Times Higher Education (THE) on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista. Siihen kuuluva Impact Ranking asettaa yliopistoja paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.
LUT sijoittui tuoreessa rankingissa sijoille 101–200. Vertailussa oli mukana kaikkiaan 1 591 yliopistoa. LUT säilytti sijoituksensa samaan aikaan, kun rankattujen yliopistojen kokonaismäärä kasvoi edellisvuodesta lähes 200 yliopistolla.
"Sijoituksemme osoittaa, että olemme säilyttäneet asemamme maailman kärjessä ja että strategiamme toteutuu myös käytännössä. LUT on aidosti mukana ratkaisemassa ihmiskunnan suurimpia haasteita", tutkimuksen vararehtori Jari Hämäläinen sanoo.
Rankingissa oli mukana Suomesta seitsemän yliopistoa, joiden joukossa LUT sijoittui ensimmäiseksi. Toiseksi korkeimman sijoituksen (201–300) sai Helsingin yliopisto.
Tilaa Curious People -uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.
YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 sisältää 17 tavoitetta (sustainable development goals), jotka tähtäävät ihmisten, ympäristön ja talouden hyvinvoinnin edistämiseen. LUT-yliopistoa arvioitiin yhteensä seitsemän tavoitteen osalta.
Viime vuosina LUT on sijoittunut erityisen hyvin ilmastoteoissa (SDG 13). Sijoitus oli viime vuonna jopa maailman yhdeksänneksi paras. Tänä vuonna rankingissa mukana olevien yliopistojen kokonaismäärä kasvoi ja LUT sijoittui ilmastoteoissa 26:nneksi.
“Vaikka sijoituksemme ilmastoteoissa hieman laskikin, olen erityisen ilahtunut siitä, että yliopistot toimivat maailmanlaajuisesti yhä enemmän ilmaston hyväksi. LUT on ollut suunnannäyttäjä jo pitkään”, Hämäläinen jatkaa.
LUT nousi maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon kahdessa SDG-tavoitteessa. Erityisen hyvin se on rankingin mukaan edistänyt kestävän kulutuksen ja tuotannon tavoitetta (SDG 12): LUT sijoittui tavoitteessa 15:nneksi parhaaksi yliopistoksi maailmassa, kun viime vuonna sijoitus oli 61:nen. Myös sijoitus ihmisarvoisen työn ja talouskasvun tavoitteessa (SDG8) parani viime vuodesta selvästi.