Mitkä asiat konetekniikassa ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt?
Kestävä kehitys ja digitalisaatio ovat keskeisiä teemoja konetekniikan murroksessa. Kestävyysajattelu näkyy ympäristöystävällisissä materiaalivalinnoissa ja valmistustekniikoissa, joista esimerkkeinä ovat biopohjaiset materiaalit ja 3D-tulostus. Kehittyneet simulaatiomenetelmät, kuten digitaaliset kaksoset sekä tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen koneissa ja muissa mekaanisissa järjestelmissä, ovat ajankohtaisia aiheita konetekniikan digitalisoitumisessa. Lisäksi automaation ja robotiikan kehittyminen vaikuttaa tällä hetkellä moniin teollisuudenaloihin.
Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?
Ultrakevyiden rakenteiden kehittäminen on jatkuvasti työn alla. Kuituvahvisteisista polymeerikomposiiteista valmistetuilla materiaaleilla voidaan korvata raskaita metallirakenteita – suorituskykyä heikentämättä. Hiilikuituvahvisteisen polymeerikomposiitin tiheys on vain kolmasosa teräksen tiheydestä, mutta sen mekaaninen suorituskyky yltää samaan. Tällä hetkellä keskityn tuulivoimaloiden siipimateriaalien parantamiseen, joka on osa vihreän energian tuotannon kehittämistä.
Miten päädyit akateemiselle uralle?
Perheessäni on arvostettu kouluttautumista. Uskon, että se on vaikuttanut uravalintaani ja siihen, että haluan myös jakaa tietoa muille. Mielestäni vankan koulutuksen avulla ratkotaan monia yhteiskunnallisia ongelmia.
Mistä asioista nautit työssäsi eniten? Entä mitkä asiat haluaisit muuttaa?
Pidän eri taustaisten kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa työskentelystä – yhteistyössä on voimaa! Jaan mielelläni tietämystäni, erityisesti nuorille, sillä he ovat yhteiskunnan tulevaisuus. Työni yhteiskunnallinen ja taloudellinen vaikuttavuus on minulle tärkeää.
Haluaisin jakaa kokemuksia eri yliopistojen kanssa erilaisten opetusmenetelmien käytöstä. Olen havainnut, että uudet oppimisen työkalut, kuten tekoäly, saavat opiskelijat usein valitsemaan helpoimman reitin. Tämä näkyy kärsivällisyyden heikentymisenä. Kärsivällisyyttä kuitenkin tarvitaan luonnontieteissä perustavan laatuisten asioiden ymmärtämiseksi.
Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana?
Minut on palkittu urani aikana muutamalla erittäin arvostetulla tutkimusapurahalla, joita ovat Humboldt Research Fellowship (Saksa), Royal Academy of Engineering (Iso-Britannia) ja Marie-Curie Individual Fellowship (Eurooppa). Olen myös äärimmäisen ylpeä siitä, että sain tuoreelle projektilleni Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen. Se myönnettiin, kun olin ollut vain muutaman kuukauden töissä LUT-yliopistolla – joka on paras tähänastisista työpaikoistani.
Mitä haluaisit tutkia, jos kaikki olisi mahdollista? Entä millaisia tavoitteita sinulla on urasi suhteen?
Opiskelisin ilmailu- ja avaruustekniikkaa ja tavoittelisin lapsuuden unelmaani eli lentäjän ammattia.
Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?
Tiede on minulle jatkuva inspiraation lähde, sillä se innostaa ylittämään tekniikan ja tieteen välisiä rajoja sekä tarttumaan alani uusiin mahdollisuuksiin. Intohimonani on kehittää lentokoneisiin mahdollisimman lujia, kevyitä ja kestäviä komposiitteja. Niiden avulla voidaan parantaa lentokoneiden suorituskykyä ja polttoainetehokkuutta, jotka ovat edellytys alhaisemmille hiilidioksidipäästöille.
Miten pidät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä? Miten palaudut työstäsi?
Tässä on parannettavaa, sillä aivoni pohtivat jatkuvasti, miten ratkaista tai kehittää asioita. Palaudun erilaisten aktiviteettien, kuten kuntosalin, patikoinnin, matkustamisen ja luonnon parissa sekä tapaamalla ystäviä ja luomalla uusia ystävyyssuhteita. Kaiken perustana on perheen tuki. Tyttöystävän, pojan ja koiran kanssa vietetty aika saa akut latautumaan nopeastikin.
Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta.
Moni ei ehkä tiedä, että rakastan Suomea!