Henrik Ebel
Julkaistu 25.10.2024
Päivitetty 25.10.2024

Mitkä asiat konetekniikassa ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt?    

Tekoälyn ja koneoppimisen vaikutuksia konetekniikan eri osa-alueisiin on jännittävää seurata. Kestävän kehityksen mukaisten eli resurssitehokkaiden ja kierrätettävien järjestelmien suunnittelu tuo mukanaan uusia haasteita. Tekoälyn ja perinteisen mallintamisen yhdistäminen voi tarjota tähän ratkaisuja. Lisäksi erilaiset automaatiojärjestelmät kehittyvät, ja niiden taustalla olevia ohjaus- ja päätöksentekoalgoritmeja voidaan parannella koneoppimisen ja tekoälyn avulla. 

Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?  

Työnkuvani on laajentunut uusilla aiheilla viime vuosina, ja koneoppimismenetelmistä on tullut tärkeä osa työtäni. Ne auttavat tekemään parempia päätöksiä ja suorituskykyisempiä järjestelmiä, koska kaikkea ei pysty mallintamaan vain paperilla tai tietokoneella. Yksi tutkimusaiheistani on hajautettu robotiikka, jossa useat yksinkertaiset ja kustannustehokkaat robotit ratkovat yhdessä haasteita – yksittäisen, monimutkaisen ja häiriöherkän robotin sijaan. Haaveenani on tuoda yhteistyötä tekevät robotit laboratoriosta osaksi suomalaista yhteiskuntaa. 

Miten päädyit akateemiselle uralle?   

Opiskelin Saksassa tutkimuspainotteisessa ohjelmassa, joka yhdisti eri tieteenaloja. Se oli harvinainen yhdistelmä, josta pidin todella paljon. En kuitenkaan ollut varma, sopisiko akateeminen ura minulle. Opiskelijatutkimustyön ja mentorien avulla vakuutuin myöhemmin, että tiede on minua varten. Kiitos suunnan löytämisestä kuuluu myös ohjaajalleni, joka tuki ja antoi vapauden kehittää tutkimuslinjaani tohtoriopintojeni aikana.  

Hetkeä ennen akateemisen urani alkua pääsin tutkijavierailulle LUTiin, ja vastaanotto oli erittäin lämmin. Nuo ikimuistoiset kuukaudet osoittivat, kuinka hauskaa akateeminen tutkimus voikaan olla, ja olen tuosta hetkestä lähtien viihtynyt urallani loistavasti.  

Mistä asioista nautit työssäsi eniten? Entä mitkä asiat haluaisit muuttaa?   

Luulen, että kaikki tieteen parissa työskentelevät nauttivat ongelmanratkaisusta ja uuden oppimisesta. Koen silti, että inhimillinen puoli, kuten tohtoriopiskelijoiden kanssa työskentely ja heidän kasvunsa näkeminen, on tärkein osa työtäni. Nautin opettamisesta, ja se on hyvää vastapainoa tieteen tekemiselle. Opetustaitojen hiominen auttaa kertomaan omasta tutkimuksesta selkeämmin ja välittämään opiskelijoille tulevaisuuden kannalta olennaisinta tietoa. 

Pidän työstäni valtavasti, joten on vaikea sanoa, mitä haluaisin muuttaa. Toivon, että byrokratia olisi jatkossakin vähäistä, jotta voin keskittyä tutkimukseen ja opetukseen. Kokemukseni mukaan LUTin hallinto toimii erittäin tehokkaasti, avuliaasti ja modernisti.  

Henrik Ebel
Koneoppimismenetelmät auttavat tekemään parempia päätöksiä ja suorituskykyisempiä järjestelmiä.
Henrik Ebel
Konetekniikan apulaisprofessori

Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana?    

Suurimpia saavutuksiani ovat kaikki ne hetket, kun saan ohjauksessani olevat tohtoriopiskelijat kukoistamaan, pitämään hauskaa ja ylittämään itsensä niiden tutkimusaiheiden parissa, joita olen heille tarjonnut. Olen todella tyytyväinen nykyiseen asemaani ja olen myös saanut virallisia tunnustuksia urani varrella.  

Mitä haluaisit tutkia, jos kaikki olisi mahdollista? Entä millaisia tavoitteita sinulla on urasi suhteen?    

Jo kuusikymmentä vuotta sitten tieteiskirjailijat ennustivat, että automaatio ja robotit olisivat tätä päivää työelämässä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Automaatioratkaisujen käyttöönotto vaikuttaa usein monimutkaisemmalta kuin manuaalinen ratkaisu, mikä osoittaa, että automaatioratkaisuja ei ole mietitty perusteellisesti. Haluaisin löytää tähän ratkaisun ja tutkia automaatiomenetelmiä kokonaisvaltaisesti. Uskon, että automaatio edistää kestävää kehitystä, sillä automaattiohjaus säästää, tuottaa ja varastoi energiaa yleensä manuaalista versiota paremmin.  

Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?   

Kun vaelsin hiljattain Karjalan kauniissa maisemissa, kiinnitin huomiota luonnon ihmeelliseen ekosysteemiin. Metsät, järvet ja suoalueet ovat täynnä lajeja, joilla jokaisella on erityinen tehtävä ja yhteistyössä ne toimivat erittäin tehokkaasti ja kestävästi. Uskon, että voisimme ottaa luonnosta oppia siihen, miten robotit voisivat toimia vastaavalla tavalla maalla, vedessä sekä ilmassa.  

Miten pidät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä? Miten palaudut työstäsi?   

Uusiin paikkoihin tutustuminen Suomessa vie ajatukset pois työasioista ja palauttaa luovuuden nopeasti. 

Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta.    

Vapaa-ajallani luen paljon kansainvälisiä politiikka- ja talousuutisia. Teknologia-alan lisäksi olen kiinnostunut siitä, mitä arkkitehtuurin ja muotoilun saralla tapahtuu. Jos kävelisimme kaupungilla ja ohittaisimme juuri valmistuneen rakennuksen, saattaisin innostua kertomaan enemmänkin sen arkkitehtuurista. 

Lisätietoja:

Lue seuraavaksi: