Julkaistu 30.9.2022
Päivitetty 28.8.2023

Akkuala kasvaa voimakkaasti, kun liikenne sähköistyy ja energian varastointitarve kasvaa. LUT-yliopistolla etsitään ratkaisuja kestävään akkuteollisuuteen. Esimerkiksi tehokas metallikierrätys ei yksin riitä vastaamaan akkujen kasvavaan kysyntään.

”Koska metallien kulutus kasvaa koko ajan, sadankaan prosentin kierrätysaste ei poista uusien metallien tarvetta. Täysi kierrätysaste on mahdotonta saavuttaa myös siksi, että esimerkiksi metallien keräämisessä ja itse kierrätysprosessissa syntyy aina hävikkiä”, LUT-yliopiston erotustekniikan osaston johtaja, tutkijaopettaja Sami Virolainen kertoo.

Ensi vuonna LUT investoi akkumateriaalilaboratorioon, jossa voidaan valmistaa akkukennoja. Kennojen avulla voidaan todentaa sekä uusien että kierrätettyjen akkumateriaalien suorituskyky ja kestävyys. Tulevaisuudessa akkuja on valmistettava myös uusista raaka-aineista.

”Litium-akkujen rinnalle on kehitettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka perustuvat yleisempiin ja mahdollisesti jopa biopohjaisiin raaka-aineisiin”, energian varastoinnin professori Pertti Kauranen LUT-yliopistolta sanoo.

Akkualalle tarvitaan merkittävä määrä uusia osaajia

Lokakuussa opiskelijat, tutkijat ja työelämäprofessori Jamie Hyneman pääsevät keskustelemaan akkuteollisuuden uusista ja kestävistä ratkaisuista, kun LUT-yliopisto järjestää Positiivista varausta -tapahtuman Lappeenrannan kampuksella. Tarkoituksena on tehdä alaa ja sen tarjoamia uramahdollisuuksia tutuiksi opiskelijoille.

”Alalle tarvitaan uusia osaajia akkujen raaka-aineiden, komponenttien ja sovelluksien kehittämiseen sekä käytettyjen akkujen kierrätykseen”, Kauranen tiivistää.

right

Akkututkimus ja yritysyhteistyö LUT-yliopistossa

left

Positiivista varausta -tapahtuma ti 4.10. klo 15

  • Opiskelijoille suunnattu tapahtuma Lappeenrannan kampuksella Viipuri-salissa
  • Tapahtuman pääpuhuja on LUT-yliopiston työelämäprofessori Jamie Hyneman.
  • Paneelikeskusteluun osallistuvat energian varastoinnin professori Pertti Kauranen, erotustekniikan osaston and SCI-MAT-tutkimusalustan johtaja Sami Virolainen sekä CNGR-Finland Oy:n Project Development Manager Jenni Bäck.
  • Tapahtuma on osa työ- ja elinkeinoministeriön oppilaitoskiertuetta, johon osallistuu kuusi suomalaista ammattikorkeakoulua ja yliopistoa. Kiertue alkaa Lappeenrannasta.
  • Tapahtuma on englanninkielinen.
  • Lue lisää Positiivista varausta -tapahtumasta.

 

Lisätietoja:

left

Lue myös:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.