Kansainvälisessä International Marketing Management -maisteriohjelmassa opiskeleva Monika Rautio päätyi LUT-kauppakorkeakouluun sattuman kautta. Lukion jälkeen hän haki opiskelemaan useaan paikkaan, ja LUTin ovet avautuivat heti ensimmäisellä kerralla. Vantaalta kotoisin olevalle Rautiolle Lappeenranta oli sopivasti helppojen kulkuyhteyksien päässä.
”Siinä vaiheessa minulla ei ollut vielä mitään tietoa siitä, millainen koulu LUT on”, hän naurahtaa.
Rautiolle oli läpi opiskelujen selvää, että hän keskittyy nimenomaan markkinointiin. Maisterivaiheessa sivuaineeksi valikoitui digitalisaation ja liiketoiminta-analytiikan opinnot. Datan hallinnan ja analysoinnin taitoja arvostetaan hänen mukaansa paljon työelämässä. Sivuaineen myötä hän on kerryttänyt paljon konkreettista osaamista.
”International Marketing Management -maisteriohjelma on todella laadukas ja saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Jopa haastavammat datan analysoinnin opinnot loksahtivat kohdalleen, vaikka matematiikka ei ole koskaan ollut suurimpia intohimojani. Myös keskustelut vanhempien opiskelijoiden kanssa auttoivat sivuaineopintojen valinnassa.”
Ilo irti opinnoista niin luennoilla kuin niiden ulkopuolellakin
Rautio on ollut erityisen tyytyväinen opetuksen tasoon LUTissa. Hän pitää varsinkin siitä, että opettajat todella tietävät mistä puhuvat ja haluavat pysyä perillä viimeisimmistä trendeistä. Tunneilla puhutaan paljon ajankohtaisista asioista, ja opettajat ottavat usein innokkaasti osaa keskusteluihin.
“Opettajista näkee, että he haluavat opettaa parhaalla mahdollisella tavalla. Arvostan myös sitä, miten paljon opiskelijoiden antamaa palautetta kuunnellaan, ja kursseihin tehdään usein kehitysehdotuksiin perustuvia konkreettisia muutoksia.”
Rautio kokee suurta ylpeyttä opiskelustaan LUTissa, joka edustaa hänelle innovatiivista, itseään kehittävää ja kestävää osaamista. Hänen opiskelujensa aikana LUT on vahvistanut opetustarjontaansa myös muissa kuin teknillisessä koulutuksessa, ja tiedekunnan oma suunta on kirkastunut. Tämä on lujittanut myös yhteisön sisäistä henkeä.
Esimerkkinä LUTin yhteisöllisyydestä Rautio nostaa järjestötoiminnan, jossa hän on itsekin ollut mukana. Eri teemojen ympärille koottuja kerhoja ja järjestöjä löytyy runsaasti, ja aktiivitoiminnan kautta pääsee tutustumaan myös ihmisiin oman vuosikurssin ulkopuolelta.
“Täällä ei kilpailla keskenään, vaan halutaan oppia yhdessä ja tukea muiden oppimista. Kanssaopiskelijoiden kanssa voi käydä monia hyviä keskusteluja kurssien sisällöistä sekä teemoista. Tämä on ihanteellinen paikka erityisesti opiskelijoille, jotka haluavat täydentää omaa opiskelukokemustaan myös opintojen ulkopuolella järjestötoiminnan kautta.”
Markkinoinnin opinnot tarjoavat monipuoliset valmiudet työelämään
Tällä hetkellä opintojensa loppusuoralla oleva Rautio työskentelee digitaalisen markkinoinnin parissa kansainvälisessä yrityksessä. Opinnoista on ollut hänelle hyötyä monessa mielessä, mutta erityisesti kansainvälistymiseen liittyvät opit ovat olleet kovassa käytössä.
“Yritys toimii kansainvälisillä markkinoilla ja keskittyy erityisesti Pohjois-Amerikkaan, joka on luonteeltaan ja kokoluokkansa puolesta hyvin erilainen Suomen markkinoihin verrattuna. Kansainvälistymisen opinnot ovat antaneet hyvät valmiudet ymmärtää näitä eroavaisuuksia. Lisäksi koulutusohjelmani on englanninkielinen, minkä myötä olen ryhmätöissä työskennellyt paljon myös kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Tämä on auttanut ymmärtämään paremmin erilaisia kulttuureja.”
Lisäksi Rautio on kokenut mielenkiintoisiksi opintoihin kuuluvat erilaiset projektit, joissa hän on päässyt tekemään töitä yhdessä oikeiden yritysten kanssa.
”Olen oppinut, miten tuoda esille kehityskohteita, jotka yritys voi aidosti toteuttaa. Teoriapuolella voidaan tarkastella esimerkiksi yrityksen budjettia ja käytettävissä olevia resursseja. Kun pääsee aitoon ihmiskontaktiin yrityksen edustajan kanssa, tulee miettineeksi paljon myös sitä, miten kaiken muotoilee. On osattava ilmaista asiat diplomaattisesti.”
Rautio uskoo, että tulevaisuudessa markkinoinnin osaajilta vaaditaan yhä enemmän monien eri taitojen hallitsemista. Enää ei välttämättä riitä, että osaa vaikkapa kirjoittaa markkinointitekstiä tai että on visuaalista silmää, vaan osaamista tulee löytyä laajemmalta skaalalta. Uusia taitoja kerrytetään läpi koko työelämän.
“Nykyään trendit ovat paljon lyhyempiä, ja digitalisaation myötä uusia tulee yhä nopeammin.
Jos haluaa pysyä aallon harjalla ja perillä siitä, mitä markkinoinnissa tapahtuu, pitää olla valmis kehittämään itseään ja opiskelemaan lisää myös valmistumisen jälkeenkin.
On oltava koko ajan kiinnostunut näkemään muutoksia ja mukautua niihin.”
Vantaalaistyttö ihastui Lappeenrantaan
Rautio kertoo viihtyneensä Lappeenrannassa todella hyvin. Kauppakorkeakoulun yhteisöllisyys on ollut merkittävä tekijä, joka on saanut hänet pysymään kaupungissa pidempään.
“Monesti näkee sitä, että ihmiset muuttavat kandivaiheen suorittamisen jälkeen jonnekin muualle. Itse olen kuitenkin tykännyt asua Lappeenrannassa niin paljon, että olen halunnut suorittaa myös maisterivaiheen täällä.”
Hän suosittelee Lappeenrantaa erityisesti kaikille niille, jotka ovat kotoisin muualta ja kaipaavat hieman vaihtelua. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta paikan päälle pääsee helposti esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.
“On ollut tosi kiva huomata, kuinka vaivatonta tänne tulo omalta kotiseudulta onkaan.”
Myös LUT-kauppakorkeakoulu saa häneltä runsaasti ylistystä. Erityisesti hän kehuu koulun monipuolisuutta ja hyvää henkeä.
“Mielestäni tämä on Suomen paras kauppis! Ihmiset ovat todella motivoituneita ja haluavat tulla koko ajan paremmiksi, oli kyse sitten opiskelijoista tai opettajakunnasta. Täällä vallitsee todellinen yhdessä tekemisen meininki.”