Julkaistu 8.2.2023
Päivitetty 8.2.2023

Tuoreen tutkimuksen mukaan merivedestä voidaan tuottaa kasteluvettä istutusmetsille uusiutuvan energian ja suolanpoiston avulla. Näin puuttomat ja kuivat seudut voitaisiin muuttaa tulevaisuuden hiilinieluiksi. Asia selviää LUTin tutkijatohtori Upeksha Calderan ja professori Christian Breyerin tutkimuksesta, joka julkaistiin Nature Sustainability -lehdessä 6.2.2023.

Tutkimuksen kohteena olivat maapallon niin sanotun aurinkovyöhykkeen kuivat alueet, jotka eivät saa tarpeeksi sadetta puiden kasvua varten ja joita ihminen ei tällä hetkellä käytä mitenkään. Jos näitä alueita voitaisiin metsittää, se olisi uusi keino torjua ilmastonmuutosta ja hillitä maapallon lämpötilan nousua.

Toistaiseksi sateet ovat välttämättömiä, että hiilidioksidia voidaan poistaa istuttamalla tai ennallistamalla metsiä. 

”Tutkimuksemme osoittaa, että rajallisten maa- ja vesivarantojen aiheuttamat esteet metsitykselle voidaan ylittää. Tuottava maa ja makean veden varannot säilyvät, kun taas käyttämätön, kuiva maa ja runsaat aurinkoenergia- ja merivesivarat voitaisiin hyödyntää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, Breyer kuvailee.

right

Miten ratkaisu toimii?

  • Ratkaisu perustuu edullisen uusiutuvan energian käyttämiseen suolanpoistoprosessissa, jota kutsutaan meriveden käänteisosmoosiksi.
  • Lisäksi tarvitaan toimiva vedenkuljetusinfrastruktuuri ja tehokas tippakastelujärjestelmä.
left

Mitä se maksaa ja mitä voidaan saavuttaa?

  • Tarvittavien järjestelmien keskimääräisiksi kustannuksiksi on arvioitu noin 200 €/tCO2 vuosisadan puoliväliin mennessä. Kustannukset ovat pienemmät suotuisimmilla alueilla. Kustannustaso on verrattavissa muihin olemassa oleviin tekniikoihin, joita käytetään hiilidioksidin poistoon.
  • Kirjoittajat arvioivat tutkimuksen oletusten perusteella, että ratkaisun avulla ilmasta voitaisiin poistaa jopa 730 gigatonnia hiilidioksidia tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Merkittävää lisähyötyä yhteiskunnalle

Upeksha Calderan mukaan metsitys vaatii pitkäjänteistä suunnittelua, sillä alkuinvestointien jälkeen kuluu noin kaksikymmentä vuotta, ennen kuin kasvavat puut sitovat merkittävästi hiilidioksidia.

”Laskelmamme kuitenkin osoittavat, että oikeanlaisen uusiutuvan energian järjestelmän ja infrastruktuurin avulla kuivien seutujen metsänistutuksilla voi olla tulevaisuudessa merkittävä rooli hiilidioksidin poistamisessa ilmasta. Sivutuotteena useille alueille maapallolla syntyy myös muuta merkittävää hyötyä.”

Kestämätön maankäyttö ja ilmastonmuutos ovat köyhdyttäneet viljelysalueita maapallon aurinkovyöhykkeellä kiihtyvällä tahdilla. Alueiden ennallistaminen hyödyttäisi paikallista yhteisöä. Kuivien seutujen metsitys myös torjuu aavikoitumista, vähentää hiekkamyrskyjä, viilentää lämpötilaa, parantaa maaperän laatua ja lisää sademäärää.

Lisätietoja

left

Lue myös

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.