Hankkeenssa suunnitellaan biopohjainen järjestelmä hiilidioksidin tehokkaaseen talteenottoon ilmasta ja jätevedestä paikallisia (pohjoismaisia) mikroleviä hyödyntäen. Mikrolevät sitovat hiiltä biosynteesiin, ja niistä tuotetaan CO2-neutraaleja biopolttoaineita ja lisäarvotuotteita, kuten proteiineja ja pigmentejä, edistäen sekä Suomen hiilineutraaliustavoitteita että biokiertotaloutta. Hanke sisältää paikallisten mikroleväkantojen tunnistamista, biomassan viljelyä ja myrkyllisyyden arviointia sekä bioflokkulaatiota biomassan keräämiseen. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama Euroopan ja saa tukea Etelä-Savon maakuntaliitolta. Se tukee Mikkelin alueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI), luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistaa Blue Economy Mikkeli -klusteria.
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on edistää kiertotaloutta hyödyntämällä mikroleviä hiilidioksidin talteenottoon sekä hiilineutraalin biopolttoaineen ja bioenergian tuotantoon. Hanke tukee Etelä-Savon Älykkään erikoistumisen strategiaa edistäen vihreää siirtymää ja vesi-painopistettä yhteistyössä EcoSairilan ja siihen linkittyvän BEM-klusterin kanssa, keskittyen raaka-aineiden kestävään käyttöön, talteenottoon ja kierrätykseen.
Hankkeen keskeisiä tavoitteina ovat:
- Hiilidioksidin talteenottokyvyn vertailu teollisuuden päästöistä ja jätevedestä käyttäen pohjoismaisia mikroleviä ja -konsortioita.
- Mikroleväteknologian kehittäminen laajamittaiseen viljelyyn, sisältäen prosessiautomaation, reaaliaikaisen monitoroinnin ja leväkasvua optimoivan parametrien säädön.
- Paikallisten mikrolevien hyödyntäminen uusiutuvien biopolttoaineiden ja bioenergian tuottamisessa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
- Leväpohjaisten tuote- ja palvelukonseptien kehittäminen sekä liiketoiminta- ja markkinatuntemuksen vahvistaminen.
- Ravinnekuormituksen minimointi ja EU:n Itämeri-strategian tukeminen.
1.11.2024–30.11.2026
Projektin rahoitus:
Euroopan unionin osarahoittama, Etelä-Savon maakuntaliitto