
Tietotekniikan kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.


Kansainvälisesti akkreditoitu tutkinto-ohjelma, jolle on myönnetty Euro-Inf®- ja ASIIN -laatuleimat.
LUTissa opiskelet ohjelmistotuotantoa eli ohjelmistojen suunnittelua, kehittämistä, testaamista ja rakentamista.
Opit ratkaisemaan suuria yhteiskunnallisia haasteita digitalisaation ja ohjelmistotuotannon osaamisella. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen, yritysmaailman tutkimus- ja kehitystarpeisiin, kuluttajien toimintatapojen ohjaamiseen kestävän kehityksen suuntaan tai samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten yhdistämiseen työyhteisöissä tai verkkopeleissä.
Tietotekniikka sopii sinulle, jos olet kiinnostunut ongelmanratkaisusta ja haluat vaikuttaa siihen, että asioita tehdään entistä nopeammin, edullisemmin ja tehokkaammin.
Opiskele tietotekniikkaa englanniksi
Tutustu myös Software and Systems Engineering -ohjelmaan, jonka yleisopinnot vastaavat suomenkielisen tietotekniikan kandidaattiohjelman opintoja. Ohjelma järjestetään Lahden kampuksella.
Huomioithan, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat tietoa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
Mitä tietotekniikan koulutusohjelmassa oppii?
Video: Tietotekniikan opiskelu LUT-yliopistossa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
Tietotekniikan opinnoissa opit suunnittelemaan ohjelmistoja huomioiden digitalisaation, tiedonhallinnan ja kestävän kehityksen näkökulmat. Kehität loogista ajattelua ja sovellat luonnontieteitä käytännön ongelmien ratkaisuun, samalla oppien rakentamaan mobiilisovelluksia ja verkkopalveluja. Liiketoimintanäkökulma auttaa ymmärtämään ohjelmistojen kaupallisia mahdollisuuksia ja työllistymismahdollisuuksia.
Jo opiskeluaikana voit hyödyntää yliopiston startup- ja ohjelmistokehitysalustoja oman liiketoiminnan kehittämiseen. LUTin laboratoriotiloissa pääset testaamaan sovellustesi tehokkuutta ja ratkomaan käytettävyyshaasteita käyttäjälähtöisesti. Lisäksi hackathonit tarjoavat mahdollisuuden tiimityöhön ja yritysyhteistyöhön ohjelmistokehityksen parissa.
Kandidaattiohjelman päämääränä on valmistaa sinut ohjelmistokehityksen asiantuntijaksi, joka hallitsee perusohjelmointikielet kuten Python, C, Java ja JavaScript sekä tietokantaratkaisut ja ohjelmointityön keskeiset työkalut. Alkuvaiheen ohjelmointikurssien jälkeen opintojen painopiste siirtyy ohjelmistotuotantoon, jossa opit kehittämään käyttövalmiita ohjelmia, dokumentaatiota ja asennusohjelmia.
Tietotekniikan opiskelu käytännössä

Koska ohjelmointi on monille opiskelijoille uusi taito, LUTin ohjelmoinnin peruskursseilla käytetään yliopiston omien opettajien laatimia oppaita opiskelun tueksi. Lisäksi kurssit hyödyntävät luentovideoita, verkkokursseja ja muita verkko-opiskelun ratkaisuja. Tietotekniikan opinnoissa korostuu ongelmanratkaisukeskeinen oppiminen, ja käytännön ohjelmointi on keskeinen osa opiskelua. Esimerkiksi intensiivisillä code campeillä pääset kehittämään ohjelmistoja tiimityönä ja ratkaisemaan yrityksiltä saatuja haasteita yhteistyössä yritysten ja yliopiston kumppaneiden kanssa.
LUTin laboratoriotiloissa opiskelijat pääsevät kokeilemaan ohjelmistotuotannon eri osa-alueita ja oppimaan käyttäjälähtöistä suunnittelua, mikä auttaa ymmärtämään paremmin asiakkaiden tarpeita. Opetus tapahtuu pienryhmissä, mikä mahdollistaa yksilöllisen tuen ja ohjauksen oppimisprosessin aikana.
Tietotekniikan opintojen sisältö ja rakenne
Tietotekniikan koulutusohjelmassa suoritat ensin alempana korkeakoulututkintona kolmivuotisen tekniikan kandidaatin tutkinnon (180 opintopistettä). Kandidaatinopintojen jälkeen sinulla on oikeus jatkaa tietotekniikan diplomi-insinööri- eli maisteriohjelmassa (120 opintopistettä).
Tietotekniikan kandidaatin tutkinto koostuu yleisopinnoista, tietotekniikan aineopinnoista, sivuopinnoista sekä valinnaisista opinnoista.
Miksi opiskella tietotekniikkaa?
Haastattelimme tietotekniikan professori Jari Porrasta ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi tietotekniikka on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot tietotekniikassa
Tietotekniikan kandidaatin opinnoissa suuntaudut tietotekniikan alan ohjelmistotuotantoon.
Sivuopinnoiksi voit valita laajasta tarjonnasta joko jonkin muun tekniikan alan tai kaupallisesti painottuneen kokonaisuuden. Tietotekniikan opiskelijoille suositellaan tuotantotalouden tai liiketoimintaosaamisen sivuopintoja.
Koulutusohjelman vaihtaminen
Jos huomaat kiinnostuvasi toisesta alasta, voit vaihtaa joustavasti koulutusohjelmaa tietotekniikan, tuotantotalouden tai laskennallisen tieteen ja tekoälyn koulutusohjelman kesken ensimmäisen opiskeluvuotesi jälkeen. Ohjelman vaihtaminen on mahdollista, jos olet motivoitunut ja suorittanut tietyn määrän opintoja tietyllä keskiarvolla.
Maisteri-/DI-ohjelmat
Diplomi-insinööriohjelmassa osaamisesi syventyy, ja sen suoritettuasi voit tyypillisesti olla ohjelmistoprojekteissa keskeinen asiantuntija tai vastuullinen vetäjä.
Diplomi-insinöörin opinnot valmistavat sinua kehittämään yrityksiä niin teknisten ratkaisujen, kuin koko toiminnan organisoinnin tasolla. Valmistuttuasi pystyt vaikuttamaan siihen kuinka tietotekniset ratkaisut auttavat koko yhteiskuntaa kehittymään kestävämpään suuntaan. Vihreän tietotekniikan ja eettisesti kestävän ajattelun kautta voit esimerkiksi edesauttaa resurssiviisasta teollista tuotantoa sekä parantaa kuluttajien terveydenhoitopalveluja.
Tietotekniikassa on tarjolla kolme maisteriohjelmaa:


Tietotekniikan diplomi-insinöörin uramahdollisuudet
Tietotekniikasta valmistuneena löydät työmahdollisuuksia niin pienistä kuin suuristakin yrityksistä, ja sinulla on hyvät valmiudet myös yrittäjäksi. Diplomi-insinöörin tyypillisiä työtehtäviä ovat erilaisten ohjelmistojen ja digitaalisten palveluiden suunnittelu ja kehittäminen useille eri aloille.
Tietotekniikan ja kestävän ajattelun avulla voit parantaa ja tehostaa esimerkiksi resurssien käyttöä teollisuudessa, kuluttajien terveydenhuoltopalveluja ja kaikkea siltä väliltä. Ohjelmistojen ja digitaalisten palvelujen kehittäjiä työllistävät niin kaupalliset kuin julkisetkin organisaatiot.
Ammattinimikkeitä
- Tietoturvajohtaja
- Järjestelmäasiantuntija
- IT Manager
- Lead Programmer
- Ohjelmistotalon toimitusjohtaja
- Tietohallintopäällikkö
- Sovelluskehittäjä
- Startup-yrittäjä
- User Experience Specialist