Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jossa päähakijana on Kouvola Innovation Oy (Kinno) ja osatoteuttajina Xamk, LUT, Eduko ja ProAgria Etelä-Suomi ry. Erityistä buustia hankkeelle tuovat elintarvikesektorin uudet koulutukset alueella sekä Xamkin, Edukon ja LUTin rinnakkaisessa investointihankkeessa toteuttamat laboratorioinvestoinnit. Metsäkeskus on hankkeessa mukana yhteistyökumppanina.
Kehittämishanke jakautuu seitsemään toisiaan tukevaan työpakettiin:
TP1 YHTEISTYÖ JA EKOSYSTEEMI - tavoitteena sujuvan toteutuksen ja yhteistyön varmistaminen, synergiamahdollisuuksien kehittäminen yli toimialarajojen (mm. pakkausteollisuus, logistiikka, kiertotalous) sekä toimijoiden välisen yhteistyön tiivistäminen ja monipuolistaminen sekä innovatiivisen toimintamallin kehittäminen verkostolle.
TP2 AKTIVOINTI JA LIIKETOIMINTAOSAAMINEN - tavoitteena yritysten aktivointi yhteistyöhön, neuvonta ja tukeminen sekä uusimman tiedon hankkiminen ja jakaminen.
TP3 TUOTEKEHITYS JA INNOVAATIOT - tavoitteena laboratorioinvestointien kautta rakentuvien uusien innovaatioympäristöjen konseptointi ja lanseeraus, tutkimus-, testaus- ja tuotekehitysyhteistyön vahvistaminen yritysrajapinnassa, uusien innovaatioiden kehittäminen sekä opiskelijoiden sitouttaminen yritysyhteistyöhön ja alueelle.
TP4 LUONNOTUOTTEIDEN ARVOVERKOSTO - tavoitteena metsien monikäytön lisääminen ja luonnontuotteiden arvoverkoston rakentaminen.
TP5 TEKNOLOGIA-, PROSESSI- JA TUOTEKEHITYS - tavoitteena uusien teknologioiden kehittäminen ja hyödyntäminen tähtäimessä kehitysloikka edelläkävijyyteen.
TP6 YMPÄRISTÖKESTÄVYYS RUOKASEKTORILLA - tavoitteena toimijoiden kannustaminen edistämään ympäristökestävyyttä ja vähentämään ympäristövaikutuksia.
TP7 NÄKYVYYS, TAPAHTUMAT, KANSAINVÄLISYYS - tavoitteena Kymenlaakson elintarvikesektorin tunnettuuden ja näkyvyyden lisääminen sekä kansainvälisten verkostojen vahvistaminen ja kansainvälisten rahoituslähteiden tehokkaampi hyödyntäminen.
1.10.2023–30.6.2026
Projektin rahoitus:
Kymenlaakson liitto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa maakunnan elinvoimaa ja monipuolistaa sen elinkeinorakennetta luomalla alalle liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Lisäksi halutaan:
- lisätä alan tki-yhteistyötä ja osaamista
- edistää kestävää ruuantuotantoa ja hyödyntää monipuolisemmin luonnosta saatavia raaka-aineita
- tukea yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä
- nostaa tuotteiden jalostusarvoa
- edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia