Henkilöitä kemiantekniikan laboratoriossa.
Julkaistu 3.1.2025
Päivitetty 3.1.2025

Tässä jutussa tutustumme kemiantekniikan koulutuksiin. Missä yliopistoissa kemiantekniikkaa tai siihen läheisesti kytkeytyvää tekniikan alaa voi opiskella? Entä mitkä ovat yliopistojen painotukset kandidaattiohjelmissa?

Vertailu perustuu talvella 2025 kerättyihin tietoihin, jotka löytyvät Opintopolusta sekä yliopistojen nettisivuilta.

LUT-yliopisto 

Kemiantekniikan ohjelmassa perehdytään erilaisiin kemiantekniikan tuotantomenetelmiin ja niiden kemiallisiin ilmiöihin, opitaan luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä teollisuuden sivuvirtojen eli valmistusprosesseissa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämistä kiertotalouden raaka-aineina. Opiskelijat oppivat myös ymmärtämään kemiallisia reaktioita, aineiden olomuodon muutoksia, sekoitusta ja virtauksia sekä selittäviä teorioita. Lisäksi he tutustuvat yleisimpiin kemiallisiin analyysimenetelmiin ja mittaustekniikoihin. Osaamista sovelletaan niin laboratorio- kuin teollisen tuotannon mittakaavassa.

Opiskelijat saavat valmiudet suunnitella teollisuudelle prosesseja ja laitteita sekä tehdä alan tuotekehitykseen, käyttötehtäviin ja laadunvalvontaan liittyviä tehtäviä. He perehtyvät myös prosessien turvallisuuteen, kustannusten laskentaan sekä taloudellisen kannattavuuden arviointiin.

Henkilöitä kemiantekniikan laboratoriossa.

Aalto-yliopisto

Kemian tekniikan koulutuksessa painotetaan luonnonvarojen kestävää käyttöä, uusien energiateknologioiden mahdollisuuksia ja biomateriaalien monipuolista hyödyntämistä. Ohjelmassa on kolme pääainetta, joista opiskelija valitsee omansa pääsääntöisesti ensimmäisen opintovuoden keväänä:

Kemia- ja materiaalitiede tutkii ilmiöitä ja materiaaleja atomi- ja nanotasolla, mikä avaa uusia mahdollisuuksia niiden soveltamiseksi. Sovelluskohteita ovat esimerkiksi tehokkaat akut, uudet lääkemolekyylit, biohajoavat muovit, timantinkovat pinnat, halvat katalyytit ja likaa hylkivät pinnat.

Kemian tekniikan ja prosessien pääaineessa perehdytään kiertotalouden, biotalouden, ympäristöystävällisten tuotteiden ja tuotantoteknologioiden periaatteisiin sekä siihen, kuinka kaikki materiaalit kierrätetään takaisin hyötykäyttöön.

Biotuotteiden opinnot antavat keskeiset ja oleelliset tiedot ja taidot siitä, kuinka voimme siirtyä uusiutumattomien luonnonvarojen käytöstä kestävän kehityksen vaatimien teknologisten ratkaisujen toteuttamiseen.

Englanninkielisessä Science and Technology -ohjelmassa on viisi pääainetta: Chemical Engineering, Computational Engineering, Data Science, Digital Systems and Design sekä Quantum Technology.

Chemical Engineering -pääaineopinnoissa painotetaan biotekniikkaa ja ‑materiaaleja. Lisäksi perusopinnoissa painotetaan erityisesti matematiikan ja ohjelmoinnin osaamista. Opinnoissa hyödynnetään kemian, biokemian, biotekniikan ja insinööritieteiden työkaluja ja opitaan, miten biolähtöinen ajattelu auttaa löytämään uusia ratkaisuja kestävämpään yhteiskuntaan siirtymiseen.

Englanninkielisiin ohjelmiin haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Åbo Akademi

Kemian- ja prosessitekniikan pääaine on sama kuin hakukohde eli kemian- ja prosessitekniikka. Ohjelmassa tutustutaan teollisuuden prosesseihin ja tuotteisiin sekä niiden kykyyn turvata tuleva hyvinvointimme. Yleisten matematiikan, fysiikan, kemian ja tuotantotalouden sekä kemian- ja prosessitekniikan perusopintojen jälkeen ohjelmassa siirrytään kemian- ja prosessitekniikan aineopintoihin. Ohjelma on ruotsinkielinen.

Itä-Suomen yliopisto

Kestävät teknologiat -koulutusohjelma on monialainen, tulevaisuuteen suuntaava kokonaisuus. Opintojen alkuvaiheessa opiskelijat saavat vahvan perusfysiikan ja -matematiikan pohjan. Toisena opiskeluvuonna opiskelija syventää osaamistaan suuntautumalla joko materiaaleihin ja teollisiin tuotteisiin tai digitaalisiin tuotteisiin.

Materiaalit ja teolliset tuotteet -erikoistumisala antaa opiskelijalle perustiedot teollisesti tuotettujen materiaalituotteiden ja biojalosteiden prosesseista, tuoteominaisuuksista ja käytön mahdollisuuksista.

Henkilö työskentelee kemiantekniikan laboratoriossa.

Oulun yliopisto

Prosessitekniikan tutkinto-ohjelmassa yhdistyy ainutlaatuisella tavalla kemiantekniikka ja automaatiotekniikka sekä luonnontieteiden ja teknisten tieteiden osaaminen. Aineopinnoissa tutustutaan termodynamiikkaan, aineen-, liikkeen- ja lämmönsiirtoilmiöihin, mekaanisiin ja kemiallisiin yksikköprosesseihin sekä automaatiotekniikkaan.

Prosessitekniikassa on neljä opintosuuntaa, joista opiskelija valitsee omansa kandidaattiopintojen loppupuolella:

Automaatiotekniikassa opitaan hallitsemaan, optimoimaan ja säätämään monimutkaisia prosesseja sekä toteuttamaan niiden tarvitsemaa automaatiota modernien järjestelmien ja instrumenttien avulla.

Biotuotetekniikassa opitaan biomassan prosessoinnin tekniikoita sekä lopputuotteiden ominaisuuksia ja vaatimuksia. Opintosuunnassa keskitytään niin perinteisten kuin uusien biotuotteiden valmistusprosesseihin.

Kemiantekniikassa opitaan vaativaa prosessien suunnittelua ja kehittämistä, joka on tärkeää tehokkaalle, puhtaalle ja kestävälle tuotannolle vedenpuhdistuksessa, lääketeollisuudessa, öljynjalostuksessa, kemikaalien tuotannossa ja metsäteollisuudessa.

Prosessimetallurgiassa voi syventyä joko pyro- tai hydrometallurgiaan. Pyrometallurgian opinnot keskittyvät erityisesti raudan, terästen ja ferroseosten valmistukseen sekä muihin korkeita lämpötiloja hyödyntäviin valmistusprosesseihin. Hydrometallurgian opinnoissa puolestaan keskitytään erityisesti akkukemikaalien ja värimetallien valmistukseen hydrometallurgisia menetelmiä (liuotus, liuospuhdistus ja saostus) hyödyntäen.

Kaivannaisteollisuudesta kiinnostuneet opiskelijat voivat suuntautua myös rikastustekniikkaan.

Tampereen yliopisto

Ympäristö-, energia- ja biotekniikan koulutusohjelma luo vahvan perustan alan keskeisten ilmiöiden ja prosessien ymmärtämiseen. Tavoitteena on turvata yhteiskunnan veden, energian ja raaka-aineiden saatavuus ja vähentää ympäristökuormitusta. Ohjelmassa voi suuntautua bio- ja ympäristötekniikkaan, energia- ja prosessitekniikkaan tai kemiaan. Valitun suunnan opinnot aloitetaan toisena opiskeluvuonna.

Bio- ja ympäristötekniikan suuntautumisessa opiskelija voi painottaa opiskeluaan joko ympäristö- tai biotekniikkaan. Biotekniikan opiskelussa korostuu mikrobiosolujen biologia, johon uusien biotuotteiden kehittäminen voidaan perustaa.

Turun yliopisto

Biotekniikka on luontoa ja teknologiaa yhdistävä tieteenala kattaen sovelluksia terveydenhuollosta teollisuuden ratkaisuihin. Opinnoissa perehdytään bioteknisiin prosesseihin ja menetelmiin sekä biotekniikan eri sovellusalueisiin. Tutkintoon kuuluu biotekniikan opintojaksojen ohella kemian, biokemian ja mikrobiologian opintoja.

Materiaalitekniikan koulutus antaa valmiudet valita ja kehittää materiaaleja eri käyttötarkoituksiin. Opiskelija osaa ottaa huomioon myös kustannusten vaikutukset sekä materiaalien kestävyyden, ympäristöystävällisyyden ja kierrätettävyyden. Tutkinto sisältää yhteisiä perusopintoja matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja tietojenkäsittelytieteestä.

 

Lista eri tekniikan alojen koulutusta tarjoavista yliopistoista löytyy DIA-yhteisvalinnan sivuilta.

left
right

Video: Kemiantekniikan opiskelu LUT-yliopistossa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right