Ympäristötekniikan kandidaattiohjelma
Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.
Ympäristötekniikka etsii rohkeasti uusia ratkaisuja tulevaisuuden merkittäviin kysymyksiin. Ympäristön tilan ja toiminnan vaikutusten huomioiminen ovat myös yrityksille yhä tärkeämpiä, sillä ympäristölainsäädäntö tiukentuu ja kuluttajien ympäristötietoisuus lisääntyy. Muutoshaasteiden edessä systeemejä ymmärtävälle ympäristötekniikan osaajille on yhä enemmän tarvetta ympäri maailmaa.
LUTin ympäristötekniikka pohjautuu vahvasti elinkaariajatteluun, jossa tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutukset huomioidaan suunnittelusta loppukäyttöön.
Opit tarkastelemaan kaikkia päästölähteitä eli maahan, veteen ja ilmaan aiheutuvia päästöjä aina raaka-aineiden hankinnasta tuotantoon, logistiikkaan ja kulutukseen sekä näitä ohjaavia yhteiskunnallisia ja lainsäädännöllisiä tekijöitä.
Ympäristötekniikka sopii sinulle, jos haluat työskennellä maailman hyvinvoinnin parhaaksi. Olet kiinnostunut luonnontieteistä ja kestävyydestä, lähestyt haasteita ratkaisukeskeisesti sekä haluat ymmärtää järjestelmiä ja prosesseja.
Opiskele ympäristötekniikkaa englanniksi
Tutustu myös Technology and Engineering Science -ohjelmaan, jossa opiskelet yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.
Opiskelet ensin kone-, sähkö-, energia- ja ympäristötekniikan perusopintoja. Suuntautumisesi valitset toisena opiskeluvuonna. Ohjelma järjestetään Lappeenrannan kampuksella.
Huomioi, että suomenkielisiin ja englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin on eri hakuajat.
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat tietoa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
Mitä ympäristötekniikan koulutusohjelmassa oppii?
Video: Opiskelijat ja tutkijaopettaja kertovat ympäristötekniikan opiskelusta sekä miksi valita juuri LUT.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.
Ympäristötekniikan ohjelmassa opit arvioimaan ja vaikuttamaan siihen, miten tuotantotavat ja kulutustottumukset vaikuttavat ympäristöömme. Haastavia ongelmia ratkaistaan kehittämällä teknisiä järjestelmiä ja innovatiivisia liiketoimintamalleja.
Saat vastauksia siihen, kuinka tuotteiden valmistuksen ja elinkaaren vaikutuksia veden ja ilman laatuun sekä luonnonvarojen kulutukseen vähennetään ja kuinka tuotteista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä pienennetään. Ilmastonmuutos ja kiertotalous ovat keskeisiä koulutusohjelmamme painopisteitä.
Ympäristötekniikassa yhdistyvät tekniikka ja talous. Ohjelma perustuu monitieteelliseen kestävyystutkimukseen, joka yhdistää luonnontieteitä, yhteiskuntatieteitä ja lainsäädäntöä. Opit, miten tekniset järjestelmät voivat palvella kestävyyshaasteiden ratkaisemista ja miten ratkaisuja vertaillaan keskenään.
Ohjelmassamme opit näkemään kestävyyshaasteet mahdollisuuksina ja pääset työskentelemään koko yhteiskunnan kannalta merkityksellisten kysymysten parissa.
Ympäristötekniikan opintojen sisältö ja rakenne
Ympäristötekniikan kandidaattiohjelman laajuus on 180 opintopistettä, ja se johtaa tekniikan kandidaatin tutkintoon. Opintojen kesto on kolme vuotta. Kandidaatin opintojen jälkeen voit jatkaa opintojasi ympäristötekniikan diplomi-insinööri- eli maisteriohjelmassa.
Kandidaatin tutkinnon opinnot koostuvat yleisopinnoista, ympäristötekniikan aineopinnoista, sivuopinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Yleisopinnot ovat kaikille tekniikan alojen opiskelijoille yhteisiä. Ne sisältävät muun muassa matematiikkaa, fysiikkaa sekä kieli- ja viestintäopintoja. Aineopinnot painottuvat luonnollisesti ympäristötekniikkaan, mutta kokonaisuuteen kuuluu myös johtamisen, muiden tekniikan alojen ja juridiikan perusopintoja.
LUTin ympäristötekniikka erottuu muiden yliopistojen vastaavista ohjelmista painottamalla kestävyyttä sekä ympäristövaikutusten tarkastelua elinkaaren kattavalla lähestymistavalla. Yhdistämme tarpeen mukaan olemassa olevaa ja uutta tekniikkaa ympäristön kannalta parhaan ratkaisun löytämiseksi. Koulutusohjelmamme painotukset perustuvat työelämän vaatimuksiin. Vastuullisuuskysymykset ovat olennaisia kaikille yrityksille, ja siksi meiltä valmistuneet työllistyvät erittäin hyvin.
Ympäristötekniikan tutkimuksessa keskitymme yhdyskuntien ja teollisuuden järjestelmien tarkasteluun. Haemme ratkaisuja muun muassa energian käytön tehostamiseen ja ilman laadun parantamiseen sekä vesien suojeluun – on sitten kyse rakennuksista, teollisuudesta, liikenteestä tai maataloudesta.
Mitä ympäristötekniikassa opiskellaan?
Opit säästämään luonnonvaroja, hallitsemaan muutosta sekä tuntemaan ympäristön sietokyvyn rajat. Ympäröivän yhteiskunnan tilaan vaikuttaa vahvasti kehitteillä oleva lainsäädäntö, jonka ennakointiin ja käsittelemiseen saat työkaluja. Lisäksi opit ymmärtämään, miten kestävä kehitys vaikuttaa liiketoimintaan, ja miten ympäristöasiat huomioidaan osana yrityksen päätöksentekoa.
Kykenet hahmottamaan, miten yksittäiset osa-alueet muodostavat laajempia kokonaisuuksia: esimerkiksi kuinka jo tuotesuunnittelun aikana tulee ottaa huomioon luonnonvarojen ja muiden resurssien käyttö aina raaka-aineen hankinnasta tuotteen käytöstä poistoon saakka.
Opit myös arvioimaan yrityksen toiminnan tai tuotannon ympäristövaikutuksia vaihe vaiheelta sekä tarkastelemaan niitä kustannusten, materiaalien ja päästöjenhallinnan näkökulmista.
Kehität opintojen aikana mittaus- ja analyysitaitojasi ja opit kyseenalaistamaan, pohtimaan sekä vertaamaan eri tietolähteistä saamiasi tietoja itse mittaamaasi tietoon. Näitä taitoja hyödynnät pohtiessasi muun muassa jätehuoltojärjestelmien toimivuutta, teollisuudessa syntyvien sivuvirtojen hyödyntämistä energiana ja materiaalina sekä kiinteiden, nestemäisten ja kaasumaisten päästöjen puhdistus- ja käsittelymenetelmiä.
Ympäristötekniikan opiskelu käytännössä
Ympäristötekniikan opetus on ajantasaista, poikkitieteellistä ja perustuu tuoreimpiin tutkimustuloksiin kestävyystutkimuksen alueelta. Perusluentojen ja laskuharjoituksien lisäksi teet opintojesi aikana monia seminaaritöitä, erilaisia case-harjoituksia, projekti- ja laboratoriotöitä sekä kirjoitat oppimispäiväkirjoja.
Esimerkiksi laboratorioharjoituksissa opettelet tunnistamaan erilaisia ympäristön tilaan liittyviä mittaustarpeita, käyttämään kaasumaisten, nestemäisten ja kiinteiden päästöjen mittausmenetelmiä sekä laskemaan mittaamiesi päästöjen pitoisuuksia.
Case-harjoituksissa on puolestaan kyse jostakin tosielämän tilanteesta: harjoituksessa tunnistetaan ja analysoidaan jokin ympäristöön tai ympäröivään yhteiskuntaan liittyvä ongelma ja etsitään siihen ratkaisuja soveltamalla opittuja asioita käytäntöön.
Pääset tutustumaan opintojen aikana myös moniin alan yrityksiin. Projektitöillä autat Lappeenrannan kaupunkia ja alueen muita toimijoita tekemään ilmastotekoja. Lisäksi opintojaksoilla käy paljon vierailevia luennoitsijoita koulutusohjelman yhteistyöyrityksistä.
Opit siis tuntemaan ympäristötekniikan diplomi-insinöörin työkenttää ja samalla saat näkemystä, kuinka yrityksissä hoidetaan ympäristöasioita tänä päivänä. Aktiivisesta opiskelijakilta Pelletti ry:stä löydät samanhenkistä seuraa ja voitte järjestää yhdessä tempauksia ja tapahtumia.
Ympäristötekniikan opiskelijoista yli kolmannes on ulkomaalaisia. Kotikansainvälistyminen käy helposti, sillä monella opintojaksolla työskentelet kansainvälisissä pienryhmissä. Yhteistyö ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa kartuttaa paitsi kielitaitoasi, se lisää myös tietoisuutta paikallisista ympäristöhaasteista sekä tietoa siitä, kuinka ympäristöasioita hoidetaan eri puolilla maailmaa. Nämä ovat tärkeitä ja arvostettuja taitoja nykypäivän työelämässä.
Opetuksen suunnittelussa huomioidaan opiskelijoiden kokemukset. Keräämme puolivuosittain opintojaksopalautetta, jonka avulla kehitämme opetusta. Pääset siis vaikuttamaan siihen, mitä ja miten ympäristötekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan.
Miksi opiskella ympäristötekniikkaa?
Haastattelimme ympäristötekniikan professori Lassi Linnasta ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi ymparistötekniikka on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot ympäristötekniikassa
Ympäristötekniikan kandidaatin opinnoissa pääaineesi on ympäristötekniikka. Sivuopintokokonaisuuden voi valita vapaasti muiden koulutusohjelmien tarjonnasta.
Koulutusohjelman vaihtaminen
Mikäli olet epävarma omasta alastasi, voit joustavasti vaihtaa koulutusohjelmaa energia-, sähkö-, kone- tai ympäristötekniikan kesken joko kandidaatin opintojen aikana tai kandidaatin tutkinnon suoritettuasi. Ohjelman vaihtaminen on mahdollista, mikäli olet motivoitunut ja opintosi etenevät koulutusohjelman asettamassa aikataulussa hyvällä kurssiarvosanojen keskiarvolla.
Maisteri-/DI-ohjelmat
Ympäristötekniikassa on tarjolla kaksi englanninkielistä maisteriohjelmaa:
Useiden sivuaineiden ja opintosuoritusten suorittaminen suomen kielellä on myös mahdollista.
Koulutuksen laatu
Koulutuksen korkea laatu on yksi tärkeimmistä periaatteistamme. Kansainväliset tutkinto-ohjelmien akkreditoinnit varmistavat tiedekuntamme jatkuvan kehittymisen ja meillä suoritettujen tutkintojen kansainvälisen vertailtavuuden. Sijoituimme maailman 300 parhaan yliopiston joukkoon viimeisimmässä THE-rankingissa, joka on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista.
Huomioimme työelämän tarpeet ohjelman sisällön suunnittelussa. Opintojen aikainen yritysyhteistyö, erilaiset case-harjoitukset sekä tutkimukseen perustuva opetus takaavat, että saat yrityselämän tarpeita ja odotuksia vastaavan koulutuksen. Arvioimme koulutuksemme laatua useiden seurantamenettelyjen ja palautekanavien kautta. Niihin kuuluvat muun muassa opintojaksopalaute, valmistuneiden palaute, alumnipalaute ja opinnäytetyönantajapalaute.
Ympäristötekniikan diplomi-insinöörin uramahdollisuudet
Ympäristötekniikan koulutus mahdollistaa monenlaisia valintoja työuralle: opintoihin sisältyy paljon alasta riippumattomia teemoja, kuten päästöjen hallintaa, yritysten ympäristövastuuta, kestävyysjohtamista ja ympäristömyötäistä tuotesuunnittelua, joten koulutusohjelmasta valmistuvat osaajat voivat työllistyä lukuisille eri aloille.
Diplomi-insinöörejä työllistyy sekä yksityiselle että julkiselle sektorille kestävän toimintastrategian kehittämiseen liittyviin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Työnsarkaa tarjoavat myös muun muassa teollisuuden ja palvelualojen ympäristöasioihin liittyvät asiantuntijatehtävät sekä erilaiset lupa- ja viranomaistehtävät.
Myös eri aloilla toimivat konsultointiyritykset työllistävät ympäristöasiantuntijoita yhä enemmän. Tietoisuus uusien, kestävämpien ratkaisujen tarpeellisuudesta leviää sekä kuluttajien että teollisuuden keskuudessa. Lisääntynyt ympäristöhaasteiden tunnistaminen sekä ympäristönsuojeluun liittyvä säätely lisäävät ympäristöosaajien kysyntää työmarkkinoilla myös tulevaisuudessa.
Meiltä valmistuneiden ammattinimikkeitä
- Kestävyysstrategi energiateollisuudessa
- Ympäristöasiantuntija
- Kestävän kehityksen johtaja
- Päästöasiantuntija
- Laatujohtaja teollisuudessa
- Energiatehokkuuden asiantuntija
- Liikenneratkaisujen kestävyysasiantuntija
- Vastuullisuus- ja kehittämispäällikkö
- Valvontaviranomainen
- Vastuullisuusjohtaja
- Ympäristötutkija