Kansainvälisiä opiskelijoita.
Julkaistu 13.4.2021
Päivitetty 13.4.2021

Kysyimme opiskelijoiltamme, mikä heitä askarruttaa vaihto-opiskeluun liittyen. Kokosimme kysymykset vastauksineen alle.

Pääsevätkö kaikki halukkaat vaihtoon?

LUTissa mahtavaa on se, että kaikki halukkaat pääsevät vaihtoon halutessaan. Ainoa kriteeri on, että hakijalla tulee olla vähintään 2.0 keskiarvo. Vuonna 2019 LUTista lähti vaihtoon 205 opiskelijaa ja vaihto-opiskelijoita tuli LUTiin 268.

Mitä vaihtoon pääseminen edellyttää?

Suosituimpiin kohteisiin voi olla enemmän hakijoita kuin vaihtopaikkoja. Tällöin hakijoille lasketaan suhdeluku, jonka perusteella paikat jaetaan. Tässä huomioidaan suoritetut opintopisteet, keskiarvo ja läsnäolokuukaudet. Vaihtohakemukseen laitetaan kuitenkin useampi kohde mieluisuusjärjestyksessä, joten jokainen hakija pääsee joka tapauksessa itselleen mieluisaan paikkaan.

Opiskelijoita istumassa LUTin ravintolan terassilla.

Milloin kannattaa lähteä vaihtoon?

Tekniikan opiskelijat hakevat ulkomaille yleensä 3. tai 4. opiskeluvuoden aikana. Kauppatieteiden opiskelijat taas yleensä kandidaattiopintojen aikana. Tämä ei kuitenkaan ole sääntö, vaan opinto-ohjaajan avulla opinnot voi suunnitella niin, että vaihtoon lähtö onnistuu muulloinkin.

Miten vaihto onnistuu maisterivaiheessa?

Vaihtokohteisiin on merkitty erikseen maisterikohteet. Jokaisella koulutusohjelmalla on omat suosituksensa maisteritutkintoon sopivista kohteista ja ajankohdasta, jolloin vaihtoon kannattaa lähteä.

Vaihdossa voi suorittaa tutkintoon esimerkiksi sivuaineen tai vaihtoehtoisia opintoja. Ennen lähtöä jokainen tekee Learning Agreementin, jonka avulla varmistetaan opintojen sopivuus omaan tutkintoon. Hyvä opintojen suunnittelu on tärkeää.

Mihin kaikkialle LUTista voi lähteä vaihtoon?

Vaihto-opiskelupaikkoja on tarjolla yli 150 yliopistossa ja vaihtokohteita on yhteensä yli 40 maassa. Vaihtokohteita löytyy Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Venäjältä ja Aasiasta.

Vaihtelevatko kohteet vuosittain?

Kyllä, kohteet saattavat vaihdella vuosittain voimassa olevien yhteistyösopimusten mukaan. Kohteita voi tulla lisää tai jotkin kohteet voivat poistua valikoimasta. Päähaku seuraavien lukukausien kohteisiin on tammi-helmikuussa, jolloin voi tarkistaa uusimman tiedon seuraavan lukuvuoden kohteista. 

Opiskelijoita juoksemassa kameraa kohti talvisessa maisemassa.

Kuinka paljon vaihtoon lähteminen maksaa?

LUTilta vaihtoon lähtiessään opiskelija ei joudu maksamaan lukukausimaksuja. Opiskelija kustantaa itse lennot, majoituksen ja elämisen kohteessa. Useissa vaihtokohteissa on mahdollista asua yliopiston tarjoamissa edullisissa asuntoloissa tai etsiä vuokra-asuntoa yhdessä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Hintataso vaihtelee kohteiden välillä. Kannattaa huomioida myös mahdolliset viisumimaksut, matkavakuutukset yms. Joihinkin maihin voi joutua todistamaan, että on riittävästi rahaa siellä elämiseen ja tilillä tulee olla tietty summa rahaa maahan saapuessa.

Miten vaihdon voi rahoittaa?

Apuraha edellyttää vähintään 20 opintopisteen suorittamista. Euroopan kohteisiin on saatavilla ERASMUS-apuraha (420–470€/kk). Pohjoismaihin on saatavilla Norek- tai Nordtek-apuraha ja kaukokohteisiin voidaan myös myöntää LUTin apuraha (700€/lukukausi). Vaihdon rahoitukseen on käytössä myös Kelan tuet ja valtion takaama opintolaina.

Tarvitsenko osata saksaa, jos menen Saksan vaihto-ohjelmaan?

Yliopistoilla voi olla joissakin maissa kielivaatimuksia, jos opetus on kohdemaan kielellä. Esimerkiksi Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Uuteen-Seelantiin vaaditaan virallinen kielitodistus (TOEFL/IELTS). Saksassa on useampia vaihtokohteita, joihin vaaditaan B2-tason saksan kielitodistusta, jonka saa LUTilta. Yleensä vaihtokohteissa opetus on kuitenkin englanniksi. 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right