Voit hakea LUTin yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmiin korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 11.–25.3.2025. Hakuaika alkaa klo 8 ja päättyy klo 15. Valittavanasi on kaksi hakukohdetta: yhteiskuntatieteet ja viestintätieteet.
Yhteiskuntatieteiden tutkinto on kaksiportainen. Sen ensimmäinen vaihe on kolmivuotinen yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto. Tämän jälkeen osaamista syvennetään kaksivuotisessa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnossa.
Tutustu viiteen faktaan LUTin yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmiin hakemisesta:
1. Hakukohteissa on samat valintaperusteet
2. Aloituspaikoista 70 prosenttia on varattu ensikertalaisille
3. Enemmistö hakijoista valitaan todistusvalinnan perusteella
4. Opiskelupaikan voi saada myös valintakokeen kautta
5. Valintakokeeseen voi osallistua 11 paikkakunnalla
1. Hakukohteissa on samat valintaperusteet
Opiskelijavalinnat tehdään todistusvalinnan ja valintakokeen perusteella. Hakija otetaan automaattisesti huomioon kummassakin valintaryhmässä hakukelpoisuutensa mukaisesti. Jos haluat hakea sekä yhteiskuntatieteiden että viestintätieteiden kandidaattiohjelmaan, merkitse hakemukseesi molemmat hakukohteet siinä järjestyksessä, kumpi on ensisijainen ja kumpi toissijainen vaihtoehto. Hae ohjelmiin Opintopolku.fi-palvelussa.
2. Aloituspaikoista 70 prosenttia on varattu ensikertalaisille
Yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmien aloituspaikoista 70 prosenttia on varattu ensikertalaisille. Ensikertalaisia ovat hakijat, joilla ei ole aiempaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoa ja jotka eivät ole ottaneet vastaan opiskelupaikkaa yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Jos olet aiemmin vain hakenut yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, kuulut edelleen ensikertalaisten joukkoon.
3. Enemmistö hakijoista valitaan todistusvalinnan perusteella
Aloituspaikoista 60 prosenttia täytetään todistusvalinnassa eli ylioppilastutkinnon arvosanoista annettavien pisteiden perusteella.
Todistusvalinnassa voit saada pisteitä viidestä eri aineesta: äidinkielestä, hakijalle parhaat pisteet antavasta aineesta (filosofia, historia, psykologia tai yhteiskuntaoppi), yhdestä ainereaalista, yhdestä kielestä ja matematiikasta (pitkä tai lyhyt). Todistusvalinnan pisteet lasketaan valtakunnallisen pisteytystaulukon mukaan. Todistusvalinnan enimmäispistemäärä on 157,9, ja hakijan on saatava todistusvalinnassa vähintään 77 pistettä.
Hakijalla tulee olla suoritettuna myös äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame) tai suomi/ruotsi toisena kielenä vähintään arvosanalla C, jotta hän voi tulla hyväksytyksi todistusvalinnassa. Jos todistusvalinnan kynnysehto ei täyty, voit hakea opiskelupaikkaa valintakokeella.
Tiedot todistusvalinnassa hyväksytyistä julkaistaan viimeistään 26.5.2025 Oma Opintopolku -palvelussa.
4. Opiskelupaikan voi saada myös valintakokeen kautta
Yhteiskuntatieteiden ja viestintätieteiden valintakokeeseen voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa todistusvalinnassa. Aloituspaikoista 40 prosenttia täytetään valintakoevalinnassa, ja samalla kokeella haetaan molempiin LUTin yhteiskuntatieteiden koulutuksiin eli yhteiskunta- ja viestintätieteisiin.
5. Valintakokeeseen voi osallistua 11 paikkakunnalla
LUTin yhteiskunta- ja viestintätieteiden hakukohteissa käytetään yliopistojen valintakoetta G. Valintakoe järjestetään torstaina 5.6.2025 klo 14 alkaen.
Voit osallistua valintakokeeseen Lappeenrannan lisäksi kymmenellä eri paikkakunnalla. Koepaikkakunta ilmoitetaan sitovasti Opintopolku.fi-palvelun hakulomakkeella. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, mutta saat saapumisohjeen sähköpostitse ja tekstiviestitse noin viikkoa ennen valintakoetta.
Valintakoe G koostuu kaikille yhteisestä osiosta ja kahdesta eriytyvästä osiosta.
Yhteinen osio perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon, ja se sisältää monivalinta- ja/tai aukkokysymyksiä. Aukkokysymykset ovat kysymyksiä, joissa vastaus kirjoitetaan sille varattuun tilaan tai valitaan se saatavilla olevista vaihtoehdoista. Osion kesto on kaksi tuntia.
Yhteisessä osiossa mitataan erityisesti:
- tieteellisen tiedon ja käsitteistön omaksumista ja soveltamista
- aineistojen analyyttista ja kriittistä tarkastelua
- lähdekritiikkiä
- ilmiöiden moniulotteisuuden ja kontekstuaalisuuden tulkintaa
Eriytyvät osiot eivät ole käytössä LUTin yhteiskunta- ja viestintätieteiden hakukohteissa. Suoritat eriytyvän osion tai osiot ainoastaan silloin, jos olet hakenut sellaisiin hakukohteisiin, jotka ovat sisällyttäneet ne valintakokeeseensa. Toisin sanoen eriytyvät osiot eivät vaikuta LUTin yhteiskunta- ja viestintätieteiden valintakoevalintaan vaan esimerkiksi muiden yliopistojen valintakoetta G käyttäviin hakukohteisiin. Kokeen kesto riippuu siitä, mitkä osiot suoritat. Kokeen enimmäiskesto on neljä tuntia.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 3.7.2025 Oma Opintopolku -palvelussa. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 10.7.2025 klo 15 mennessä. Valituille lähetetään erikseen ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen.