Minna Vigren
Esittely
Olen globaalin viestinnän ja ilmastonmuutoksen apulaisprofessori LUT-yliopistossa. Olen digitaalisen kestävyyden tutkija ja tutkimuksessani keskityn vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin, digitaalisten teknologioiden ja elämäntapojen ympäristöjalanjälkeen sekä mielikuvituksen, vallan ja vastarinnan teemoihin. Tieteiden välinen tutkimukseni yhdistää materiaalista mediatutkimusta, kriittistä ohjelmisto- ja algoritmitutkimusta, tieteen ja teknologian tutkimusta, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta, radikaalia pedagogiikkaa ja tulevaisuudentutkimusta.
Suoritin yhteiskuntatieteiden tohtorintutkintoni vuonna 2020 Tampereen yliopistossa. Väitöskirjani Kuvitelmia toimijuudesta koodin maisemissa tarkasteli toimijuutta digitalisoituneessa yhteiskunnassa. Kiinnostukseni kohdistui tapoihin, joilla mielikuvat omasta ja muiden toimijuudesta nykyisissä "koodin maisemissa" rakentuvat ja vakiintuvat, ja miten toimijuuden kuvitelmien rakentumisen prosesseissa samalla tuotetaan, uusinnetaan ja mahdollisesti haastetaan yhteiskunnallisia valtasuhteita ja -asetelmia. Neljä empiiristä tapaustutkimusta käsittelivät ihannekansalaisen narratiivista rakentumista Euroopan digitaalistrategiassa, Googlen älylasien esikotoistamista suomalaisessa mediassa, alustojen infrastruktuuriseen valtaan liittyviä neuvotteluja Facebookin käyttäjien ja ei-käyttäjien keskuudessa sekä sosiaalisen median käyttäjien kokemuksellisia maisemia digitaalisessa arjessaan.
Nykyisessä tutkimusprojektissani, Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa: Suuntaviivat eko-digitaaliselle kansalaisuudelle (Suomen Akatemia 2022-2025) tutkin digitalisoituneen yhteiskuntamme ekologiseen kestämättömyyteen liittyviä kysymyksiä ja kehitän menetelmiä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseksi. Digitalisaatiota ja teknologiaa on usein esitetty ratkaisuina planetaarisiin kriiseihin. Kuitenkin uusimmat teknologiat, kuten tekoäly, ovat vain osittaisia ja mahdollisesti harhaanjohtavia ratkaisuja, jos niiden kestävyyttä ei oteta huomioon. Projektin ytimessä ovat kokeilut, joissa taidepohjaisia menetelmiä käytetään kestävien digitaalisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen. Näihin kuuluvat esimerkiksi työpajat generatiivisen tekoälyn, luovan kirjoittamisen ja design-fiktion parissa. Projekti on järjestänyt Vaihtoehtoiset tulevaisuudet -elokuvasarjaa keväällä ja syksyllä 2024 Turun Kirjakahvilassa yhteistyössä Kulttuurisen vuorovaikutuksen tutkijaverkoston (Kultva) ja Turun Kirjakahvilan kanssa. Osana projektia on käynnistetty korjauskahvila Turussa talvella 2024. Projektin päätapahtuma Kestävä digitaalinen arki- teemaviiko järjestetiin toukokuussa 2024 Turussa.
Ennen LUTissa aloittamista olen työskennellyt tietotekniikan laitoksilla Aalto-yliopistossa ja Tukholman yliopistossa sekä Helsingin yliopistolla valtiotieteellisessä.