Laskennallisen tieteen ja tekoälyn kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika viisi vuotta kokopäiväistä opiskelua.
LUTissa ratkot oikeita yrityselämän haasteita ja opit soveltamaan matematiikkaa, tietojenkäsittelytieteitä ja luonnontieteitä laskennallisissa asiantuntijatehtävissä.
Dataa ja tekoälyä käytetään ympäristön, teollisuuden ja liiketoiminnan ongelmien ratkaisemisessa, kuten lääketieteellisessä kuvantamisessa, liiketoiminta-analytiikassa, sääilmiöiden ennustamisessa ja satelliittikuvien tulkinnassa. Jotta laskennallista tiedettä ja erityisesti tekoälyä voidaan soveltaa, tulee dataa ja menetelmiä ymmärtää syvällisesti, koska niiden käyttöön liittyy eettisiä kysymyksiä.
Laskennallisen tieteen ja tekoälyn opinnot sopivat sinulle, jos olet kiinnostunut matematiikasta, ongelmanratkaisusta ja tietojenkäsittelystä sekä haluat oppia hyödyntämään datan ja tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia.
Opiskele laskennallista tiedettä englanniksi
Tutustu myös Computational Science and Artificial Intelligence -kandidaattiohjelmaan, jonka yleisopinnot vastaavat suomenkielisen laskennallisen tieteen ja tekoälyn kandidaattiohjelman opintoja. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Huomioi, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Mitä laskennallisen tieteen ja tekoälyn koulutusohjelmassa oppii?
Video: Laskennallisen tieteen ja tekoälyn opiskelu LUT-yliopistossa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
Syvennät matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi ja opit mallintamaan ja simuloimaan maailmaa tietokoneavusteisesti. Käsittelet matemaattisia kysymyksiä ja ohjelmoit niiden ratkaisuja algoritmeiksi.
Perehdyt tekoälyyn ja koneoppimiseen, suurten tietoaineistojen käsittelyyn sekä laskennallisiin menetelmiin. Opit mallintamaan, arvioimaan mallien epävarmuutta, analysoimaan dataa tilastollisesti sekä toteuttamaan laskennan tarvittaessa supertietokonetta käyttäen.
Valmistuttuasi osaat ratkaista teknisiä ja taloudellisia haasteita yritysmaailmassa, tutkimuslaitoksissa tai omassa yrityksessäsi laskennallisia menetelmiä hyödyntäen.
Laskennallisen tieteen ja tekoälyn opintojen sisältö ja rakenne
Laskennallisen tieteen ja tekoälyn kandidaattiohjelman laajuus on 180 opintopistettä, ja se johtaa tekniikan kandidaatin tutkintoon.
Opinnot koostuvat yleisopinnoista, laskennallisen tieteen ja tekoälyn aineopinnoista sekä sivuopintokokonaisuudesta. Osa kursseista on englanninkielisiä. Tutkintoon sisältyy myös harjoittelu.
Yleisopinnot ovat kaikille tekniikan alojen opiskelijoille yhteisiä. Ne sisältävät matematiikkaa ja fysiikkaa, kieli- ja viestintäopintoja, tietojenkäsittelyn ja ohjelmoinnin opintoja sekä alakohtaisia yleisopintoja, jotka luovat pohjan seuraaville opinnoille.
Aineopinnoissa perehdyt tekoälyyn ja koneoppimiseen, suurten tietoaineistojen käsittelyyn, epävarmuuden mallintamiseen sekä laskennallisiin ja tilastollisiin menetelmiin. Myös kandidaatintyö ja seminaari sisältyvät aineopintoihin.
Kandidaatin tutkinnon sivuaineen voit valita vapaasti LUTin muiden koulutusohjelmien tarjonnasta.
Kandidaatin tutkinnon jälkeen voit jatkaa opintojasi englanninkielisessä Data-Centric Engineering -DI-ohjelmassa, jossa opiskelet yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Maisteriohjelman opintojen laajuus on 120 opintopistettä, ja se johtaa diplomi-insinöörin tutkintoon. Opintojen kesto on kaksi vuotta.
Mitä laskennallisessa tieteessä ja tekoälyssä opiskellaan?
Laskennallisen tieteen ja tekoälyn opinnoissa keskityt aluksi alan peruskäsitteisiin ja keskeisiin menetelmiin. Opiskelet ohjelmoinnin ja matemaattisen mallinnuksen perusteet sekä perehdyt tekoälyn ja koneoppimisen peruskäsitteisiin. Yleisopinnot sisältävät myös kattavasti matematiikan ja fysiikan opintoja.
Opintojen edetessä opit ymmärtämään tilastollisen datan analysoinnin periaatteet ja osaat tehdä johtopäätöksiä analyysin perusteella. Ymmärrät laskennallisten menetelmien merkityksen suurten data-aineistojen käsittelyssä ja tietoteknisten ratkaisujen toteuttamisessa sekä osaat valita ja soveltaa laskennallisia menetelmiä data-analytiikassa. Sovellat oppimaasi käytännönläheisiin ongelmiin, joiden aiheet vastaavat yritysten tarpeisiin.
Laskennallisen tieteen ja tekoälyn opiskelu käytännössä
Opintosi sisältävät tasapuolisesti teoriaopintoja, laskennallisten menetelmien hyödyntämistä ja ongelmanratkaisua. Myös laskuharjoitukset ovat olennainen osa opintoasi. Ne perehdyttävät sinut ongelmanratkaisussa tarvittaviin rutiineihin.
Peruskurssit sisältävät luento-opetusta, mutta pääasiallinen oppiminen tapahtuu pienissä harjoitusryhmissä, joissa saat yksilöllistä ohjausta.
Harjoitustöissä opintojakson sisältö yhdistyy käytännön tekemiseen. Pääset hyödyntämään erilaisia laskentaan, simulointiin ja mallinnukseen tarkoitettuja välineitä ja ohjelmistoja, joiden avulla luot simulointimalleja tai analysoit esimerkkidatoja.
Opintosi sisältävät myös käytännön laboratorioharjoituksia. Voit perehtyä konenäön ja hahmontunnistuksen laboratoriossa esimerkiksi siihen, kuinka kuvantamista voidaan yhdistää oppiviin ja älykkäisiin laskennallisiin menetelmiin. Esimerkiksi kasvoja voidaan tunnistaa soveltamalla konenäkömenetelmiä.
Opinnäytetyössäsi pääset käyttämään etenkin laskentapalvelimiamme sekä CSC:n supertietokoneita tarpeen mukaan.
Suuntautumisvaihtoehdot laskennallisessa tieteessä ja tekoälyssä
Kandidaatin opinnoissa suuntaudut laskennalliseen tieteeseen ja tekoälyyn. Sivuaineen voit valita vapaasti LUTin muista koulutusohjelmista.
Koulutus antaa erinomaiset valmiudet jatkaa opintoja diplomi-insinööriksi.
Maisteri-/DI-ohjelma
Kandidaatin tutkinnon jälkeen voit jatkaa opintojasi Data-Centric Engineering -DI-ohjelmassa, jossa erikoistut sovellettuun matematiikkaan (Applied Mathematics) tai konenäköön ja hahmontunnistukseen (Computer Vision and Pattern Recognition).
Kaksivuotinen maisteriohjelma on laajuudeltaan 120 opintopistettä. Opetus järjestetään pääsääntöisesti englanniksi.
Uramahdollisuudet
Tarve hyödyntää dataa ja tekoälyä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Siksi laskennallisen tieteen ammattilaisille on kova kysyntä yrityksissä ja muissa organisaatioissa. Esimerkiksi tuotekehitykseen, liiketaloudellisen datan tulkintaan, lääketieteelliseen kuvantamiseen ja erilaisten tekoälypalvelujen rakentamiseen tarvitaan laskennallisen tieteen osaamista.
Diplomi-insinööriohjelmasta valmistuneet työllistyvät laajasti yhteiskunnan eri osa-alueille, kuten teollisuuteen, teknologiayrityksiin, rahoitusalalle, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Voit työskennellä esimerkiksi data-analyytikkona, datatieteilijänä, koneoppimisen insinöörinä tai tekoälyasiantuntijana.
Työssäsi käsittelet laskennallisia malleja, analysoit ja visualisoit suuria tietoaineistoja sekä muodostat erilaisia mallinnuksia, todennäköisyyksiä ja ennusteita. Hyödynnät myös ohjelmointitaitojasi. Lisäksi työtehtäväsi voivat sisältää palvelujen suunnittelua ja kehittämistä.
Laskennallisen tieteen opiskelu tukee myös yrittäjäksi ryhtymistä. Meiltä valmistuneet ovat perustaneet esimerkiksi menestyviä konenäköön pohjautuvia startup-yrityksiä.
Meiltä valmistuneiden ammattinimikkeitä
- Yrittäjä sahateollisuudessa
- Toimitusjohtaja konenäköratkaisuja kehittävässä yrityksessä
- Tuotekehittäjä lääketieteellistä tekniikkaa kehittävässä yrityksessä
- Teknologiajohtaja ympäristömonitorointiyrityksessä
- Tekoälykehittäjä
- Yliopiston professori
- Tutkija Ilmatieteen laitoksella ja Puolustusvoimissa