Julkaistu 3.4.2025
Päivitetty 3.4.2025
Kari Smolander
Työtä riittää, ellei Eurooppa aio heittäytyä täysin amerikkalaisten armoille.
Kari Smolander
Ohjelmistotuotannon professori

Käytätkö Microsoftin tai Googlen sähköpostia? Amerikkalainen yhtiö omistaa melko varmasti käyttöjärjestelmäsi. Ainakin periaatteessa näillä yhtiöillä on kyky valvoa kaikkea, mitä teet.  

Entä tallennatko tiedostosi amerikkalaisen yhtiön palveluun? Yhä suurempi osa yritysten tietojärjestelmistä toimii Amazonin tai Microsoftin tietokoneilla. Myös amerikkalainen ChatGPT-tekoälytyökalu toimii amerikkalaisen yrityksen omistamassa datakeskuksessa.

Vapaa-ajallakin käytät todennäköisesti amerikkalaisen tai kiinalaisen yhtiön omistamaa somekanavaa ja katsot tv:tä amerikkalaisesta palvelusta.  

Kuten tästä huomaa, kaikki toimintamme on riippuvaista pilvipalveluista – ja erityisesti amerikkalaisista. Ne mahdollistavat toimintoja ja palveluita, jotka ovat välttämättömiä arjen sujuvuudelle ja liiketoiminnalle. Toisaalta yksisuuntainen riippuvuus on mahdollinen riski jokaiselle amerikkalaisen pilvipalvelun käyttäjälle, Suomen valtiolle ja koko Euroopalle. 

Eurooppalaiset ovat jääneet syrjään kehityksestä

Kun palvelu on pilvessä, se tarkoittaa, että palvelu sijaitsee jonkun toisen omistamalla tietokoneella, useimmiten suurten pilvipalveluntarjoajien palvelimilla.

Amerikkalaiset yritykset hallitsevat pilvipalveluita. Amazonin, Microsoftin ja Googlen hallussa on yli 70 prosenttia maailman markkinoista, koska ne ovat pystyneet kehittämään lähes täydellisesti toimivan ja kattavan palveluvalikoiman sovellusten kehitykseen ja operointiin. Asiakkaan ei tarvitse investoida muuhun kuin sovellusten toiminnallisuuteen.

Eurooppalaiset yritykset ovat jääneet lähes kokonaan syrjään pilvipalveluiden kehityksestä. Tilanne on vaikea, sillä edes kymmenen suurimman pilvipalveluntarjoajan joukossa ei ole yhtään eurooppalaista yritystä. Vasta maailman 15 suurimman pilvipalveluntarjoajan joukossa on yksi eurooppalainen yritys – ja vain noin yhden prosentin markkinaosuudella.

Eurooppalaiset yritykset eivät yksin pysty tarjoamaan amerikkalaisten pilvipalveluiden kaltaista, kattavaa palveluvalikoimaa. Sellaisen kehittäminen vaatisi valtavan investoinnin ja Euroopan laajuisen ratkaisun.  

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Mitä amerikkalaisten pilvipalveluiden ylivallasta seuraa?

Pilvipalveluiden käyttäjät maksavat palvelusta vuokraa eli kuukausimaksua, joka voi äkkiä nousta korkeaksikin. Esimerkiksi pelkästään Suomen julkinen sektori maksoi Microsoftille ohjelmistojen käyttöoikeuksista lähes 1,2 miljardia euroa vuonna 2024.  

Taloudellista keskinäisriippuvuutta on pidetty pitkään rauhan takeena. Valitettavasti nyt on näyttöä siitä, ettei ajatus enää pidä paikkaansa. Lisäksi pilvipalveluriippuvuus on lähes täysin yksisuuntaista: olemme täysin riippuvaisia amerikkalaisista yrityksistä, mikä on ongelma mahdollisissa kriisi- ja konfliktitilanteissa. Lisäksi on kyseenalaista luottaa salaisina pidettäviä asioita tällaisten järjestelmien haltuun.

Mitä Euroopan pitäisi tehdä?

Euroopan digitaalista itsenäisyyttä pitää vahvistaa, mutta asiaan on herätty hitaasti ja vaivalloisesti. Ongelma mainitaan EU:n julkisissa dokumenteissa, mutta käytännön toimet ovat vähäisiä siihen nähden, miten suuresta ja kiireellisestä ongelmasta on kyse.

Esimerkiksi Alankomaissa on säädetty tänä keväänä lakeja, joilla on rajoitettu amerikkalaisten palveluiden käyttöä. Lisäksi tutkijat ja professorit ovat ehdottaneet eurooppalaisten pilviarkkitehtuurien rakentamista, jotta julkisia hankkeita ja innovaatioita voitaisiin vauhdittaa. Ongelmaa ei kuitenkaan voi ratkaista kerralla kokonaan.

Digitaalisuus näyttelee yhä hallitsevampaa roolia elämässämme. Sen hallitseminen on osa itsenäisyyttä. Tulevaisuuden eurooppalaiset pilvipalveluratkaisut vaativat tutkijoilta, kehittäjiltä ja poliitikoilta runsaasti työtä, joka kestää kauan. Laiva kääntyy hitaasti, emmekä tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Se on kuitenkin varmaa, että työtä riittää, ellei Eurooppa aio heittäytyä täysin amerikkalaisten armoille.  

Kirjoittaja:

Lue lisää: