Käydään ensin läpi, millaisia tukia opiskelija voi saada. Lopuksi kolme opiskelijaamme kertoo kuukausibudjetistaan ja rahankäytöstään.
Opintotuki
Opintotuki turvaa opiskelijan toimeentulon opiskelun aikana. Se koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Molempia haetaan Kelalta.
Opintoraha
Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt korkeakouluopiskelija saa opintorahaa 268,23 euroa kuukaudessa. 1.8.2023 alkaen opintoraha on 279,38 euroa kuukaudessa.
Voit saada opintotukea korkeakouluopintoihin yhdeksäksi kuukaudeksi lukuvuodessa. Yhden lukuvuoden opinnot vastaavat 60 opintopistettä. Opinnoissa täytyy edetä, jotta opintotuen maksaminen jatkuu eikä sitä peritä takaisin. Korkeakouluopiskelijan tulee suorittaa yhtä tukikuukautta kohden keskimäärin vähintään viisi opintopistettä ja jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä.
“Voit saada opintotukea myös kesällä, jos opiskelet silloin. Voit tehdä kesätöitä, mutta muista seurata opintotuen ja asumistuen tulorajoja. Jos et voi opiskella etkä ole saanut kesätöitä, voit hakea Kelasta toimeentulotukea.” Lähde: Kela
Opiskelijan on mahdollista työskennellä ja saada samalla opintotukea, kunhan työstä saatavat tulot pysyvät Kelan asettamissa rajoissa. Kela määrittää vuositulorajan, joka perustuu tukikuukausiin.
”Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 1 040 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 3 120 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti.” Lähde: Kela
Lue lisää opintotuesta Kelan sivuilta.
Opintolaina
Opiskelija voi rahoittaa opintojaan myös valtion takaamalla opintolainalla. Yleensä opintolainan määrä on korkeakouluopiskelijalle 650 euroa kuukaudessa. Useimmiten opintolainan voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä. Opintolainan korosta ja takaisinmaksusta sovitaan lainaa myöntävän pankin kanssa.
”Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Koska Kela takaa opintolainasi, et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.” Lähde: Kela
Opintolainasta on opiskelijalle monia hyötyjä. Kela voi esimerkiksi maksaa osan lainastasi opintolainahyvityksen tai -vähennyksen muodossa. Kokonaisuudessaan opintolaina on erittäin edullista lainaa ilman vähennyksiäkin. Opiskeluun investointi on myös investointi tulevaisuuteen – sitä ei kannata jättää tekemättä.
”Opintolainaa kannattaa käyttää, jos rahat eivät riitä tai jos ei ole mahdollista yhdistää opiskelua ja työssäkäyntiä. Moni opiskelija voisi helpottaa talouttaan ja ajankäyttöään nostamalla lainaa.” Lähde: Kela
Opintolainan takaisinmaksusta ei tarvitse murehtia heti. Lisäksi Kela voi maksaa opintolainan korot korkoavustuksena jopa 2,5 vuoden ajan, jos opintojen jälkeen päätyy hetkellisesti työttömäksi.
”Takaisinmaksu alkaa yleensä noin puoli vuotta sen jälkeen, kun pankki on pääomittanut opintolainasi korot eli lisännyt korot lainan pääomaan viimeisen kerran.” Lähde: Kela
Lue lisää opintolainasta Kelan sivuilta.
Asumistuki
Pienituloinen opiskelija voi saada Kelan myöntämää yleistä asumistukea. Tuki myönnetään yleensä toistaiseksi, eli se ei ole sidoksissa opiskelukuukausiin tai opintotuen enimmäisaikaan. Ainoastaan määräaikaisissa vuokrasopimuksissa tuki myönnetään sopimuksen voimassaoloajaksi. Yleistä asumistukea ei myöskään katsota tuloksi, eli se ei vaikuta opintotuen myöntämiseen tai määrään.
Asumistuki voi olla korkeintaan 80 prosenttia asumismenoista. Asumismenoiksi vuokra-asunnossa katsotaan esimerkiksi
- vuokra
- erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset
Laissa on määritelty asumisen enimmäismenot eli suurin euromäärä, jonka perusteella asumistukea voi saada. Tämä tarkoittaa sitä, että tukea voi saada enintään laissa määriteltyjen enimmäismenojen mukaan, vaikka asumismenot olisivatkin todellisuudessa suuremmat.
Myös asunnon sijainti eli asuinkunta vaikuttaa asumistuen määrään. Kunnat on jaettu neljään ryhmään asumisen hinnan mukaan. Molemmat kampuskaupunkimme, Lappeenranta ja Lahti, kuuluvat ryhmään kolme.
Vuonna 2023 enimmäisasumismenot yhden hengen taloudessa ovat 447 euroa kuukaudessa (kuntaryhmä 3). Tällöin enimmäistuki vuokra-asunnolle on 357,60 euroa kuukaudessa (80 prosenttia asumismenoista).
Lue lisää yleisestä asumistuesta Kelan sivuilta.
Kolme opiskelijaa, kolme budjettia
Anu, ympäristötekniikan opiskelija (1. vuosi)
Tulot kuukaudessa:
- Opintoraha: +268,23 euroa
- Asumistuki: +240 euroa
- Yhteensä: +508,23 euroa
Menot kuukaudessa:
- Vuokra (sisältää veden, sähkön ja internetyhteyden): -300 euroa
- Ruoka: -100 euroa
- Liikkuminen (juna- ja bussiliput): -30 euroa
- Muu: -50 euroa
- Yhteensä: -480 euroa
Erotus: +28,23 euroa
Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko, että tulosi ovat riittävät?
Olen maltillinen rahankäyttäjä. Suunnittelen ruokaostokset etukäteen, en osta hetken mielijohteesta ja syön kasvisruokaa. Opiskelijatapahtumiin käytän noin 20 euroa kuukaudessa. Summa sisältää pääsyliput, haalarimerkit ja alkoholittomat juomat. Lisäksi käyn vanhempieni luona junalla noin kerran kuukaudessa.
En pitänyt välivuotta, joten ylimääräisiä säästöjä ei ole juuri kertynyt. Tuloni mahdollistavat minulle kuitenkin oikein mukavan elämän. Pärjään ilman opintolainaa, mutta olen pohtinut sen nostamista sijoittamista varten.
Janette, sähkötekniikan opiskelija (2. vuosi)
Tulot kuukaudessa:
- Opintoraha: +268,23 euroa
- Asumistuki: +330,40 euroa
- Palkka: +504,29 euroa
- Yhteensä: +1102,92 euroa
Menot kuukaudessa:
- Vuokra (sisältää veden): -525 euroa
- Sähkö: -15 euroa
- Netti- ja puhelinliittymä: -55,30 euroa
- Liikkuminen: -100 euroa
- Suoratoistopalvelut: -19,44 euroa
- Ruoka: -200 euroa
- Rahat säästöön (ASP-tili ja sijoittaminen): -100 euroa
- Yhteensä: -1014,74 euroa
Erotus: +88,18 euroa
Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko, että tulosi ovat riittävät?
Olen tehnyt töitä koulun ohessa ja kesälomilla 9. luokasta saakka ja kerryttänyt samalla säästöjä. Yllättäviin menoihin käytän säästämiäni rahoja.
Pyrin seuraamaan rahankäyttöäni säännöllisesti. Olen tarkka rahankäyttäjä kaikkialla muualla paitsi ruokaostoksilla. Ostan sekaravintoa ja suosin kotimaisia elintarvikkeita.
Siirrän joka kuukausi ASP-tilille 50 euroa. Ostan myös ajoittain osakkeita, joiden hankkimiseen säästän kuukausittain samansuuruisen summan. En tee kovinkaan usein hankintoja hetken mielijohteesta. Jos tarvitsen uusia vaatteita, pyrin ostamaan laadukkaan tuotteen, jota voisin käyttää mahdollisimman pitkään. Voisin säästää esimerkiksi ruokaan menevissä kuluissa, jos valitsisin kaupassa halvempia ulkomaisia tuotteita.
Ville, kauppatieteiden opiskelija (2. vuosi)
Tulot kuukaudessa 1. opiskeluvuonna:
- Opintoraha: +268,23 euroa
- Asumistuki: +330,40 euroa
- Opintolaina: +650 euroa
- Yhteensä: +1248,63 euroa
Menot kuukaudessa:
- Vuokra: -448 euroa
- Ruoka: -100 euroa
- Muu: -300 euroa
- Yhteensä: -848 euroa
Erotus: +400,63 euroa
Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko että tulosi riittävät?
Koen olevani suhteellisen vastuullinen rahankäyttäjä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna en saanut palkkatuloja, mutta pärjäsin hyvin valtion maksamilla tuilla. Jouduin seuraamaan omaa rahankäyttöäni, mutten kokenut opiskelijabudjetilla elämistä kuormittavana tai ankeana.
Toisena opiskeluvuonna aloin käymään töissä koulun ohella, mikä helpotti elämää taloudellisesti. Käytän rahaa saman verran kuin ennen töiden aloittamista, mutta työt tuovat varmuutta ja mielenrauhaa raha-asioihin. Vuokran ja ruoan lisäksi rahaa kuluu matkustamiseen, ravintoloihin, opiskelijatapahtumien pääsylippuihin ja sekalaisiin kertaostoksiin, kuten vaatteisiin.
Saan tarvittaessa paikattua kuukausibudjettia kesätöistä ansaitsemillani rahoilla. Lisäksi nostan opintolainaa 650 euroa kuukaudessa. Mielestäni opintolainan nostaminen on kannattavaa, sillä se on halpaa lainaa. Lisäksi Kelan opintolainahyvitys lisää motivaatiota saada opinnot valmiiksi määräajassa. Olen pyrkinyt sijoittamaan suurimman osan lainasta, mutta pystyn maksamaan sillä myös ylimääräisiä ostoksia.