotiikkaan sekä tutkimaan mikromuovien esiintyvyyttä Saimaan vesistöissä.
Työpajat ja muut aktiviteetit paitsi herättelevät nuorten kiinnostusta teknologiaa kohtaan, mutta myös vahvistavat heidän oppimisvalmiuksiansa.
”Järjestämme toimintaa LUTin tiloissa, kouluissa ja etätyöpajoissa. Haluamme tällä tavoin avata oppimisen mahdollisuuksia paikasta riippumatta”, kertoo LUTin palvelupäällikkö ja Junior Universityn tiimin esihenkilö Nina Kykkänen.
Opetuksen suunnittelussa hyödynnetään laajasti LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun eri alojen asiantuntemusta: toimintaan osallistuu niin opettajia kuin opiskelijoitakin, mikä rikastuttaa opetussisältöjä ja tarjoaa laajempia näkökulmia.
”Toiminta innostaa oppilaita oppimaan ja avaa ovia uusille kiinnostuksen kohteille. Oppilaat pääsevät yhdistämään teknologian hyötyjä elämän eri osa-alueisiin ja omiin intohimon kohteisiin kuten musiikkiin ja taiteeseen”, Kykkänen kuvaa.
Junior University – Monipuolista tiede- ja teknologiakasvatusta kaikenikäisille
Mitä?
Junior University tarjoaa tiede- ja teknologiakasvatusta järjestämällä erilaisia työpajoja, leirejä, opintokäyntejä sekä yritysvierailuja. Toiminnan avulla nuoret voivat tutustua tieteen ja teknologian maailmaan käytännössä.
Kenelle?
Toiminta on suunnattu lapsille ja nuorille aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Tarjolla on myös täydennyskoulutusta ja tapahtumia opetusalan henkilöstölle.
Miten ja milloin?
Junior University toimii yhteistyössä Lappeenrannan, Imatran ja Lahden alueiden oppilaitosten sekä LUMA-keskus Suomi -verkoston kanssa. Tarjontaa on koko vuoden ympäri, ja se integroituu osaksi koulujen opetussuunnitelmaa.
TeknoTET – Portti teknologia-alan työelämään
Mitä?
TeknoTET tarjoaa neljän päivän työharjoittelujakson yhteistyöyrityksissä, jossa nuoret pääsevät käytännössä tutustumaan teknologia-alan asiantuntijatyöhön. Lisäksi TET-jaksoon kuuluu toiminnallisia työpajoja, joissa käsitellään monipuolisesti tekniikan alan mahdollisuuksia.
Kenelle?
Peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille, erityisesti vähemmistöihin kuuluville nuorille.
Kumppaniyritykset:
ABB, Danfoss, Enersense, Etteplan, Fazer, Finnsementti, Granlund, Laitex, Loihde, Metso, Metsä Group, Nordi, Ovako, Ramboll, Roxia, Sitowise, The Switch, UPM, Valmet, Visma
Rahoitus:
Hanke on Euroopan Sosiaalirahaston tukema, ja osallistujatiedot raportoidaan EU:n EURA 2021 -järjestelmän kautta nimettömästi.