Kuluttajat ovat jo oppineet lajittelemaan pakkausmuovit kierrätysastioihin, mutta rakennus- ja purkutyömaiden ja maatalouden muovit päätyvät vielä pääasiassa energiajätteeseen. LUT-yliopistossa tutkitaan mahdollisuuksia niiden erilliskeräykseen ja jatkojalostukseen.
”Rakennus- ja purkutoiminnasta saatavista materiaalivirroista voidaan valmistaa uusia tuotteita, joita voidaan käyttää useilla eri toimialoilla. Tutkimme LUTissa näiden muovijätteiden saatavuutta, ominaisuuksia ja työstämistä uusiksi tuotteiksi”, professori Timo Kärki kertoo.
Muovia käytetään rakennusmateriaalina, rakennustuotteiden pakkauksissa ja työmaiden sääsuojauksissa, kalusteissa ja laitteissa. Muoveilla on ominaisuuksia, joita ei välttämättä voi korvata muilla materiaaleilla. Siksi muovien käytön vähentämisen rinnalla on syytä kehittää kierrätystä ja uudelleenkäyttöä, jotka pidentävät muovituotteiden elinkaarta. Muovijätteen synnystä rakennustyömailla ei ole vielä kattavaa tieto- tai seurantajärjestelmää.
Tilaa Curious People -uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.
Tavoitteena ympäristön kannalta parhaat käytännöt
LUTin asiantuntijat tutkivat myös rakennus- ja purkujätemuovien kierrätyksen ympäristökestävyyden arviointia ja etsivät ympäristön kannalta vaikuttavimpia ratkaisuja.
”Kehitämme ympäristön kannalta kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja, jotka edistävät muovien saamista kiertoon rakennus- ja purkutoiminnan eri vaiheissa. Lisäksi selvitämme, miten materiaaliketjua ja kierrätysraaka-aineiden toimitusvarmuutta voisi optimoida. Materiaalien uusiokäyttö voi säästää luonnonvaroja ja mahdollistaa kokonaan uutta liiketoimintaa”, professori Mika Horttanainen sanoo.
Lisäksi LUT osallistuu hankeen ympäristövaikutusten arviointimenetelmän kehittämiseen. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen luotsaama kiertotaloushanke PlastLIFE SIP käynnistyi joulukuussa 2022 ja jatkuu vuoden 2029 loppuun saakka. Hanke on osa EU:n LIFE-ohjelmaa, joka pyrkii edistämään ympäristö- ja ilmastonmuutoslainsäädännön, ohjelmien sekä strategioiden toimeenpanoa jäsenvaltioissa.