LUT-yliopiston osahanke muodostaa Etelä-Karjalaan kehittyvän Biorefine-osaamiskeskuksen huippututkimukseen perustuvan tutkimus- ja kehitystoiminnan ytimen. LUT-yliopiston vahva erotustekniikan tutkimusosaaminen muodostaa lähtökohdan teolliseen mittakaavaan skaalattavien fraktiointi-, erotus- ja puhdistusprosessien kehittämiselle.
Hankkeeseen osallistuu LUTista neljä tutkimusryhmää, joista yksi keskittyy biomassan fraktiointiteknologiaan, kaksi erotusprosessien ja -materiaalien kehitykseen ja yksi prosessien teknistaloudellisen arvioinnin menetelmiin ja työkaluihin. Hankkeessa hyödynnetään LUTin olemassa olevia laboratorioita, joissa tehdään laboratoriomittakaavaan testejä ja analyysejä, myös pienen pilot-mittakaavan testaukset ovat mahdollisia.
LUT osallistuu myös tuote- ja prosessi-innovaatioiden kehittämiseen LAB Biofine biomateriaalien koetuotantolaitoksen ympäristössä. Hankkeeseen mukaan tulevien pilottiyritysten tarpeet muodostavat pohjan hankkeessa toteutettavalle TKI-toiminnalle. Yritysten tarpeista lähtevien kehittämistoimenpiteiden lisäksi LUT kehittää tutkimuslähtöisiä ideoita, joiden tähtäimessä on oman IPR:n kehittäminen ja tutkimustulosten kaupallistaminen.
1.10.2024–31.5.2027
Projektin rahoitus:
Etelä-Karjalan liitto, Lappeenrannan kaupunki
Tavoitteet
LUT-yliopiston osahankkeen tavoitteet ovat:
- Fraktiointiprosessin kehittäminen
• selluloosapohjaiset raaka-aineet
• syväeutektiset liuottimet - Erotus- ja puhdistusprosessien kehittäminen
• nestevirtojen arvokomponenttien (esim. fytokemikaalit ja hiilihydraatit) talteenotto ja puhdistus.
• erotusprosessien kustannustehokkuuden parantaminen
• teollisista prosesseista käytöstä poistettuja membraanien hyödyntäminen ja niiden uusiokäyttö - Biojalostamoprosessien kannattavuuden arviointi
• yritysten tarpeisiin soveltuvia tuotantoprosessien kannattavuuden ja teknisen toteutettavuuden arviointimenetelmien kehittäminen