BUTTERFLY-hankkeella edistetään energiamurrosta ja pyritään validoimaan innovatiivinen konsepti uusiutuvan dimetyylieetterin (rDME) ja metaanin tuotantoa varten hyödyntäen jätteiden kaasutuksesta saatavaa tuotekaasua. BUTTERFLY-hankkeen yleistavoitteena on demonstroida teollisessa ympäristössä polttoaineiden joustavaa yhteistuotantoa. Projektissa testataan monenlaisia raaka-aineita: lignoselluloosapohjaisia biomassoja, teollisuusjätteitä sekä jalostettuja märkiä orgaanisia jätteitä.
BUTTERFLY-hankkeella on neljä päätavoitetta: Tavoite 1 - validoida tehostetun DME-synteesin (SEDMES) yhteensopivuus termisen kaasutuksen kanssa sekä vähentää prosessien integroinnin riskiä. Tavoite 2 - demonstroida epäsuoraa kaasutusta, SEDMES:ää ja metaanisynteesiä, jotta voidaan tuottaa rDME:tä ja synteettistä maakaasua (SNG) vihreän vedyn saatavuuden ja markkinakysynnän perusteella säädettävällä suhteella. Tavoite 3 - Kestävyyden ja tuotantokustannusten arviointi sekä uusien arvoketjujen ja liiketoimintatapausten määrittely. Tavoite 4 - Uusiutuvien polttoaineiden laadun ja standardien arviointi loppukäyttäjien kanssa raskaassa liikenteessä ja meriliikenteessä sekä kotitalouksien, teollisuuden ja asuinrakennusten lämmityksessä.
Nämä tavoitteet saavutetaan 11 hankkeen edunsaajan yhteisellä työllä kuuden työpaketin avulla. LUT-ryhmä tutkii tutkittavan järjestelmän ympäristötehokkuutta ja mahdollisia ympäristöhyötyjä tekemällä elinkaariarvioinnin ja esittämällä tulokset hiilikädenjäljen muodossa.
Projektin toteutusaika:
1.7.2023-31.10.2026
Projektin rahoitus:
Euroopan komissio
Tavoitteet
BUTTERFLY-hankkeessa tuotetaan 6 keskeistä innovaatiota uusiutuvien polttoaineiden tuotantosektorille:
- saavutetaan jopa 97 prosentin hiilensidonta tuotteissa (rDME ja SNG) käyttämällä ylimääräistä vihreää vetyä,
- parannetaan biomassan muuntamisen tehokkuutta polttoaineeksi 15 prosentilla verrattuna tavanomaisiin tuotantotekniikoihin,
- kehitellään kustannustehokas teknologia,
- varmistetaan rDME:n ja nesteytetyn SNG:n keskipitkän aikavälin sovellukset uusiutuvina polttoaineina monenlaisissa verkon ulkopuolisissa käyttökohteissa,
- mahdollistetaan eri raaka-aineluokkien hyödyntämisen uusiutuvien polttoaineiden tuotannossa ja
- tuotetaan ISO 16861 -standardin sekä REDIII vaatimusten mukaista rDME:tä polttoaineena käytettäväksi.