Konetekniikan kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.
Lähes jokaisen tuotteen tai palvelun tuottamiseen tarvitaan konetekniikan osaajia. LUTin konetekniikassa painotetaan erityisesti kestävää kehitystä ja sen mukaista tuotesuunnittelun, materiaalivalintojen ja tuotannon kokonaisnäkemystä.
Opit ymmärtämään, miten koneet ja laitteet toimivat sekä tuntemaan uusimmat tuotantojärjestelmät ja valmistusmenetelmät. Lisäksi sovellat matematiikkaa ja fysiikkaa erilaisten teknisten haasteiden ratkaisemiseen.
Konetekniikka sopii sinulle, jos olet kekseliäs, luova ja innostunut kehittämään teknisiä ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvoinnin ohella kiertotalouden päämääriä, kuten luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä.
Kouluttautumalla konetekniikan kandidaatiksi ja edelleen diplomi-insinööriksi saat erinomaiset työllistymis- ja vaikutusmahdollisuudet sekä kotimaassa että ulkomailla. Työtehtävissä tarvitaan soveltavan tekniikan osaamisen lisäksi laajaa kieliosaamista sekä johtamistaitoja.
Opiskele konetekniikkaa englanniksi
Tutustu myös Mechanical Engineering -ohjelmaan, jonka yleisopinnot vastaavat suomenkielisen konetekniikan kandidaattiohjelman opintoja. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Technology and Engineering Science -ohjelmassa opiskelet ensin kone-, sähkö-, energia- ja ympäristötekniikan perusopintoja. Suuntautumisesi valitset toisena opiskeluvuonna. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Huomioi, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Mitä konetekniikan koulutusohjelmassa oppii?
Video: Konetekniikan opiskelu LUT-yliopistossa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
Konetekniikan opinnot antavat sinulle valmiudet erilaisten kestävän kehityksen mukaisten teknisten ratkaisujen tuottamiseen digitaalisia ja virtuaalisia ympäristöjä sekä teollisen muotoilun keinoja hyödyntämällä. Opit myös ottamaan tuotesuunnittelussa ja valmistuksessa huomioon tuotteen koko elinkaaren ja kiertotalouden periaatteet. Liiketoiminnan lainalaisuuksien, kuten markkinoinnin, asiakastarpeiden tunnistamisen ja talouden realiteettien, merkitys tuotteiden kehittämisessä on opinnoissa vahvasti läsnä.
Opintojesi aikana perehdyt tuotekehitykseen erikoistuneen kansainvälisen yrityksen toimintaan niin asiantuntijan kuin esihenkilönkin roolissa. Tuotteiden, tuotannon ja materiaalien kehittämisessä huomioit uusimmat digitaalisen toimintaympäristön vaatimukset ja ominaispiirteet. Monipuolinen koulutus tarjoaa suoran reitin myös kansainvälisille työmarkkinoille.
Opintojesi maisterivaiheessa voit jatkaa suoraan Mechanical Engineering, Materials Science and Technology tai Mechatronics-ohjelmaan. Erillishaun kautta voit hakea myös muihin DI-ohjelmiimme: teollista muotoilua painottavaan, Lahdessa monimuoto-opintoina toteutettavaan Industrial Design Engineering -ohjelmaan tai pääosin etäopetuksena toteutettavaan JEDI-ohjelmaan.
Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala ja kone- ja metalliteollisuus sen suurin toimiala. Kone- ja metalliteollisuuden menestystuotteita ovat esimerkiksi risteilijät, harvesterit, hissit, nosturit ja nostimet, keinoälyn avulla ohjattavat robotit sekä enenevissä määrin erilaiset simulaattorit.
LUTin konetekniikan professori Aki Mikkola valittiin vuoden professoriksi
”Professori Aki Mikkola on erittäin ansioitunut suomalaisen insinööritieteen ja teknologiateollisuuden kehittäjä, joka on myös useasti palkittu taidostaan soveltaa menestyksekkäästi tutkimustietoa korkeimpaan opetukseen”, kertoo Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä.
Konetekniikan opintojen sisältö ja rakenne
Konetekniikan kandidaattiohjelman opintojen laajuus on 180 opintopistettä, ja se johtaa tekniikan kandidaatin tutkintoon.
Kandidaattiopinnot koostuvat kaikille yhteisistä yleisopinnoista, konetekniikan aineopinnoista, sivuopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Konetekniikan koulutuksen painotukset on valittu työelämässä tarvittavan osaamisen perusteella.
Vahvuuksiamme ovat muun muassa mekatroniset automaatioratkaisut, elinkaariajattelun hyödyntäminen tuotteiden materiaalivalinnoissa sekä monikappaledynamiikkaan pohjautuva tuotteiden suunnittelu.
Mekatroniikka yhdistää mekaniikkaa ja elektroniikkaa eli kone- ja sähkötekniikan toimilaitteita. Mekatroniikan avulla pystymme toteuttamaan teollisuuden tarvitsemia robottiratkaisuja ja muita tuotantoautomaation sovelluksia.
Elinkaariajattelun avulla huomioimme kiertotalouden periaatteet tuotannon kaikissa vaiheissa: raaka-aineiden valinnasta tuotteen loppukäyttöön ja materiaalien eri tavoin tapahtuvaan uudelleenhyödyntämiseen asti.
Monikappaledynamiikka puolestaan on virtuaalisuunnitteluun kuuluva menetelmä, jossa järjestelmää mallinnetaan ja tarkastellaan erillisinä kappaleina. Nämä kappaleet ovat vuorovaikutuksissa toisiinsa esimerkiksi nivelten kautta. Monikappaledynamiikan avulla opitaan ymmärtämään järjestelmän käyttäytymistä ja voidaan näin nopeuttaa tuotekehitystä vähentämällä tarvittavien todellisten prototyyppien määrää.
Kandidaatinopintojen jälkeen voit jatkaa opintojasi konetekniikan maisteriohjelmassa, josta valmistut diplomi-insinööriksi. Tarjolla on kolme maisteriohjelmaa:
Opetus ohjelmissa on englanniksi ja pääset opiskelemaan yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Maisteriohjelmien kesto on noin kaksi vuotta. Erillishakujen kautta voit hakea myös muihin DI-ohjelmiimme.
Mitä konetekniikassa opiskellaan?
Konetekniikan opinnot antavat sinulle kattavan kokonaiskuvan nykyaikaisesta tuotesuunnittelusta ja tehokkaista tuotantotekniikoista. Opetus pohjautuu luonnontieteiden perusilmiöihin eli matematiikkaan ja fysiikkaan, joita sovelletaan erilaisten teknisten ongelmien ratkaisemiseen. Nykyaikainen opiskeluympäristö edesauttaa luovuuden ja teknisen asiaosaamisen tuloksekkaassa yhdistämisessä.
Opit ymmärtämään koneiden fysikaalisia eli esimerkiksi energian muodon ja voiman suuruutta muuttavia toimintaperiaatteita sekä tuntemaan erilaiset tuotesuunnittelun menetelmät, tuotteissa käytettävät materiaalit sekä nykyaikaisimmat tuotantojärjestelmät ja valmistusmenetelmät. Ymmärrät myös, miten eri konejärjestelmät ja valmistusmenetelmät toimivat sekä miten ja missä niitä käytetään.
Lisäksi opiskelet esimerkiksi tietotekniikkaa, kehittämiesi tuotteiden myyntiä ja markkinointia, suunnittelutyön ja tuotannon johtamista sekä perehdyt yrityksen perustamiseen ja suunnitteluun. Voit täydentää opintojasi myös LUTin muiden koulutusohjelmien sivuopintojen tarjonnalla.
Konetekniikan opiskelu käytännössä
LUTissa konetekniikan opetus on nykyaikaista, kansainvälistä ja monitieteistä. Perinteisten luento-opetuksen ohella pääset useilla opintojaksoilla perehtymään konetekniikan ilmiöihin konkreettisesti laboratorioharjoituksissa ja saat tehdä myös virtuaalimalleja ilmiöiden ymmärtämisen tueksi.
Keskeinen osa opiskelua tapahtuukin virtuaalimallinnuksen ohjelmistoja hyödyntäen. Pääset testaamaan ja vertailemaan koneiden sekä laitteiden toimintaa ja valmistusta kuvaruudulla ennen niiden todellista valmistamista.
Harjoitustöiden avulla tutustut muun muassa koneiden, tuotteiden ja rakenteiden suunnitteluun sekä eri valmistusmenetelmiin, esimerkiksi hitsaukseen, lastuavaan työstöön ja ohutlevytöihin sekä erilaisten komposiittimateriaalien puristus- ja lämpömuovaukseen. Saat toteuttaa luovuuttasi myös käytännössä: opiskelijat ovat harjoitustöinään suunnitelleet ja valmistaneet muun muassa mäkiautoja ja energiapihejä sähköajoneuvoja.
Opetuksessa korostetaan yhä enemmän johtamis- ja ryhmätyöosaamista, projektimaista työskentelyä sekä viestintätaitoja. Esimerkiksi projektikursseilla ratkot teollisuuden ongelmia tai osallistut yliopiston tutkimusprojekteihin yhteistyössä eri koulutusohjelmien opiskelijoiden kanssa. Työskentely tällaisessa projektiympäristössä antaa sinulle valmiudet laaja-alaiseen asioiden pohdintaan ja ymmärtämiseen, päätösten tekoon ja kokonaisuuksien hallintaan.
Myös kielitaito on valttia alan kansainvälisessä toimintaympäristössä. Olemme yhdistäneet konetekniikan ja kielten opintoja, jotta konetekniikan keskeinen sanasto tulisi tutuksi monella eri kielellä. Voit halutessasi opiskella konetekniikan peruskäsitteitä englannin lisäksi esimerkiksi ruotsiksi, saksaksi ja ranskaksi. Yhdistetty opetus on saanut opiskelijoilta paljon kiitosta.
Miksi opiskella konetekniikkaa?
Haastattelimme konetekniikan professori Aki Mikkolaa ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi konetekniikka on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot konetekniikassa
Kaikki konetekniikan opiskelijat suorittavat kandidaatin tutkinnon konetekniikan suuntautumisvaihtoehdossa. Tekniikan kandidaatin tutkinnossa sivuopinnoiksi valitaan energiatalous, tuotantotalous tai liiketoimintaosaaminen. Sivuopintojen laajuus on vähintään 20 opintopistettä.
Koulutusohjelman vaihtaminen
Mikäli olet epävarma omasta alastasi, voit joustavasti vaihtaa koulutusohjelmaa energia-, sähkö-, kone- tai ympäristötekniikan kesken joko kandidaatin opintojen aikana tai kandidaatin tutkinnon suoritettuasi. Ohjelman vaihtaminen on mahdollista, mikäli olet motivoitunut ja suorittanut tietyn määrän opintoja tietyllä keskiarvolla.
Maisteri-/DI-ohjelmat
Konetekniikan laaja-alainen kandidaatintutkinto antaa sinulle valmiudet jatkaa opintoja valintasi mukaan joko Mechanical Engineering, Materials Science and Technology tai Mechatronics-ohjelmassa.
Erillishaun kautta voit hakea myös muihin DI-ohjelmiimme: teollista muotoilua painottavaan, Lahdessa monimuoto-opintoina toteutettavaan Industrial Design Engineering -ohjelmaan tai pääosin etäopetuksena toteutettavaan JEDI-ohjelmaan.
Maisteriohjelmissa opetus tapahtuu englannin kielellä, mutta sivuaineiden ja yksittäisten opintosuoritusten suorittaminen suomen kielellä on myös mahdollista.
Koulutuksen laatu
Koulutuksen korkea laatu on yksi tärkeimmistä periaatteistamme. Kansainväliset tutkinto-ohjelmien akkreditoinnit varmistavat tiedekuntamme jatkuvan kehittymisen ja meillä suoritettujen tutkintojen kansainvälisen vertailtavuuden. Sijoituimme maailman 300 parhaan yliopiston joukkoon viimeisimmässä THE-rankingissa, joka on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista.
Huomioimme työelämän tarpeet ohjelman sisällön suunnittelussa. Opintojen aikainen yritysyhteistyö, erilaiset case-harjoitukset sekä tutkimukseen perustuva opetus takaavat, että saat yrityselämän tarpeita ja odotuksia vastaavan koulutuksen. Arvioimme koulutuksemme laatua useiden seurantamenettelyjen ja palautekanavien kautta. Niihin kuuluvat muun muassa opintojaksopalaute, valmistuneiden palaute, alumnipalaute ja opinnäytetyönantajapalaute.
Konetekniikan diplomi-insinöörin uramahdollisuudet
LUTista valmistuneille konetekniikan osaajille on työmarkkinoilla kysyntää. Konetekniikan koulutus avaa ovet monipuolisiin tehtäviin: voit työskennellä esimerkiksi metalli- tai autoteollisuudessa mutta myös elintarviketeollisuuden, terveydenhuollon, energiantuotannon, liikenteen tai ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvien toimialojen parissa.
Voit työllistyä esimerkiksi johto- ja asiantuntijatehtäviin, suunnittelu- tai tuotantoinsinööriksi tai kehittämään kulutustavaroita, koneita, laitteita ja niiden osia. Diplomi-insinööri myös tutkii ja kehittää valmistusmenetelmiä sekä soveltaa niitä tuotantoon.
Työtä tarjoavat niin ikään koulutus-, tutkimus- ja markkinointitehtävät esimerkiksi teollisuuden projekteissa tai omassa yrityksessä.
Ammattinimikkeitä
- Toimitusjohtaja virtuaalisuunnitteluyrityksessä
- Suunnittelupäällikkö kansainvälisessä energiayrityksessä
- Tuotantopäällikkö paperi- ja selluteollisuudessa
- Mekaniikkasuunnittelija
- Laatupäällikkö metallialalla