Biodiversiteetti on ratkaisevan tärkeässä asemassa planeettamme terveydelle ja selviytymisellemme, sillä se tarjoaa olennaisia ekosysteemipalveluja, kuten hiilen varastointia, pölytystä ja veden puhdistusta. Maatalous vaikuttaa merkittävästi biodiversiteetin vähenemiseen maankäytön, kasvihuonekaasupäästöjen ja torjunta-aineiden käytön kautta. Lisätäksemme biodiversiteettiä viljelysmailla, maatalouskäytäntöjen on muututtava. Uudistava maatalous on viljelymenetelmä, joka hyödyttää sekä luontoa että viljelijää. Sen tarkoituksena on toimia yhteistyössä luonnon kanssa kestävien viljelyjärjestelmien luomiseksi, keskittyen maaperän terveyteen. Terve maaperä puolestaan tukee ekosysteemipalveluja, lisää maaperän biodiversiteettiä, kierrättää ravinteita, varastoi hiiltä, parantaa vesivarojen hallintaa ja suojaa kasveja luonnollisesti, vähentäen kemikaalien tarvetta.
Viljelysmaiden biodiversiteetin palauttamisen seuranta vaatii tarkkoja mittaustyökaluja, kuten elinkaariarviointia (LCA), jota käytetään potentiaalisen biodiversiteettikadon arvoimiseen. LCA-mallit käyttävät karakterisointikertoimia muuntaakseen erilaisten toimintojen, kuten maatalouden maankäytön, vaikutukset potentiaaliseksi lajikadoksi. Nykyiset mallit perustuvat tavanomaisiin intensiivisiin viljelykäytäntöihin ja siten tarvitsevat päivitystä datan osalta eri maankäytön tyypeistä, mukaan lukien uudistava viljely. Perinteinen biodiversiteetin seuranta on kuitenkin aikaa vievää ja kallista. Ympäristö-DNA (eDNA) tarjoaa tehokkaamman menetelmän kerätä geneettistä materiaalia ympäristöstä erilaisten organismien tunnistamiseksi. eDNA-tekniikka tunnistaa DNA-jäämiä maaperästä, vedestä, ulosteista tai ilmasta, vaatien vähemmän resursseja ja asiantuntemusta kuin perinteiset menetelmät.
Tässä hankkeessa käytetään eDNA:ta biodiversiteetin mittaamiseen erilaisissa maisemissa eteläisessä Suomessa, parannetaan LCA-menetelmiä ja arvioidaan tarkasti uudistavan viljelyn vaikutuksia. Näytteet eri maisemista, mukaan lukien uudistavat ja tavanomaiset maatilat sekä perinnebiotoopit, auttavat kehittämään uusia LCA-karakterisointikertoimia uudistavan viljelyn biodiversiteettivaikutusten arvioimiseksi.
Tavoitteet
- Luoda näytteenottostrategia eDNA-näytteiden ottamiseksi tavanomaisilta ja uudistavan viljelyn viljelys- ja laidunmailta sekä perinnebiotoopeilta puoliluonnollisena vertailukohteena. Näytteet kerätään elokuun ja syyskuun alun 2024 aikana, ja ne lähetetään laboratorioon analysoitavaksi ja eri lajien esiintymisen tunnistamiseksi.
- eDNA-tuloksia käyttäen kehitetään uusia uudistavan viljelyyn karakterisointikertoimia LCA:ta varten. Nämä kertoimet luodaan käyttämällä saatavilla olevia tieteellisiä yhtälöitä ja kerättyä eDNA-dataa lajirikkaudesta. Selvitetään myös mahdollisuutta sisällyttää muita biodiversiteetti-indikaattoreita (kuten lajien runsaus).
- Uusia karakterisointikertoimia testataan tekemällä LCA-tutkimus todellisesta suomalaisesta uudistavaa viljelyä harjoittavasta maatilasta. Maatilalta kerätään dataa ja uusia karakterisointikertoimia sovelletaan parannetun menetelmän tarkkuuden testaamiseksi.
2/2024–1/2028
Projektin rahoitus:
Koneen Säätiö
Projektipäällikkö

Natasha Järviö
Linkit
Projektihenkilöstö

Ville Uusitalo

Jasmine Savallampi
Yhteistyökumppanit
