Tuotantotalouden kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.
Tuotantotalous rakentaa siltoja teknologian ja yritystoiminnan välille. Kun yhdistetään matemaattinen ja tekninen ongelmanratkaisu ihmisten ja prosessien johtamiseen, autetaan yrityksiä tekemään parempia päätöksiä.
Opit ymmärtämään laaja-alaisesti yritysten toimintoja ja niiden välisiä yhteyksiä. Valmistuttuasi osaat huomioida organisaatioiden toiminnassa myös taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden.
Tuotantotalous sopii sinulle, jos olet kiinnostunut taloudellisen ja teknillisen lähestymistavan yhdistämisestä yritysten kehittämisessä ja johtamisessa. Haluat tutustua siihen, miten uusinta teknologiaa hyödynnetään yrityksen prosesseissa ja toiminnoissa sekä talouden ja toiminnan kehittämisessä.
Opiskele tuotantotaloutta englanniksi
Tutustu myös Industrial Engineering and Management -ohjelmaan, jonka yleisopinnot vastaavat suomenkielisen tuotantotalouden kandidaattiohjelman opintoja. Ohjelma järjestetään Lahden kampuksella.
Huomioi, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat tietoa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
Mitä tuotantotalouden koulutusohjelmassa oppii?
Video: Tuotantotalouden opiskelu LUT-yliopistossa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
Tuotantotalous yhdistää teknologista ja taloudellista ajattelua yritysten liiketoiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Opinnoissasi perehdyt siihen, miten organisaatioita voidaan uudistaa ja kehittää kestävämpään suuntaan.
Opintojen aikana saat laajan käsityksen, miten yritysten prosesseja ja toimintoja voidaan kehittää ja tehostaa kokonaisvaltaisesti. Lisäksi opit tunnistamaan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja suunnittelemaan uusia tuotteita sekä palveluita ottaen huomioon niin sidosryhmät kuin vallitsevat megatrendit.
Tiedon analysoinnin taidoillasi autat yrityksiä tekemään parempia päätöksiä. Opit myös toimimaan ja verkostoitumaan kansainvälisessä, jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä ja saat laajan kuvan yritysten toiminnoista.
LUTin tuotantotalouden koulutus painottaa innovaatiotoiminnan, toimitusketjujen, tuotannon, teknologian ja kustannusten johtamisen laajaa osaamista. Kun se yhdistetään digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin, rikotaan perinteisiä rajoja yritysten ja julkisen sektorin välillä ja parannetaan näiden kilpailukykyä. Pystyt myös rakentamaan opintojasi monipuolisesti omien mielenkiinnon kohteidesi mukaan.
Elinkeinoelämä tulee sinulle tutuksi vierailevien luennoitsijoiden, yritysvierailujen ja yrityksille tekemiesi projektitöiden ja diplomityön kautta. Tuotantotaloutta voidaan hyödyntää kaikilla tuotannon ja tekniikan aloilla, joten työllistymismahdollisuudet ovat laajat sekä kotimaisilla että kansainvälisillä työmarkkinoilla.
Tuotantotalouden opintojen sisältö ja rakenne
Tuotantotalouden koulutusohjelmassa suoritat ensin alempana korkeakoulututkintona kolmivuotisen tekniikan kandidaatin tutkinnon (180 opintopistettä). Kandidaatin opintojen jälkeen sinulla on oikeus jatkaa tuotantotalouden diplomi-insinööri- eli maisteriohjelmassa.
Tuotantotalouden opiskelijoiden tekniikan kandidaatin tutkinnon opinnot koostuvat yleisopinnoista, tuotantotalouden aineopinnoista, sivuopinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Tuotantotalouden opinnot tähtäävät laaja-alaiseen yritysten toiminnan ymmärtämiseen. Tähän tavoitteeseen pyritään sekä teoriaopinnoilla että käytännön ongelmalähtöisellä opiskelulla.
LUTissa tuotantotalouden opinnoissa huomioidaan myös kestävän liiketoiminnan vaatimukset: valmistuttuasi tuotantotalouden diplomi-insinööriksi osaat huomioida organisaatioiden toiminnassa taloudellisen, sosiaalisen sekä ekologisen kestävyyden.
Mitä tuotantotaloudessa opiskellaan?
Kandidaatin opinnoissa perehdyt yrityksen eri osa-alueiden kehittämiseen ja johtamiseen sekä erilaisiin liiketoimintaympäristöihin. Opiskelet myös matemaattisia ja teknistieteellisiä aiheita sekä ihmisten ja organisaatioiden toiminnan johtamista.
Opit alaan liittyvät keskeiset käsitteet ja teoriat sekä tieteellisen ajattelutavan. Saat myös valmiuksia hyödyntää luonnontieteitä ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelet tuotantotalouden yleisiä valmiuksia, esimerkiksi tuotannon ja toimitusketjujen johtamisen, kustannusjohtamisen sekä innovaatio- ja teknologiajohtamisen perusteita. Yleisopintoihin kuuluu myös viestintä- ja kieliopintoja.
Opintojen sisältöjä
- Innovaatio- ja teknologiajohtaminen
- Toimitusketjun johtaminen
- Kustannusjohtaminen
- Strateginen suunnittelu ja päätöksenteko
- Tuote- ja palvelukehitys
- Suorituskyvyn mittaaminen ja johtaminen
- Data-analytiikka
- Markkinointi
- Kansainvälinen liiketoiminta
- Yrittäjyys
Tuotantotalouden opiskelu käytännössä
Opintosi sisältävät erilaisten menetelmien ja mallien sovellusta sekä tiimityöskentelyä, projektikursseja sekä pelinomaisia opintojaksoja. Näiden kautta opit hahmottamaan yritystoimintaa kokonaisuutena.
Analyysit liiketoimintaympäristöistä ja ideat yrityksen kehittämisestä siirtyvät kurssisisällöistä käytäntöön, kun ratkot kursseilla yliopiston yhteistyöyritysten oikeita haasteita.
Valitset tuotantotalouden koulutusohjelmassa sivuaineesi muusta LUTin tekniikan koulutusohjelmien tarjonnasta, ja voit syventää osaamistasi kiinnostuksesi mukaisesti. Kandidaatin tutkinnossa aloitettua sivuainetta voi jatkaa laajempana DI-tutkinnossa tai siihen voi valita toisen teknillisen sivuaineen.
Miksi opiskella tuotantotaloutta?
Haastattelimme tuotantotalouden professori Timo Pirttilää ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi tuotantotalous on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot tuotantotaloudessa
Tuotantotalouden kandidaatinopinnoissa suuntaudut tuotantotalouteen. Sivuopintokokonaisuuden voit valita LUTin tekniikan koulutusohjelmien tarjonnasta. Sivuopintojen avulla voit erikoistua haluamaasi tekniikan alaan. Sivuaineesi voi sisältää esimerkiksi energiatekniikan, ympäristötekniikan, konetekniikan, kemiantekniikan ja tietotekniikan opintojaksoja.
Maisteri-/DI-ohjelmat
Diplomi-insinöörin ohjelmassa osaamisesi syventyy, ja saat laajat valmiudet yritysten kehitys- ja johtotehtäviin. Opit hankkimaan ja tuottamaan päätöksenteon kannalta olennaista tietoa ja arvioimaan yrityksen toimintojen ja sen sidosryhmien välisiä vuorovaikutussuhteita.
DI-ohjelman suoritettuasi sinulla on laaja taloudellinen osaaminen, ja hyvä tuntemus tekniikasta. Osaat arvioida oman teknillisen alasi sovelluksia liiketoiminnallisesta näkökulmasta. Tunnistat yrityksistä kehittämiskohteita. Osaat paitsi luoda ratkaisuvaihtoehtoja, myös vetää muutosprojekteja läpi.
Valittavanasi on seitsemän tuotantotalouden maisteriohjelmaa:
- Data-analytiikka päätöksenteossa
- Digitaalinen palvelutuotanto
- Tuotannon johtaminen
- Yrittäjyys ja yrityksen johtaminen
- Global Management of Innovation and Technology
- Innovation and Logistics
- Management of Organisational Development
Erillishaun kautta voit hakea myös monimuoto-opiskeluna toteutettavaan TUDI-maisteriohjelmaan.
Tuotantotalouden diplomi-insinöörin uramahdollisuudet
Tuotantotaloudesta valmistuneena olet taloutta ja yritysten toimintaa ymmärtävä ongelmanratkaisija, jossa on potentiaalia johtajaksi.
Hahmotat ja analysoit maailmaa insinöörimäisellä otteella. Osaat myös tehdä yhteistyötä ja viestiä ihmisten välillä. Voit vetää uudistusprojekteja vakiintuneissa teollisyrityksissä, johtaa uusien tuotteiden kehitystä tai luoda uusia digitaalisia palveluja. Osaamisellesi on kysyntää kansainvälisilläkin työmarkkinoilla.
Ammattinimikkeitä
- Controller
- Data Analyst
- Innovation Manager
- Liiketoimintajohtaja
- Management Consultant
- Production Engineer
- Project Manager
- Supply Chain Manager
- Tuotekehityspäällikkö