Samuli Laurikainen
Julkaistu 23.3.2022
Päivitetty 12.10.2022
Yrittäminen on minulle työkalu omien ideoiden testaamiseen käytännössä.
Samuli Laurikainen
Toimitusjohtaja, Snafu Oy
left

Laurikaisen tavaramerkki on Silmusalaatti, nuoren kasvin versoista koottu sekoite, joka on huippukokkien ylistämä ja sosiaalisessa mediassa mainetta niittävä vaihtoehto salaattikansan lautasella.

Kaikki silmusalaatit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja luomusertifioituja. Mitään lannoitteita, kasvinsuojelu- tai säilöntäaineita ei käytetä. Versot itävät ylipaineistettussa puhdastilassa, jossa automatisoidulta tuotantolinjastolta syntyy keskimäärin kolmea satoa salaattia viikossa. Silmut ovat todellista superruokaa, sillä niissä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

"Versoissa on maksimaaliset ravintoarvot ja eniten makua. Maku salaattiin tulee itse valituista lajikkeista ja niiden seossuhteista", Laurikainen kertoo.

 

Yrittäminen kodin perintöä

Vuonna 2012 perustettu Snafu Oy on tuplannut liikevaihtonsa joka vuosi perustamisensa jälkeen. Jälleenmyyjiä on tällä hetkellä yli 300 ympäri Suomea ja tuotevalikoimaan kuuluu neljä erilaista silmusalaattia. Yritys työllistää kahdeksan henkilöä, joista viisi vakituisesti. Yrittäjäperheessä varttuneelle Laurikaiselle yrittäjyys oli itsestäänselvyys jo pikkupojasta lähtien.

"Ilmoitin 7-vuotiaana paikallislehden haastattelussa ryhtyväni isona yrittäjäksi. Ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman tein 8. luokalla. Yliopiston jälkeen etsin kuusi vuotta määrätietoisesti ostettavaa yrityskohdetta tai toimivaa liikeideaa. En halunnut kahdeksasta neljään työtä enkä kivijalkakauppaa vaan jotakin, missä pääsisi hyödyntämään omaa asiantuntijuutta ja osaamista."

Salaattibisnekseen Laurikainen päätyi, koska sai ideansa toimimaan excelissä – laskelmien lopputuloksena syntyi kaupallisesti kannattava liikeidea. Kaikki LUT:ssa ja myöhemmin työelämässä hankitut opit ovat olleet matkan varrella tarpeen.

"Järjestelmällinen tekeminen, insinöörimäinen ajattelu, koneautomaatio ja koneensuunnittelu sekä laatujärjestelmät, tärkeitä verkostoja unohtamatta. Kaikki älyttömän hyviä oppeja, jotka sain yliopistosta ja joita olen yrityksessäni hyödyntänyt. Yrittäminen on minulle työkalu omien ideoiden testaamiseen käytännössä", hän sanoo.

left

Superoptimoitua lähiteholuomua

Laurikaisen kasvihuone sijaitsee vain 15 km päässä Helsingin keskustasta, lähellä keskusliikkeiden terminaaleja. Kasvihuone on osittain maan alla eikä siinä ole ikkunoita. Seinien sisällä kaikki tapahtuu tietokoneohjelman valvonnassa. Ohjelma valvoo muun muassa ilman ja veden lämpötilaa, ilman kosteutta, veden virtausnopeutta sekä kasvien mekaanista rasitusta. Myös tuotannon energiatehokkuus on tappiinsa hiottu ja optimoitu.

"Energiatehokkuus ja tuoteturvallisuus ovat meille tärkeitä. Minimoimme viljelyssä ja logistiikassa syntyvät päästöt. Versot kasvavat valmiiksi annosrasiassa eli pakkausvaiheessa suljemme vain rasian kannen. Tuotantomme pyörii tuulisähköllä ja energiaa kuluu vain kymmenesosa perinteisen kasvihuoneen kulutuksesta."

Snafu toimittaa jälleenmyyjilleen hieman alle 10 000 salaattirasiaa viikossa. Asiakkaat määrittävät tuotantotahdin, sillä silmusalaatteja tuotetaan vain tilauksesta. Keskimyynti per jälleenmyyjä kasvaa jatkuvasti ja uusia makujakin on tulevaisuudessa luvassa. Menestys on ahkeran uurastuksen takana.

"Teemme kovasti töitä sen eteen, että saamme täytettyä asiakkaiden toiveet. Tavoitteenamme on tehdä maailman parasta salaattia, jossa on makua. Ja tietysti omana henkilökohtaisena tavoitteena on päästä tästä hommasta joskus eläkkeelle, uusien haasteiden kimppuun!", muotoilee Laurikainen.

right
"Järjestelmällinen tekeminen, insinöörimäinen ajattelu, koneautomaatio ja koneensuunnittelu sekä laatujärjestelmät, tärkeitä verkostoja unohtamatta. Kaikki älyttömän hyviä oppeja, jotka sain yliopistosta ja joita olen yrityksessäni hyödyntänyt.
Samuli Laurikainen

Lue seuraavaksi:

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.