Sami Sykkö ja alumnit
Julkaistu 29.4.2024
Päivitetty 6.5.2024

”Tämä oli pääsykokeissa!” kuiskaa alumni toiselle, kun legendaksikin tituleerattu emeritusprofessori Kalevi Kyläheiko läväyttää esiin dian eli Kyläheikon sanoin kalvon, jossa on derivaattoja.

”Aion puhua suppeasta aiheesta: mihin menet, Suomen kansantalous. Tulossa on kohtuullisen synkkä esitys, mutta puhun ainoastaan matemaattisista totuuksista”, Kyläheiko aloittaa.

Luentosali on ääriään myöten täynnä. Kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet saliin kuuntelemaan kauppakorkeakoulun entistä dekaania, vaan osa katselee Kyläheikoa striimin välityksellä läheisessä oleskelutilassa. LUTin ensimmäinen Homecoming Day -tapahtuma (HCD) on houkutellut Lappeenrannan kampukselle yli 2 000 alumnia, joista yli 500 kauppatieteen alumneja.

Eräs heistä, vuonna 2011 valmistunut Olli Sirainen, kertoo opiskelleensa kansainvälisen liiketoiminnan ohella kansantaloutta – juuri siksi, että tiesi Kalevi Kyläheikon opettavan ainetta.

”Luin pääaineena kansainvälistä markkinointia ja pitkänä sivuaineena kansantaloutta, ja tämä oli omalla kohdallani todella hyvä kombinaatio työelämään. LUTissa panostettiin jo 2000-luvun alussa paljon kansainvälisyyteen, ja opintojen jälkeen oli tosi luonnollista ja helppoa mennä töihin kansainväliseen suuryritykseen”, sanoo Sirainen, Lidl Suomen Head of Regional Supply Chain.

Kalevi Kyläheiko kertoo, että luennointi entisille opiskelijoille oli innostavaa ja kaikin puolin hienoa.

"Yleisön reagoinnista ja jälkikäteen kuulluista kommenteista päätellen tuntuma LUT-sakkiin on säilynyt hyvin yli vuosien", hän sanoo.

Kyläheiko on tavannut päivän aikana kymmeniä ellei satoja entisiä oppilaita ja kollegoita.

"Nuoremmat sukupolvetkin tuntuivat tunnistavan minut ja pääsin moneen selfieen mukaan. Oli hienoa tavata myös VITAKO:n edustajia. Heidän ansiostaan ja rahoituksellaan kauppatieteellinen saatiin aloitettua Lappeenrannassa 1991. Kun toimin itse dekaanina 2000-luvun alussa, VITAKO:n rahoitus ja tuki myötävaikutti ratkaisevasti siihen, että meistä tuli tieteellisesti vakavasti otettava kauppakorkeakoulu – ei vain Suomessa vaan kansainvälisesti."

left

Vuonna 2021 valmistunut Aino Juurikkala suosittelee kauppatieteen opintoja, koska ne valmistavat hänen mielestään hyvin muuttuvaan työelämään. Juurikkala on töissä Suomen Ekonomeilla viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijana.

”Tässä meidän maailmassamme pitää tehdä bisnestä ja rahaa, ja sen lisäksi pitää huolehtia ihmisistä ja tehdä yhteiskunnallisia asioita. Minusta tuntuu, että kauppatieteet valmistavat sinut mihin tahansa haasteeseen”, Juurikkala sanoo.

”Kauppatieteet on ala, joka pysyy aina muodissa. Meille on aina tarvetta, meitä tarvitaan joka paikassa, ja meitä työllistyy yli 5 000 ammattinimikkeeseen.”

right
Aino Juurikkala, HCD
Alumni Aino Juurikkala kävi tapaamassa Enklaavin porukkaa.
Kuva: Lauri Aapro
left
Sami Saarenketo, Sami Sykkö, Juha-Matti Saksa
Dekaani Sami Saarenketo, työelämäprofessori Sami Sykkö
ja LUTin rehtori Juha-Matti Saksa. Kuva: Lauri Aapro
Sami Sykkö ja alumnit
Sami Sykkö haastatteli kauppakorkeakoulun
alumneja HCD-päivänä. Kuva: Lauri Aapro
Kalevi Kyläheiko
Kauppakorkeakoulun ex-dekaani Kalevi Kyläheiko.
Kuva: Lauri Aapro
Mika Ruokonen ja Paavo Ritala, HCD
Teollisuusprofessori Mika Ruokonen ja professori Paavo Ritala
kertoivat alumneille tekoälyn hyödyntämisestä. Kuva: Teemu Leinonen
right

”LUT haastaa ja kannustaa osallistumaan ja keskustelemaan”

”Kun LUT-kauppakorkeakoulu aloitti toimintansa vuonna 1991, opintonsa käynnisti 28 kauppislaista. Tänä päivänä meillä on jo 1 600 opiskelijaa”, sanoo dekaani Sami Saarenketo ja saa salissa istuvilta alumneilta raikuvat aplodit.

Luttilaisia on parhaimmillaan jo monessa sukupolvessa. Yliopiston käytävillä on syntynyt rakkaustarinoita, solmittu lukuisia läpi elämän kestäneitä ystävyyssuhteita ja onpa sukulaisiakin houkuteltu samaan opinahjoon sivistymään.

Työelämäprofessori Sami Sykkö haastattelee kauppakorkeakoulun alumneja HCD-päivän superkyselytunnilla, kuten Sykkö haastattelutuntia kutsuu. Hän vetää Lappeenrannan kampuksella suosittuja Sykön kyselytunteja, joilla haastatellaan suomalaisia huippujohtajia.

HCD-päivän keskustelun aikana käy selvästi ilmi puskaradion voima.

”Vanhemmat, pikkusisko ja vaimo ovat opiskelleet täällä, ja lapsemmekin tulee varmaan tänne aikanaan”, sanoo alumni Kuutti Kilpeläinen, Finnfundin Head of Digital Infrastructure and Solutions.

Myös Outi-Leena “Iitu” Pesosella on tarina siitä, miten hän päätyi opiskelemaan LUTiin.

”Tulin tänne aikoinaan miehen takia. Sittemmin mies vaihtui, mutta uusi mies löytyi myös LUTista ja molemmat lapseni opiskelevat täällä. Koko perhe on siis luttilainen!”, kertoo Pesonen, joka työskentelee Mars Finlandilla tittelinään Key Account Manager.

”Me haluamme lapsenne!”, lohkaisee Sami Sykkö ja täysi salillinen alumneja nauraa.

Kun Sykkö kysyy, miten LUT eroaa muista yliopistoista, useampi Sykön haastattelema alumni nostaa esiin yhteisöllisyyden ja muista erottuvan toimintakulttuurin.

”LUT haastaa ja kannustaa osallistumaan ja keskustelemaan”, sanoo Nesteellä Head of Initiatives, Power-to-X -tittelillä työskentelevä Päivi Varvemaa.

Kilpeläisen mielestä luttilaiset ovat uteliaita, dynaamisia ja edelläkävijöitä.

”Isommista taloista valmistuneet eivät ole välttämättä yhtä hyviä tiimipelaajia kuin LUTista valmistuneet”, hän lisää.

Ulkomaillakin opiskellut Juho Hyvärinen, Country Manager Sweden yrityksessä Burger Söhne Sweden AB, kuvailee LUTin meininkiä vähemmän kylmäkiskoiseksi kuin kansainvälisissä yliopistoissa.

”Kilpailu ei ole yhtä raadollista kuin maailmalla. Täältä sai myös laajan kumppaniverkoston ja ystäviä, joiden kesken on vietetty häitä ja ristiäisiä sekä oltu kummina toistemme lapsille. Lisäksi tästä verkostosta saa aina sparrailuapua myös työelämässä.”

left

Paras mahdollinen kotiinpaluu alumneille

Kehittämispäällikkö Leila Armila LUTin korkeakoulupalveluista on ollut vetovastuussa kauppakorkeakoulun HCD-päivän järjestelyistä. Hän kertoo, että parasta oli yhdessä tekeminen ja se, miten kaikilla LUTissa oli selvästi yhteinen tavoite järjestää paras mahdollinen kotiinpaluu alumneille.

”Halusimme tarjota alumneille tilaisuuden tavata toisiaan ja muistella opiskeluaikojaan. Samalla pääsimme kertomaan, mitä LUTille ja etenkin kauppakorkeakoululle kuuluu tänään. Tapahtumajärjestäjän paras hetki tapahtumassa on katsoa iloisia, tyytyväisiä ihmisiä ja kuunnella ihanaa puheensorinaa”, Armila sanoo.

Armila on itsekin LUT-alumni, ja hän kertoo kohdanneensa päivän aikana LUTin käytävillä paljon omia tuttuja.

”Päätellen kommenteista ja palautteesta niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa, onnistuimme tunnelman luomisessa.”

Myös dekaani Saarenketo on vaikuttunut tapahtumasta. Hänen mielestään HCD osoittaa yliopiston yhteisöllisyyden ja Skinnarilan hengen voiman.

”Oli upeaa kohdata yli 500 kotiin palannutta alumniamme. Kohtaamiset olivat kautta linjan täynnä lämpöä ja inspiraatiota. Ihmiset ovat päässeet huikeasti eteenpäin elämässä, ja olivat vilpittömän ylpeitä ja kiinnostuneita yliopistomme nykymenosta ja tulevaisuudesta.

Kävimme paljon keskusteluita siitä, mitä voisimme tehdä enemmän yhdessä. Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus”, Saarenketo summaa.

Saarenkedosta nähdään vähemmän hillitty puoli, kun hän nousee päivän päätteeksi lauteille LUTin dekaaneista ja professoreista koostuvan timanttisen bändin kanssa.

Saarenkedosta piti alun perin tulla rokkitähti, joten dekaanin pikkutakki on helppo heittää hetkeksi naulaan ja laulaa muun muassa Neil Youngin Rockin' in the Free World ja Pink Floydin Another Brick in the Wall. Yleisö tanssii mukana, ja bändi saa raikuvat aplodit.

”Kiitos kun järjestitte tällaisen tapahtuman!”, huikkaavat Homecoming Dayn jatkotapahtumiin suuntaavat alumnit ohi mennessään.

”Kiitos kun tulitte!”

 

Sivun pääkuva: Lauri Aapro

Katso lisää kuvia HCD-päivästä täällä
Katso myös HCD-video (Youtube)

 

right
Leila Armila ja Hanna Salojärvi
Kehittämispäällikkö Leila Armila ja koulutusohjelman
vastaava Hanna Salojärvi. Kuva: Teemu Leinonen
Sami Saarenketo laulaa
Dekaani Saarenketo LUT-bändin solistina.
Kuva: Teemu Leinonen
HCD, tanssivia ihmisiä
HCD-väki pani tanssiksi bändin soittaessa.
Kuva: Teemu Leinonen

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.