"Uskon, etten olisi päässyt siihen missä nyt olen ilman LUTia. Olen hirvittävän kiitollinen LUTille siitä, että sain sieltä turvallisen kasvualustan", sanoo LUT-kauppakorkeakoulussa laskentatoimea opiskellut ja taloushallinnon johtotehtävissä toimiva Annika Forsman.
Muun muassa Tiedon, Microsoftin ja Koneen taloushallinnossa työskennellyt Forsman on tehnyt suurimman osan urastaan töitä teknisen alan osaajien kanssa.
"Se, että kauppatieteet ja tekniset alat on saatettu LUTissa yhteen, on äärettömän hieno asia. Työelämässä jotkut saattavat jopa pelätä osaavien insinöörien kanssa puhumista. Mutta LUT-taustani takia löydän helposti yhteisen kielen heidän kanssaan."
Forsman naurahtaa, että hänellä itsellään insinööriyhteistyö johti pitkälle. LUTin Ylioppilastalolla järjestetyissä Finnhits-bileissä hän iski silmänsä opiskelijanuorukaiseen, josta tuli myöhemmin hänen aviomiehensä.
"Siinä taisi olla tähtisadetta ilmassa. Edelleen olen sitä mieltä, että hän on äärettömän fiksu ja muutenkin paras tyyppi ikinä", Forsman kuvailee miestään.
Forsmanista olisi voinut tulla psykologi tai kenties näyttelijä, mutta erilaisten pohdintojen kautta hän päätyi lukemaan kauppatieteitä. Valinta on ollut omiaan tyydyttämään Forsmanin oppimaan uteliasta luonnetta, sillä kauppatieteet linkittyvät niin moneen eri osa-alueeseen.
"Taloushallinto on uskomattoman hieno näköalapaikka yrityksessä. Pääsen tekemään yhteistyötä myynnin, markkinoinnin, palvelutuotannon, tuotekehityksen ja eri tukitoimintojen kanssa. Yhtä lailla pääsen pohtimaan ihmisen käyttäytymiseen liittyviä asioita työntekijöiden, asiakkaiden ja kumppanien toiminnan kautta."
LUTin kautta saatu työpaikka auttoi alkuun uralla
LUTin yritysyhteistyö näytteli olennaista osaa siinä, että Forsman päätyi nykyiseen ammattiinsa. Forsman haki LUTin Yrityskummit-ohjelmaan ja pääsi sitä kautta harjoitteluun lappeenrantalaiseen Tiliratsu-tilitoimistoon. Kaikki sujui niin mallikkaasti, että Forsman sai pian yrityksestä osa-aikaisen työpaikan opiskelujensa ajaksi.
Forsman sanoo olevansa hurjan kiitollinen Tiliratsua pyörittäneelle, nyt jo eläkkeellä olevalle Arja Tuomelalle saamastaan mahdollisuudesta. Tiliratsussa Forsman pääsi opettelemaan käytännön töitä ja näki samalla, miten paljon yrittäjät tekevät töitä.
"Työnteon ansiosta hahmotin laskentatoimen perusteet käytännössä. Pääsin alkuun tällä antoisalla ja kiinnostavalla polulla, jolla olen saanut kulkea. Uraani ajatellen on ollut todella hyödyllistä, että maltoin käyttää aikaa taloushallinnon perusteiden opetteluun", Forsman sanoo.
Sittemmin hän on itsekin päässyt tekemään rekrytointeja. Forsmanin mukaan tutkinto LUT-kauppakorkeakoulusta on hakijalle aina "äärimmäinen plussa". Forsmanin mielestä pieni yliopisto antaa sopivasti nöyryyttä ja tahtotilan näyttää kyvykkyytensä.
LUT-kauppakorkeakoulu on jäänyt Forsmanin mieleen myös paikkana, joka oli aikaansa edellä – hierarkia oli matala jo Forsmanin opiskellessa 2000-luvun puolivälissä. Hän kertoo, että professoreiden kanssa oli helppoa ja luontevaa keskustella. Aina tarvitessaan sai apua.
"LUTin ihmisillä on kerta kaikkiaan hieno asenne. Ja liike-elämässä asenne ja verkostot ratkaisevat."
Verkostot auttavat niin työpaikan saannissa kuin roolin kehittämisessä
Viime vuoden lopulla Forsman teki omien sanojensa mukaan uransa kannalta poikkeuksellisen liikkeen. Hän siirtyi suuresti arvostamaltaan Koneelta taloushallinnon johtotehtävistä nopeasti kasvavan kansainvälisen kasvuyrityksen Smartly.io:n taloushallintoon. Some-markkinoinnin optimointiin, automatisointiin- ja skaalaamiseen keskittyvä yritys on kovassa kasvussa, ja Forsmaniin teki vaikutuksen "se valtava tahtotila, intohimo ja energinen yrityskulttuuri", joka Smartlyssa kuplii.
Forsman kertoo, että miltei kaikissa työpaikkavaihdoksissa on korostunut verkostojen merkitys. Joku on ollut taustalla vaikuttamassa osaltaan siihen, mihin Forsman seuraavaksi päätyy.
"Sanoisin kaikille opiskelijoille, että verkostojen rakentaminen kannattaa aloittaa jo opiskelujen aikana. Verkostot ovat korvaamattoman tärkeitä muunkin kuin urakehityksen kannalta. Pääsee sparraamaan toinen toistansa esimerkiksi isoissa muutoksissa, vaikkei voidakaan puhua oman työpaikan asioista yksityiskohtaisesti."
Forsman kannustaa tuulettamaan ajatuksiaan eri tahoilla työskentelevien saman alan ihmisten kanssa, mutta myös oman alan ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Joskus ajatuskin suhdetyöstä voi tuntua hiostavalta, mutta Forsmanin mukaan hommassa onnistuu varmasti, jos siihen saa kannustusta esimiehiltä tai muulta työyhteisöltä.
"Minulla on ollut suunnaton onni esimiesten ja mentoreiden kanssa. Olen saanut heiltä uskomattoman paljon tukea ja apua. Olenkin oppinut, että tärkeintä on tehdä töitä hyvien tyyppien kanssa, ei tilipussi edellä. Silloin olen paras versio itsestäni."
Vapaa-ajalla sopivasti exceliä, mutta eniten köllöttelyä
Forsmania kuunnellessa melkein unohtuu, miten isojen paineiden alla yritysten taloushallinnossa työskennellään. Paineet tuntee myös Forsman, ja siksi hän pyhittää vapaa-aikansa perheelle – ollaan vaan ja laiskotellaan. Forsman sanoo, että on tärkeää osata olla myös jouten.
Kauppatieteilijän ja diplomi-insinöörin yhdistelmä kotona takaa kuitenkin sopivan suunnitelmallisuuden. Monia asioita tarkastellaankin excelin ja graafien avulla.
Kuten kuvaan sopii, Forsman opettaa taloudenpidon alkeita omille lapsilleen. 10-vuotiaalla tyttärellä on niin käyttö- kuin säästötilikin, ja tytär vertailee hintoja ennen ostopäätöksiään. Korkoa korolle -periaatteitakin on jo visualisoitu.
Voisiko tässä yhteydessä puhua kenties hyvästä ylisukupolvisesta vaikutuksesta?
Annika Forsman
- Syntynyt Torniossa, asuu Espoossa
- Naimisissa, kaksi lasta.
- Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri (2007, LUT-kauppakorkeakoulu)
- Oli Koneen Head of Financial Planning & Analysis
- Oli Microsoftin Senior Finance Manager
- Oli Tevan Business Controller
- Oli Tiedon Finance partner
- Oli Deloitten konsultti
- Harrastaa jouten oleskelua ja matkustelua perheen kanssa
LUT School of Business and Management täyttää 30 vuotta 2021. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme Schoolin entisten ja nykyisten työntekijöiden sekä alumnien henkilöhaastatteluja.
Lue lisää erikoishaastatteluja:
Tutustu LUTin ihmisiin
- Sami Saarenkedosta piti tulla rokkitähti, mutta hän valloitti estradin modernina dekaanina
- ”On tämä ollut hurjaa humppaa”, sanoo LUT-yliopiston koulutusta uudistanut vararehtori Jaana Sandström ja ryhtyy painiin oriin kanssa
- Tässä on mies, joka vei LUT-kauppakorkeakoulun maailmalle ja jolle opiskelijat perustivat fanisivuston someen – Kalevi Kyläheiko on persoona, joka muistetaan
- ”Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu”, sanoo bisnesvaikuttaja Tuomo Rönkkö
Katso myös tämä alumnitarina
Tiesitkö tämän LUT-kauppakorkeakoulusta?