Kolmannen vuoden tuotantotalouden opiskelija Eeva esittelee meille suorittamansa kurssin sisältöä näin:
- Koulutusohjelma: kemiantekniikka
- Suoritusvuosi: kemiantekniikan opiskelijat 1. vuosi, sivuaineopiskelijat 2. tai 3. vuosi
- Kurssin kesto: periodi 2
- Opintopisteet: 4 op
- Toteutus: Aloitusluento läsnä, muuten etänä
- Arviointi: Kotitehtävät (3 kpl) yhteensä 45 pistettä, ryhmätyö 15 pistettä ja exam-tentit (2 kpl) yhteensä 40 pistettä
- Kurssin kuvaus opinto-oppaassa
”Kurssi on kemiantekniikan koulutusohjelman kurssi, joka suoritetaan yleensä ensimmäisenä vuonna. Sivuaineopiskelijat suorittavat kurssin yleensä toisena tai kolmantena vuonna.
Kurssilla perehdytään erilaisiin mekaanisiin yksikköoperaatioihin. Kurssilla opitaan muun muassa laskemaan pumpun tehontarve; tunnistamaan ja kuvaamaan laitteita, joita käytetään jauhemaisen kiintoaineen varastoinnissa, kuljetuksessa ja hienonnuksessa sekä miten esimerkiksi siilot toimivat. Kiintoaineella voidaan tarkoittaa esimerkiksi viljaa tai hiekkaa.
Kurssin aloitusluento pidetään läsnä, mutta muut luennot ovat videoituja. Videot ovat katsottavissa koko kurssin ajan kurssin Moodle-sivulta.
Kurssin arviointi perustuu kotitehtäviin, ryhmätyöhön ja kahteen exam-tenttiin. Jokaisesta osiosta täytyy saada vähintään 1/3 maksimipisteistä, jotta kurssista pääsee läpi. Kotitehtävät ovat soveltavia tehtäviä, jotka pohjautuvat luennoilla opittuihin asioihin.
Nämä kolme kotitehtävää tehdään yksilötyönä. Tänä vuonna esimerkiksi ensimmäisessä kotitehtävässä täytyi laskea putkiston pumppauskapasiteetti annettujen arvojen perusteella.
Ryhmätyö tehdään neljän hengen ryhmässä ja ryhmä saa valita aiheen itse. Ryhmätyön aiheen tulee liittyä annettujen ohjeiden mukaiseen prosessiin. Tänä vuonna aiheena oli kiintoaineen käsittelyprosessi, ja aiheeksi kelpaisi esimerkiksi tuoremehun valmistusprosessi.
Ryhmätyön palauttamisen jälkeen jokaisen ryhmän jäsenen täytyy esittää kysymyksiä toisille ryhmille. Kysymysten tulee liittyä heidän työhönsä. Kurssilla saa lisäpisteitä muiden töiden kommentoimisesta sekä omaa työtä koskeviin kysymyksiin vastaamisesta.
Exam-tentit ovat sähköisenä tehtäviä kokeita, jotka myöskin perustuvat luentomateriaaleihin. Kokeessa kirjoitetaan lyhyitä esseevastauksia.
Kurssilla on myös joka viikko laskuharjoituksia, joissa käydään läpi viikon harjoitustehtäviä. Laskuharjoituksissa käyminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa oppimisen kannalta.
Myös viikoittaiset harjoitustehtävät ovat vapaaehtoisia, joten niiden tekeminen ei vaikuta arvosanaan. Harjoitustehtäviä kuitenkin kannattaa tehdä, koska varsinaisia kotitehtäviä on tällöin helpompi laskea.
Mielestäni kurssilla pääsee todella haastamaan itseään. Mielenkiintoisinta oli erilaiset opitut hienonnusprosessit, joissa jauhetaan ja murskataan kiintoaineita.”