Tällä sivulla
Teini-iässä ihminen ei välttämättä vielä täysin käsitä, mitä läheisen syöpädiagnoosi tarkoittaa. Anton Harjun äiti sai rintasyöpädiagnoosin kymmenen vuotta sitten. Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpämuoto ja vuosittain diagnoosin saa noin 5 000 naista. Hyvää on se, että syöpien hoito on Suomessa kansainvälisestikin verrattuna korkealla tasolla. Myös Harjun äiti parani syövästään.
”Olen vasta vähän vanhempana ymmärtänyt, millaisten asioiden kanssa tässä ollaan tekemisissä. Suvussani on useampia syöpäpotilaita, joista kaikki eivät ole selvinneet. Yksi sukulainen on parhaillaan saattohoidossa. Tämä kaikki on vaikuttanut siihen, että halusin järjestää sairastuneita ja heidän läheisiään tukevan tapahtuman”, kertoo Harju.
LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden jääkiekkojoukkue Parru HT järjesti 19. lokakuuta Parru fights cancer -hyväntekeväisyysottelun. Ottelun kokonaistuotto lahjoituksista sekä Roosa nauha- ja haalarimerkkimyynnistä oli noin 3 000 euroa. Summa lahjoitettiin Saimaan Syöpäyhdistykselle, joka käyttää potin lyhentämättömänä syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä tukemiseen, kuntoutumiseen sekä syövän ehkäisemiseen neuvonnan ja terveydenedistämistyön kautta.
Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään.
”Kyselin Jääkiekkoliitolta, onko tämän tason otteluissa ollut koskaan yhtä paljon yleisöä. Järjestysmiesten mukaan Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa oli 1 302 henkeä. Eivät liitossa muistaneet vastaavaa esimerkkiä”, Harju sanoo.
Seuraavaksi parrulaiset aikovat tempaista opiskelijoiden mielenterveystyön tukemiseksi.
”Mitä enemmän on tietoa, sitä enemmän on lahjoittajia. Siksi erilaisten hyväntekeväisyystempausten markkinointi ja tiedon jakaminen on niin tärkeää.”
Parru HT (Hockey Team)
◼ Vuonna 1995 perustettu LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden jääkiekkojoukkue
◼ Pelaa kaudella 2022–2023 Kymi-Saimaa-alueen 3. divisioonaa
◼ Osa urheiluseura Parru ry:tä, johon kuuluvat myös futsaljoukkue FC Parru, luistelujoukkue Parru Ice Girls sekä amerikkalaista jalkapalloa pelaava Lappeenranta Wildmen
◼ Järjestää seuraavan hyväntekeväisyystapahtuman, Parru Hockey Night, 25.1.2023, jossa teemana on opiskelijoiden mielenterveys
◼ Pelaa kaudella 2022–2023 Kymi-Saimaa-alueen 3. divisioonaa
◼ Osa urheiluseura Parru ry:tä, johon kuuluvat myös futsaljoukkue FC Parru, luistelujoukkue Parru Ice Girls sekä amerikkalaista jalkapalloa pelaava Lappeenranta Wildmen
◼ Järjestää seuraavan hyväntekeväisyystapahtuman, Parru Hockey Night, 25.1.2023, jossa teemana on opiskelijoiden mielenterveys
Euroja mukaan joka yhteistyötapaamisesta
LUT-kauppakorkeakoulun International Business and Entrepreneurship -maisteriohjelmassa (MIBE) opiskeleva Harju on ehtinyt viidessä vuodessa oppia yhtä ja toista markkinoinnista. Parru fights cancer -tapahtumaa markkinoitiin mainosvideolla pääasiassa Instagramissa ja Facebookissa, mutta myös kampuksella tehty lipunmyynti osoittautui suosituksi.
Tapahtumien järjestäminen ja sponsorien hankkiminen on tullut Harjulle tutuksi paitsi Parru HT:n kapteenina, myös kauppatieteilijöiden ainejärjestö Enklaavin projektivastaavana. Harju kertoo keränneensä joukkueelle 25 000 euroa ja Enklaaville 15 000 euroa sponsorirahaa.
”En ole yhdestäkään yhteistyötapaamisesta poistunut ilman, että on tullut euroja mukaan.”
”Parrussa olen hoitanut kaikki soitot ja sähköpostien lähetykset sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden hankintaan liittyen itse – olen siis hankkinut muutamaa vanhempaa sponsoria lukuun ottamatta kaikki tukijat.”
Harju sanoo, että monia asioita tehdään myös tiimityönä. Esimerkiksi Parru fights cancer -hyväntekeväisyysottelua oli järjestämässä kaikkiaan 15 ihmistä. Haastattelupäivän aamuna Harjun kello on soinut klo 5.15, kun joukkueen piti ehtiä paikalliseen Prismaan tekemään inventaariota. Palkka työstä ohjataan seuran käyttöön.
Enklaavissa Harjulla on apunaan tiivistä yhteistyötä tekevä hallitus sekä jaosto, jolle voi delegoida tehtävää.
Enklaavi järjestää noin 11 tapahtumaa vuodessa, joista huhtikuussa 2022 järjestetty opiskelijafestari Marathon Monday keräsi 2 300 juhlijaa.
Ainejärjestötapahtumien lisäksi Harju treenaa kiekkoa useamman kerran viikossa, tekee graduaan, paiskii töitä ohjelmistoalan yritys Vismalle ja hoitaa etäsuhdetta Helsingissä opiskelevaan tyttöystäväänsä. Vuorokaudelle kertyy siksi herkästi pituutta. Harju sanoo olevansa ”maailman huonoin käyttämään kalenteria”, mutta selviää hektisestä arjestaan tekemällä check-listoja. Hän kirjaa ylös päivä- tai viikkokohtaisesti mitä pitää tehdä, ja ruksii suoritetut asiat tehdyiksi.
”Elämäni on hallittu kaaos. Kai se johtuu siitä, että otan niin suurella sydämellä vastaan asiat, jotka teen. Onnekseni minulla on hyvä tukiverkosto ja läheiset välit perheeseeni, vanhempiini ja kohta nelikymppisiin isosiskoihini. Se antaa itseluottamusta kun tietää, että voi kokeilla erilaisia asioita ja jos tulee takkiin, taustalla on aina porukkaa ottamassa kaatuvaa kiinni.”
”LUTissa parasta ovat ihmiset”
Joskus se, että kiekko putoaa jäähän säännöllisesti joka viikko auttaa saamaan opinnot pakettiin. Näin tapahtui esimerkiksi Harjun ystävälle, joka kiitti valmistujaispuheessaan erikseen Parrua ja joukkuekavereitaan.
”Ystävälläni oli opintojensa aikana vaikea kausi, ja opiskelun keskeyttäminen oli lähellä. Parrussa pelaaminen auttoi ystävääni jaksamaan ja hän valmistui aikataulussa diplomi-insinööriksi”, Harju kertoo.
Kiekon peluu on tärkeä henkireikä myös Harjulle itselleen. Mieli tyhjenee kaikesta turhasta joka kerta, kun hän menee hallille.
”Sen tietää, että siellä odottaa hyvä porukka. Ylipäätään LUTissa parasta ovat ihmiset.
Täällä on erityisen helppoa tulla toimeen kaikkien kanssa, koska täällä on niin paljon huipputyyppejä.”
Parru HT:n pelaajamäärä on kasvanut Harjun aikana mukavasti. Neljä vuotta sitten jäällä luisteli 20 pelaajaa, mutta treeneissä kävi huonoimmillaan seitsemän henkeä. Tätä nykyä treeneissä hikoilee 25–35 äijää, kuten Harju pelikavereitaan kutsuu.
”Olemme jo aloittaneet seuraajani koulimisen. Toistaiseksi peliaikaa on riittänyt kaikille, mutta jos joukkueen suosio tästä vielä kasvaa, seuraajani saattaa joutua tekemään toimenpiteitä.”
Yhdistelmä periksiantamattomuutta ja käytöstapoja
Jahka Harju valmistuu kauppatieteiden maisteriksi, hän aikoo jatkaa työnhakuaan tapahtuma-alalla tai urheilun parissa. Harju on huomannut, että työnhaku on itsessään kovaa työtä. Vaikka työhakemus on katsottu Suomen Ekonomien uravalmentajan kanssa kuntoon, ei haastattelukutsuja tahdo tippua.
Harju ei kuitenkaan luovuta, sillä häntä ajaa eteenpäin periksiantamattomuus.
”Sitä on tarvinnut myös sponsorien hankinnassa. Olen soittanut lukemattomia puheluita ja lähettänyt käsittämättömän määrän sähköpostia, jotta olen saaneet tapaamisia aikaan ja neuvottelut käyntiin. Toisin kuin moni luulee, Parrulla ei ole mitään vakisponsoreita.”
Harju uskoo, että hänen taustansa joukkuepelaajana on auttanut verkostoitumaan yliopistolla ja sponsorien kanssa. Harju on pelannut jääkiekon ohella jalkapalloa, salibandya, tennistä, padelia sekä sulkapalloa.
”Supliikkitaidot ovat kehittyneet vanhempiani seuraamalla”, hän naurahtaa.
”Äiti pysähtyy aina rupattelemaan kauppakeskuksessa myyjien kanssa. Isäni on bisnesmies, ja olen kuunnellut hänen tyyliään puhua asiakkaiden kanssa. Käytöstapoja opin siskoiltani. He opettivat, miten naisia tulee kohdella.”
No miten?
”Kun olin vielä pieni poika, minut tuotiin tapaamaan siskojen poikaystäväkokelaita. Sanoin kokelaille, että naisille pitää olla hellä ja viedä heille kukkia. Niitä oppeja olen noudattanut itsekin. Tosin niin eivät tehneet ne siskojen kokelaat, joita tapasin. He eivät ole enää kuvioissa.”