Julkaistu 24.6.2024
Päivitetty 26.6.2024

Kesäkuussa Lappeenrannan kampuksen käytävillä on rauhallista, kun opiskelijat ovat häipyneet kesälaitumille. Osa heistä viettää kuitenkin kesän opiskeluympäristössään töitä tehden. LUT-yliopiston tiedekunnat työllistävät tänä kesänä yhteensä lähes sata opiskelijaa. Energiajärjestelmien tiedekuntaan kuuluva sähkötekniikan osasto työllisti peräti yli 30 tulevaisuuden tekijää. 

”On hienoa, että kesätyöt kiinnostivat isoa joukkoa opiskelijoitamme. Laaja-alaisen tutkimuksen ja opetuksen ansiosta tarjolla oli ennätysmäärä tehtäviä. Kesätyöntekijät ovat arvokas lisäresurssi monenlaisissa tutkimusta avustavissa tehtävissä”, iloitsee sähkötekniikan kehittämispäällikkö Tarja Sipiläinen

Kesätyöpaikan saamiseen vaikuttivat muun muassa opintojen keskiarvo ja etenemistahti. Paikkoja oli tarjolla niin ensimmäisen vuosikurssin kuin kandidaattivaiheen opiskelijoille.

left

Kemian opinnoista elektroniikan pariin

Yksi sähkötekniikan osastolle kesäksi työllistyneistä on Tampereella kemiaa opiskeleva Laura Lohtander. Lappeenrannasta kotoisin oleva Lohtander otti yhteyttä LUTiin professori Pertti Silventoiseen, jolla oli tarjota kandidaattivaiheen opiskelijalle soveltuvia työtehtäviä.  

”Olen ensimmäistä kertaa oman alan kesätöissä, joten odotuksena ovat mielenkiintoiset työtehtävät. Teen tällä hetkellä kirjallisuuskatsausta, joka liittyy elektroniikan luotettavuuteen”, Lohtander kertoo. Tarkemmin sanottuna aihe on piikarbidi (SiC) -tehopuolijohdekomponenttien toiminnan luotettavuus. 

Aihealue ei ole hänelle ennestään kovin tuttu, mutta hän on päässyt töiden ohessa opiskelemaan elektroniikan perusteita.  

Lohtander kiittelee, että on päässyt helposti mukaan työporukkaan. Hän toivoo, että kesätyö avaisi jatkomahdollisuuksia yliopistolta joko töiden tai diplomityön tekemiseen.

right
Tarja-Sipiläinen
Laaja-alaisen tutkimuksen ja opetuksen ansiosta tarjolla oli ennätysmäärä tehtäviä.
Tarja Sipiläinen
Sähkötekniikan kehittämispäällikkö

Yksilölle ja yhteiskunnalle merkityksellisiä työtehtäviä

Kesätyöntekijöiden tehtävät ovat käytännönläheisiä, ja osa pääsee mukaan tutkimusprojekteihin.  

”Kesätyöntekijöitä ei palkata vain mapittamaan papereita, vaan annetaan mielekkäitä työtehtäviä, joiden kautta pystyy myös arviomaan, olisiko tekijästä meille tulevaisuudessa uudeksi tutkijaksi”, Silventoinen täsmentää. 

Tutkimusapulaiset pääsevät hyödyntämään lukuvuoden aikana opittuja taitoja. Lämpötekniikan laboratoriossa työskentelevä Veikka Kalasniemi kertoo, että työn sisältö liittyy vahvasti kursseilla opittuihin asioihin.  

”Työtehtävissäni tarvitaan paljon datankäsittelyä ja koodausta. Parasta on, kun jokin itse tekemä lasku toimii – ja se, että tekee työtä, jolla on oikeasti merkitystä hiilineutraalin tulevaisuuden kannalta”, Kalasniemi summaa. 

Samasta laboratoriosta löytyy Vikke Göös. Hän kertoo simuloivansa prosessia, jossa valmistetaan biopolttoaineita sähköstä ja puupolttoaineista. 

On kiva, kun on päässyt työskentelemään oikeissa projekteissa. Tuntuu, että työ on merkityksellisempää ja kiinnostavampaa, kun siitä on jollekin jotain välitöntä hyötyä.

Energiatekniikan opiskelija Silja Oksanen haki voimalaitoksen sijasta yliopistolle kesätöihin. Hän tekee ydintekniikan laboratoriossa reaktorilaskentaa Monte Carlo -koodilla, joka on yksi numeerisen mallintamisen menetelmistä.  

Hän nauttii työstään ja kertoo, että uppoutuu laskentaan parhaimmillaan niin, ettei tajua katsoa edes kelloa.

left
Summer-trainees-department-of-electrical-engineering
Maheshika Hatha Kapuralalage, Chieh-en Chou ja Mohammad Hasibul Hasan

 

right

Kansainvälisyys näkyy myös kesäisin

Suomen kesästä pääsevät nauttimaan myös maisterivaiheen opiskelijat Maheshika Hatha Kapuralalage, Mohammad Hasibul Hasan ja Chieh-en Chou. Kaikki kolme työskentelevät aurinkotalouden tutkimusryhmässä. 

Sri Lankasta kotoisin oleva Hatha Kapuralalage on kiitollinen työstään projektissa, jonka tavoitteena on vähentää grafiitin tuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä käyttämällä uusiutuvaa sähköä. Aihe on tuttu, koska Hatha Kapuralalage on työskennellyt grafiittiteollisuuden parissa kotimaassaan. 

Hasibul Hasan kertoo, että pohjoismaalaisten erityinen kiinnostus kestävää kehitystä kohtaan ja laaja uusiutuvan energian kurssitarjonta saivat hänet aikanaan hakemaan Bangladeshista Suomeen opiskelemaan.  

Hänen kesätyöprojektissaan tuuli- ja aurinkoenergialle luodaan optimoitu varastointimalli, jonka tarkoituksena on vähentää uusiutuvan energian kustannuksia.  

Taiwanista lähtöisin oleva Chou tekee kirjallisuuskatsausta, jossa selvitetään tekijöitä, jotka vaikuttavat geopoliittiseen indeksiin. Vallitsevalla geopoliittisella tilanteella on suora yhteys esimerkiksi sähkön hintaan.  

Hän opiskelee kaksoistutkinto-ohjelmassa, joka toteutetaan yhteistyössä saksalaisen yliopiston Leibniz University Hannoverin kanssa. Yliopistojen välinen kumppanuus EULiST-verkostossa on tarjonnut Choulle mahdollisuuden nähdä laajemmin Eurooppaa.

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.

LUT oli ykkösvaihtoehto työnhaussa

Kesä on otollista aikaa valmistella tulevaa lukuvuotta. Ympäristötekniikan opiskelijat Kia Dillström ja Aarne Savinainen ovat työpari, jonka tehtäviin kuuluu opetusmateriaalien kehittäminen ja päivittäminen.  

”Teen tällä hetkellä yhden kurssin Moodle-alustaa, jonne laitan luentotallenteita sekä teen quizeja ja muita tehtäviä”, Dillström kertoo.  

Hän on ollut aiemminkin töissä LUTilla – ensin tutorointisihteerinä ja viime kesänä kesäkoulusihteerinä. Hän kertoo viihtyneensä erittäin hyvin aiemmissa pesteissään ihanan ilmapiirin ja itselle sopivien työskentelytapojen ansiosta. 

Ei ollut vaikea valinta, otanko paikan vastaan, ja itseasiassa tämä oli ykkösvaihtoehto työnhaussa.

Savinainen kertoo, että mielenkiintoiset, oman alan työtehtävät saivat hänet hakemaan LUTille kesätöihin. Hän toimii muun muassa assistenttina Ympäristöluvat ja mittaukset -kurssilla, jossa hän päivittää luentomateriaaleja ja vastailee opiskelijoiden kysymyksiin. 

Hän suosittelee yliopistoa kesätyöpaikkana uteliaalle ja motivoituneelle henkilölle, joka haluaa edetä urallaan oman alan tehtävissä. 

”Parasta tähän mennessä on ollut, kun tulee itselle uutta yllättävää tietoa, jolloin pääsee kehittämään omaa tietämystään – sekä mukava työpari. Muutenkin työporukka on ollut tosi vastaanottavainen.” 

”Kun uteliaisuutta alkaa näkymään, niin silloin on nostettava peukku pystyyn, että nyt lähtee!” professori Silventoinen kehuu.

Lisätietoja:

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.