Perez-Vega
Julkaistu 11.10.2024
Päivitetty 11.10.2024

Mitkä asiat elintarviketekniikassa ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt? 

Tällä hetkellä elämme aikaa, jolloin ihmisen toiminnan vaikutukset alkavat näkyä ympäristössä. Erityisesti nykyinen ruoantuotantojärjestelmämme vaatii uudistumista. Tämän takia elintarviketekniikassa on keskitytty kehittämään ruokajärjestelmiä, joiden avulla voidaan tuottaa yhä ravinteikkaampaa ruokaa kestävämmin.  

Mitä työpöydälläsi on juuri nyt? 

Analysoin ruokajärjestelmiä kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Tutkin, kuinka elintarvikkeiden valmistusprosessit ovat yhteydessä muihin ruokaketjun kannalta kriittisiin osa-alueisiin ja etsin vaihtoehtoja ravinteikkaamman ruoan tuottamiseen pienemmillä ympäristövaikutuksilla.  

Miten päädyit akateemiselle uralle? 

Olen ollut kiinnostunut tieteestä lapsuudesta lähtien.  Aluksi minua kiinnostivat erityisesti tekniikka ja se, miten koneet toimivat. Akateemisella uralla minua kiehtoo monet asiat, kuten työskentely luovuutta ja jatkuvaa oppimista ruokkivassa ympäristössä.   

Mistä asioista nautit työssäsi eniten?  

Tässä työssä ei koskaan pääse kyllästymään. Työ limittyy myös muiden tieteenalojen kanssa, joten pääsen oppimaan asioita oman alani ulkopuolelta. Meillä on paljon mahdollisuuksia kehittää uusia opetus- ja tutkimusmetodeja, joiden avulla voidaan ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia.  

Mikä on urasi suurin saavutus tähän mennessä?   

Yksi merkittävimmistä asioista on ollut mahdollisuus tehdä maailmanlaajuista yhteistyötä eri yliopistojen ja teollisuuden alojen kanssa sekä tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Tämä on laajentanut omaa ymmärrystäni tutkimuksesta ja koulutuksesta. 

Mitä haluaisit tutkia, jos kaikki olisi mahdollista? Entä millaisia tavoitteita sinulla on urasi suhteen?   

Haluaisin laajentaa tietojenkäsittelytieteen osaamistani. Sen ja elintarviketekniikan avulla voidaan tarkastella eri ruokajärjestelmien kriittisiä vuorovaikutuksia.    

left
Samuel
Minusta on inspiroivaa etsiä ratkaisuja ruokajärjestelmämme uudelleen luomiseksi. On äärimmäisen tärkeää, että emme ylitä maapallon kestokykyä ja romahduta ekosysteemiämme.
Samuel Perez-Vega
Elintarviketekniikan apulaisprofessori
right

Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?   

Inspiraation lähteeni ovat perheeni ja tulevat sukupolvet. Elämme kiehtovaa aikaa, sillä meillä on käsissämme avaimet suurten maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi.  

Minusta on inspiroivaa etsiä ratkaisuja ruokajärjestelmämme uudelleen luomiseksi. On äärimmäisen tärkeää, että emme ylitä maapallon kestokykyä ja romahduta ekosysteemiämme 

Mitä jokaisen tulisi ymmärtää elintarviketeknologiasta? 

Elintarviketekniikka on vaikuttanut merkittävästi maailman kehitykseen. Vuosisatoja sitten ihmisten täytyi käyttää suurin osa ajastaan ruoan hankintaan. Elintarviketekniikan kehittymisen myötä ihmiset ovat voineet keskittyä esimerkiksi avaruuteen, lääketieteeseen, tietokoneisiin tai yhteiskunnan kehittämiseen. Ihmiskunnan täytyy edelleen huolehtia ruoan saatavuudesta, mutta samalla sen täytyy olennaisesti vähentää ruokajärjestelmän vaikutuksia ympäristöön.  

Älykkäiden elintarviketknologioiden avulla voimme luoda kestäviä ruokajärjestelmiä, jotka turvaavat ruoan saatavuuden myös tulevaisuudessa. Samalla ne auttavat ratkaisemaan esimerkiksi ravitsemukseen, kestävyyteen, tasa-arvoon ja koulutukseen sekä sosiaaliseen ja taloudelliseen kasvuun liittyviä haasteita.  

Miten pidät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä? Miten palaudut työstäsi? 

Työstä palautuakseni koitan vältellä näyttöjä ja keskityn sen sijaan fyysisiin aktiviteetteihin. Nautin ajanvietosta perheeni kanssa esimerkiksi pyöräillen, lasten kanssa leikkien, luonnossa liikkuen sekä lukien ja ruokaa laittaen.  Yhdessäolo kahvin äärellä perheen, ystävien tai naapureiden kanssa palauttaa. 

Lisätietoja:

Lue seuraavaksi: