
Sähkötekniikan kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.


Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.
Sähköenergian tehokas tuotanto, siirto ja käyttö ovat merkittävässä roolissa sähköistyvässä nyky-yhteiskunnassa. Myös sähkön kasvava kysyntä ja kulutus tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia sähkömarkkinoiden kehittämiseen.
LUTissa perehdyt nykyaikaiseen teknologiaan sekä kehität uusia sähköteknisiä ja elektronisia laitteita ja järjestelmiä. Opintosi keskittyvät sähkömarkkinoihin ja sähkönsiirtoon, aurinkotalouteen, sähkökoneiden ja -järjestelmien älykkääseen ohjaukseen sekä elektroniikkaan.
Sähkötekniikka sopii sinulle, jos et arkaile haasteiden edessä ja olet kiinnostunut paitsi sähköteknisten laitteiden toimintaperiaatteista myös luonnontieteistä. Sähkötekniikassa sovellat matematiikkaa työkaluna sekä fysiikkaa ja kemiaa ilmiöinä.
Opiskele sähkötekniikkaa englanniksi
Tutustu myös Electrical Engineering -ohjelmaan, jonka yleisopinnot vastaavat suomenkielisen sähkötekniikan kandidaattiohjelman opintoja. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Technology and Engineering Science -ohjelmassa opiskelet ensin kone-, sähkö-, energia- ja ympäristötekniikan perusopintoja. Suuntautumisesi valitset toisena opiskeluvuonna. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Huomioi, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Mitä sähkötekniikan koulutusohjelmassa oppii?
Video: Sähkötekniikan opiskelu LUT-yliopistossa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
LUTissa opit kehittämään sähköistyvän yhteiskunnan ratkaisuja ymmärtämällä, miten sähköenergia tuotetaan, siirretään ja käytetään sekä miten sähköjärjestelmiä ohjataan ja sähkömarkkinat toimivat. Voit syventyä esimerkiksi sähköverkkoihin ja -markkinoihin, sähkökoneisiin ja niiden ohjaukseen, elektroniikkaan, säätö- ja automaatiotekniikkaan sekä aurinko- ja vetytalouteen.
Sähkötekniikan opinnoissa perehdyt sähköteknisten ja elektronisten järjestelmien toimintaperiaatteisiin sekä sähköturvallisuuteen, -asennuksiin ja -suunnitteluun liittyviin määräyksiin. Opit käyttämään sähkövoimatekniikan ja elektroniikan mittausjärjestelmiä turvallisesti ja ymmärtämään sähköön liittyviä fysikaalisia ilmiöitä. Lisäksi opit arvioimaan sähkötekniikan roolia yhteiskunnassa ja suunnittelemaan energiatehokkaita ratkaisuja eri tarpeisiin.
Sähkötekniikan opintojen sisältö ja rakenne
Sähkötekniikan kandidaattiohjelman opintojen laajuus on 180 opintopistettä, ja se johtaa tekniikan kandidaatin tutkintoon.
Kandidaatin opinnot sisältävät kaikille sähkötekniikan opiskelijoille yhteisiä yleissivistäviä yleisopintoja, kuten matematiikkaa, fysiikkaa, kieli- ja viestintäopintoja sekä sähkötekniikan aineopintoja, kuten sähköverkkotekniikkaa, sähköturvallisuutta ja laboratoriotöitä. Lisäksi voit valita vapaasti sivuopintokokonaisuuden LUTin tarjonnasta.
Suoritettuasi kandidaatin tutkinnon voit jatkaa opintoja valitsemassasi sähkötekniikan maisteriohjelmassa. Maisteriopintojen laajuus on 120 opintopistettä.
Tarjolla on neljä ohjelmaa:
- Electrical Engineering
- Electric Transportation Systems
- Renewable Power-to-X Economy
- sähkötekniikan DIODI
Voit hakea maisterivaiheessa myös kansainväliseen kaksoistutkinto-ohjelmaan, joka järjestetään yhteistyössä partneriyliopiston kanssa. Opinnot ohjelmassa kestävät kaksi vuotta, ja opiskelija saa tutkintotodistukset molemmista yliopistoista.
Sähkötekniikan opiskelu käytännössä

Suurin osa opiskelustasi tapahtuu kampuksella arkipäivisin. Opinnoissa hyödynnetään muun muassa luento-, pienryhmä- ja verkko-opetusta sekä itsenäistä opiskelua.
Opintosi sisältävät teorialuentoja, laskuharjoituksia, projekteja, harjoitustöitä, laboratorioharjoituksia ja yritysvierailuja. Pääset myös tutustumaan työelämään luennoilla vierailevien yrityselämän edustajien ja alueen yrityksille tehtävien projektitöiden kautta.
Voit työskennellä tutkimusapulaisena lukuisissa tutkimushankkeissa jo kandidaatin opintojen aikana. Palkan lisäksi saat arvokasta työkokemusta ja tuntumaa tieteellisestä tutkimustyöstä.
Miksi opiskella sähkötekniikkaa?
Haastattelimme sähkötekniikan professori Jarmo Partasta ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi sähkötekniikka on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot sähkötekniikassa
Sähkötekniikan kandidaatin opinnot sisältävät kaikille opiskelijoille yhteisiä sähkötekniikan aineopintoja muun muassa sähköverkoista, sähkökoneista ja tehoelektroniikasta, sähköturvallisuudesta, signaalinkäsittelystä ja digitaalitekniikasta. Opinnot sisältävät myös laboratoriotyöskentelyä koko kandidaatin opintojen ajan.
Yhteisten aineopintojen lisäksi opiskelet mielenkiintosi mukaan vähintään 12 opintopistettä elektroniikkaa, ohjelmointia, sulautettuja järjestelmiä, energiataloutta, tuuli- ja aurinkovoimatekniikkaa ja/tai energiavarastoja.
Maisteri-/DI-ohjelmat
Sähkötekniikassa on tarjolla neljä diplomi-insinööriohjelmaa:
- Electrical Engineering (englanniksi) – Voit erikoistua sähkökäyttöihin, säätötekniikkaan ja automaatioon tai elektroniikkaan. Lähiopetus Lappeenrannassa.
- Electric Transportation Systems (englanniksi) – Opit sähköisen liikenteen kokonaisratkaisuista, kehitystrendeistä ja liiketoiminnasta. Monimuoto-opetus Lahdessa.
- Renewable Power-to-X Economy (englanniksi) – Kattaa uusiutuvan energian, siihen liittyvät teknologiat, talouden, kestävyyden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden. Lähiopetus Lappeenrannassa.
- Sähkötekniikan DIODI-ohjelma (suomeksi) – Voit suuntautua sähköverkkoihin ja -markkinoihin, sähkökäyttöihin ja tehoelektroniikkaan tai säätö- ja automaatiotekniikkaan ja langattomiin järjestelmiin. Monimuoto-opetus Lappeenrannassa.
Kansainväliset kaksoistutkinto-ohjelmat
Voit hakea maisterivaiheessa myös kansainväliseen kaksoistutkinto-ohjelmaan, joka järjestetään yhteistyössä partneriyliopiston kanssa. Opinnot ohjelmassa kestävät kaksi vuotta, ja saat tutkintotodistukset molemmista yliopistoista.
- Wroclaw University of Science and Technology -yliopistossa opiskelet uusiutuvia energiajärjestelmiä tai säätötekniikkaa. Valmistut ohjelmasta sähkötekniikan diplomi-insinööriksi.
- Leibniz University Hannover -yliopistossa opiskelet energia- ja sähkötekniikkaa. Valmistut ohjelmasta energiatekniikan diplomi-insinööriksi.
Molemmissa ohjelmissa ensimmäinen lukuvuosi opiskellaan LUTin Lappeenrannan kampuksella ja toiseksi opiskeluvuodeksi siirrytään partneriyliopistoon, jossa tehdään myös diplomityö.


Koulutuksen laatu
Koulutuksen korkea laatu on yksi tärkeimmistä periaatteistamme. Kansainväliset tutkinto-ohjelmien akkreditoinnit varmistavat tiedekuntamme jatkuvan kehittymisen ja meillä suoritettujen tutkintojen kansainvälisen vertailtavuuden. Sijoituimme maailman 300 parhaan yliopiston joukkoon viimeisimmässä THE-rankingissa, joka on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista.
Huomioimme työelämän tarpeet ohjelman sisällön suunnittelussa. Opintojen aikainen yritysyhteistyö, erilaiset case-harjoitukset sekä tutkimukseen perustuva opetus takaavat, että saat yrityselämän tarpeita ja odotuksia vastaavan koulutuksen. Arvioimme koulutuksemme laatua useiden seurantamenettelyjen ja palautekanavien kautta. Niihin kuuluvat muun muassa opintojaksopalaute, valmistuneiden palaute, alumnipalaute ja opinnäytetyönantajapalaute.
Sähkötekniikan diplomi-insinöörin uramahdollisuudet
Digitalisaatio ja energian internet mahdollistavat laitteiden ohjauksen ja energiatehokkaan käytön. Uusiutuvan sähköenergian tuotanto ja energiankäytön tehostamisen tarve tarjoavat sähkötekniikan osaajille työtä nyt ja tulevaisuudessa.
Uusia osaajia tarvitaan tuotekehitykseen, projekti-insinööreiksi, myyntiin ja markkinointiin sekä johtotehtäviin. Myös sähkökaupan insinööreille sekä juridiset pätevyydet hallitseville sähkötöiden johtajille on kasvava tarve markkinoilla.
Ammattinimikkeitä
- Tutkimusinsinööri
- Testauspäällikkö autotehtaalla
- Automaatioinsinööri
- Sähköyhtiön toimitusjohtaja
- Sähkösalkunhoitaja
- Teknologiayrittäjä
- Tuuli- ja aurinkovoimakehittäjä
- Sähkökoneiden tuotekehitysinsinööri