Opiskelijoita tekemässä tehtäviä.
Julkaistu 14.3.2024
Päivitetty 14.3.2024

LUT-yliopistossa voi opiskella tekniikkaa, kauppatieteitä ja yhteiskuntatieteitä. LUTilla on korkeakoulujen kevään 2024 toisessa yhteishaussa mukana 11 Lappeenrannan kampuksella järjestettävää suomenkielistä kandidaattiohjelmaa. Hakuaika alkaa 13.3.2024 klo 8 ja päättyy 27.3.2024 klo 15. Ohjelmiin haetaan osoitteessa opintopolku.fi.

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa voi puolestaan hakea LUTin englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin. Seuraava hakuaika alkaa tammikuussa 2025.

Viisi faktaa LUT-yliopistoon hakemisesta:

  1. Todistusvalinta eli ylioppilastodistuksen arvosanoihin perustuva valinta on pääväylä yliopisto-opintoihin.
  2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille hakijoille eli henkilöille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa.
  3. Voit päästä todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan, kauppatieteiden tai yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi.
  4. Hakutoiveiden järjestyksellä on aina merkitystä.
  5. Usein lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta.
Opiskelijoita juttelemassa tietokoneiden ääressä.

1. Valtaosa hakijoista valitaan LUTiin todistusvalinnalla

Todistusvalinnoille on varattu jokaisessa yliopistossa tietty määrä aloituspaikkoja. Olet mukana todistusvalinnassa, kun tietyt tekniikan alan, kauppatieteellisen alan tai LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden kynnysehdot täyttyvät.

Tekniikka: LUTissa 80 prosenttia tekniikan alan aloituspaikoista täytetään todistusvalinnan perusteella. Loput aloituspaikat eli 20 prosenttia paikoista jaetaan valintakoepisteiden perusteella.

Kauppatieteet: LUTin kauppatieteellisen alan aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. 40 prosenttia paikoista täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Yhteiskuntatieteet: LUTin yhteiskuntatieteiden aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. 40 prosenttia paikoista täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Yhteishaussa sinun ei tarvitse ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa vai valintakoevalinnassa. Sinut otetaan aina automaattisesti huomioon molemmissa tai jommassakummassa valinnassa pohjakoulutuksesi perusteella.

2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla ei ole aiempaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoa eikä ole aiemmin (syksyllä 2014 tai sen jälkeen) ottanut opiskelupaikkaa korkeakoulussa vastaan, on etusijalla yhteishaussa.

Tekniikka: 70 prosenttia LUTin tekniikan koulutusohjelmien aloituspaikoista on varattu ensikertalaisille. Ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Kauppatieteet: LUTissa kauppatieteellisen alan ensikertalaiskiintiö on 70 prosenttia aloituspaikoista. Jotta voit tulla valituksi todistusvalinnassa, tulee sinun olla myös ensikertalainen hakija.

Yhteiskuntatieteet: LUTissa ensikertalaiskiintiö on 70 prosenttia aloituspaikoista, mutta ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Pelkkä hakeminen ei poista ensikertalaisuutta, eli hakea kannattaa aina. Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa opiskelupaikan korkeakoulusta vastaan.

Opiskelijoita tietokoneiden ääressä.

3. Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan, kauppatieteiden tai yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi

Tekniikka: Voit päästä todistusvalinnalla sisään millä tahansa sijalla olevaan DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteeseesi.

Kauppatieteet: Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen, mutta sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

Yhteiskuntatieteet: Voit päästä todistusvalinnalla sisään millä tahansa sijalla olevaan yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi.

4. Harkitse tarkkaan, mihin järjestykseen hakutoiveesi laitat, sillä järjestyksellä on merkitystä

Teet jo osan tulevaan opiskelupaikkaasi liittyvistä päätöksistä Opintopolun hakulomakkeella, sillä hakukohteet tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Opintopolkuun merkittyä järjestystä voi muuttaa hakuaikana, mutta hakuajan päätyttyä asettamasi järjestys on lopullinen.

Jos voit tulla valituksi useampaan hakukohteeseen, sinulle tarjotaan kevään toisessa yhteishaussa vain sitä, jonka olet asettanut Opintopolussa korkeimmalle sijalle ja johon pisteesi riittävät.

Huomaathan, että keväisin järjestetään kaksi erillistä yhteishakua. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan englanninkielisiin koulutuksiin, toisessa yhteishaussa suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Et voi muokata ensimmäisen yhteishaun hakutoiveita toisessa yhteishaussa.

Opiskelijoita tekemässä harjoitustyötä pöydän ääressä.

5. Usein lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta

Tekniikka: DI-valintakokeen matematiikan osion kysymykset on laadittu lukion pitkän matematiikan oppimäärän mukaisesti. Pitkä oppimäärä on kymmenen kurssia. Vaikka olisit kirjoittanut lyhyen matematiikan, tulee sinun hallita pitkän oppimäärän tiedot, jotta voit menestyä valintakokeessa. Pitkä matematiikka on myös edellytys ollaksesi mukana todistusvalinnassa.

Todistusvalinnassa pisteitä voi saada kolmesta ylioppilastodistuksen arvosanasta: äidinkielestä, pitkästä matematiikasta ja joko fysiikasta tai kemiasta (riippuen siitä, kumpi arvosanoista tuottaa sinulle paremmat pisteet).

Kauppatieteet: Kauppatieteellisen alan valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon.

Valintakokeen perusteena olevat lukion kurssit ovat:

  • Taloustieto (yhteiskuntaoppi)
  • Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historian kurssi)
  • Tilastot ja todennäköisyys (matematiikan kurssi)

Pitkä matematiikka ei ole ehdoton vaatimus kauppatieteelliselle alalle, mutta voit saada siitä paremmat pisteet todistusvalintaan.

Yhteiskuntatieteet: Todistusvalinnassa voit saada pisteitä viidestä ylioppilastodistuksen arvosanasta: äidinkielestä, parhaat pisteet tuottavasta aineesta (filosofia, historia, psykologia tai yhteiskuntaoppi), yhdestä ainereaalista, yhdestä kielestä ja matematiikasta (pitkä tai lyhyt).

LUTin yhteiskuntatieteiden valintakoe perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon. Kokeessa mitataan muun muassa analyyttistä ajattelua, ongelmanratkaisutaitoa sekä perehtyneisyyttä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right