Tekoälyn nopea kehityskulku on saanut monet yritykset pohtimaan, miten teknologiaa voisi parhaiten hyödyntää omassa toiminnassa. Saman kysymyksen edessä oli myös Lahdessa markkinoinnin ja viestinnän palveluita tarjoava Näkemystehdas MBE. Yritys näki tekoälyssä mahdollisuuksia sekä sisäisten prosessien että asiakkaille tarjottavien palvelujen parantamiseksi, mutta uuden teknologian käyttöönotto herätti myös paljon kysymyksiä.
“Me MBE:llä olemme pohtineet, millaiset tekoälyratkaisut voisivat parhaiten vastata juuri meidän tarpeisiimme. Tapasin Lahden Teollisuusseuran seminaarissa LUT-yliopiston tutkijatohtori Tero Rantalan, jonka kanssa keskustellessa syntyi idea, että tässähän olisi hyvä mahdollisuus opiskelijatyön aiheeksi”, kertoo MBEllä viestintästrategina työskentelevä Antti Pohja.
Aihetta tutkimaan valikoitui kaksi opiskelijaa LUTin tuotantotalouden kansainvälisestä kandidaattiohjelmasta, Jazen Cordero ja Valtteri Östberg. Kandidaatintöiden varsinaisen aiheen opiskelijat saivat neuvotella yrityksen tarpeiden sekä oman mielenkiintonsa mukaan.
“Ideointi ja keskustelut yhdessä MBE:n kanssa olivat todella hyödyllisiä lopullisen tutkimusaiheen määrittelyssä. Tuloksena löytyi molempia osapuolia kiinnostava tutkimusaihe, joka oli se, miten tekoälyä kannattaisi lähteä lähestymään yritykselle hyödyllisellä tavalla”, Östberg kertoo.
Tekoälystä apua asiakastyöhön ja yrityksen sisäisiin prosesseihin'
Corderon kandidaatintyössä kartoitettiin, miten MBE:n sisäisiä toimintoja voidaan yksinkertaistaa tekoälyn avulla. Yrityksellä oli esimerkiksi käytössään useita eri ohjelmistoja, joihin tietoja syötettiin manuaalisesti. Kandidaatintyön ansiosta järjestelmät pystyttiin integroimaan tekoälyn avulla, mikä vähentää päällekkäistä työtä ja parantaa tiimien välistä vuorovaikutusta.
“Työn tuloksena MBE:lle löytyivät sopivat valmiit ja helppokäyttöiset työkalut, jotka ovat edullisia ja joiden käyttö ei vaadi erityisiä teknisiä taitoja. Tekoäly auttaa hoitamaan toistuvia tehtäviä, tekemään parempia ennusteita sekä sujuvoittamaan sisäistä viestintää”, Cordero kertoo.
Östberg puolestaan tarkasteli tekoälyn mahdollisuuksia markkinointidatan analysoinnissa. Hänen kandidaatintyönsä auttoi MBE:tä luomaan luotettavammat keinot asiakkaiden käyttäytymisen analysointiin sekä tärkeimmän tiedon tehokkaampaan erottamiseen, mikä mahdollistaa myös paremmin kohdennetun markkinoinnin. Työssä rakennettiin myös suunnitelma siitä, missä vaiheessa yrityksen kannattaa siirtyä käyttämään tekoälyä.
“Erityisesti pk-yritysten on tärkeä ymmärtää, miten asiat voi tehdä tehokkaasti, koska niillä on usein rajattu määrä henkilöstöä ja resursseja, Tekoäly tarjoaa työkalut kilpailukyvyn kasvattamiseen, parempien tuotteiden kehittämiseen, paremman tiedon tarjoamiseen sekä päätöksentekoon ”, Östberg täsmentää.
Opiskelijatyöt tuovat uusia näkemyksiä ja työkaluja yrityksille
Tero Rantalan mukaan opiskelijoiden tekemät lopputyöt antavat yrityksille mahdollisuuden uusien ideoiden kartoittamiseen ja testaamiseen. Opiskelijat saavat myös arvokkaita oppimiskokemuksia, joita he voivat tulevaisuudessa hyödyntää työelämässä.
”Esimerkiksi tekoälyn kohdalla harva yritys kykenee itse ottamaan käyttöön tuoreimpia teknologioita tai toimintatapoja, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia ja lisäarvoa. Opiskelijat tuovat mukanaan viimeisimpään tutkimustietoon pohjautuvaa ymmärrystä ja uusia ideoita liiketoiminnan kehittämiseen”, hän sanoo.
MBE:lle tehdyt opiskelijatyöt ovat ensimmäisiä Lahdessa tehtyjä tuotantotalouden kansainvälisen opintolinjan kandidaatintöitä. Rantala kertoo, että LUT haluaa rakentaa pitkäaikaista yhteistyötä ja löytää uusia yhteistyömuotoja yritysten ja opiskelijoiden välille.
“Opiskelijatöiden aiheet voidaan sopia yhdessä yrityksen tarpeiden mukaan. Englanninkielinen koulutusohjelma takaa sen, että opiskelijoiden kielivalmius on erinomainen. Kandityöt ovat myös opiskelijoille oivallinen mahdollisuus nähdä yritys mahdollisena tulevaisuuden työpaikkana. Lisäksi useamman kuukauden pituisessa prosessissa yritys saa hyvän käsityksen opiskelijasta työntekijänä, mikä voi johtaa jopa rekrytointiin tulevaisuudessa.”
Tilaa Curious People -uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.
Miten yritykset voivat parhaiten hyödyntää tekoälyä?
Kanditdaatinöiden myötä MBE on saanut paljon arvokasta tietoa tekoälyn hyödyntämisestä. MBE:n toimitusjohtaja Minttu Murtomäki vinkkaakin yrityksille, että opiskelijatöiden ja tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista kannattaa ottaa hyöty irti.
“Tekoäly kehittyy tällä hetkellä niin nopeasti, että voi olla vaikea pysyä perässä. Opiskelijatyöt tuovat aiheesta ajantasaista tietoa ja uusia näkökulmia sekä haastavat meitä ajattelemaan työtämme uudesta näkökulmasta”, hän lisää.
Östberg puolestaan kannustaa yrityksiä tutkimaan tekoälyratkaisuja pintaa syvemmältä ja harkitsemaan myös vähemmän tunnettuja tekoälymenetelmiä, kuten kone- ja syväoppimista sekä luonnollisen kielen prosessointia.
“Valittavissa olevien vaihtoehtojen kirjo on paljon laajempi kuin sosiaalisessa mediassa tai julkisessa keskustelussa pintaan nousevat yksittäistapaukset antavat ymmärtää. Omiin tarpeisiin sopivat työkalut kannattaa kartoittaa tarkkaan, jotta datasta saa tehokkaimmin kaiken mahdollisen hyödyn irti”, hän neuvoo.