LUT-yliopistolle rakennustekniikan koulutusvastuu
Julkaistu 23.1.2025
Päivitetty 23.1.2025

Lähivuosina LUT-yliopistosta valmistuu kestävän rakentamisen ammattilaisia. Uuden avauksen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön päätös myöntää uusi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuu. Edellisen kerran LUTin koulutusvastuu laajeni, kun yhteiskunta- ja viestintätieteiden koulutukset alkoivat Lappeenrannassa syksyllä 2023. 

Uudet rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutukset antavat opiskelijoille erinomaiset valmiudet vastata erityisesti tulevaisuuden rakennetun ympäristön energia- ja ympäristöhaasteisiin. Lisäksi ne laajentavat LUTin nykyistä alaan liittyvää tutkimusta. Koulutus sijoittuu LUTin energiajärjestelmien tiedekuntaan, jonka osaamisalueita ovat energia-, sähkö- ja konetekniikka sekä kestävyystutkimus.

"Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka on puuttuva lenkki systeemisessä lähestymistavassamme globaaleihin kestävyyshaasteisiin. Puhdas vesi, energia, ilma sekä kestävä liiketoiminta ja yhteiskunta toteutuvat pitkälti rakentamisen ratkaisuilla", LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa sanoo. 

Syksyllä 2027 LUTissa aloittaa 30 rakennus- ja yhdyskuntatekniikan kandidaattivaiheen opiskelijaa sekä 20 maisterivaiheen opiskelijaa. Lisäksi Lahdessa käynnistetään tohtorikoulutusohjelma. Koulutus toteutetaan aluksi vain suomeksi, mutta myöhemmin sitä on mahdollista laajentaa myös englanninkieliseksi. Tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä Lahden kampuksella opiskelee 500–600 rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelijaa.

Lisäksi LUT rekrytoi uuteen koulutukseen tutkimus- ja opetushenkilöstöä. Tavoitteena on, että työntekijöiden määrä kasvaisi noin 50:llä vuoteen 2035 mennessä. Lahden kampukselle rakennetaan mahdollisesti myös uusia tutkimuslaboratorioita.

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Uusia ratkaisuja ja innovaatioita yritysten käyttöön

Vuonna 2050 lähes 70 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeissa. Rakentamisen energia- ja materiaaliratkaisut ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Esimerkiksi jätteiden käsittelyyn, vesihuoltoon ja energiaan tarvitaan systeemisiä, monitieteisiä ja kestäviä ratkaisuja.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja kestävän kehityksen tarpeisiin ja tuottaa innovaatioita yritysten käyttöön. 

“Monet yritykset ovat jo luvanneet osallistua koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä tarjota opiskelijoille projektitöitä ja harjoittelupaikkoja”, Saksa sanoo.

Uusi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus toteutetaan Lahdessa ulkopuolisella rahoituksella, jota on yhteensä noin 12 miljoonaa. Lahden kaupunki ja kaikki Päijät-Hämeen kunnat tukevat uutta koulutusta noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

"Olemme äärimmäisen kiitollisia Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen alueen kuntien poikkeuksellisen vahvasta taloudellisesta tuesta. Sen avulla rakennamme yhdessä timanttisen, tulevaisuuteen katsovan koulutuksen, joka tuo roppakaupalla hyvää alueelle ja koko maailmalle", Saksa jatkaa.

Koulutuksessa tehdään yhteistyötä LAB-ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen kanssa. Koulutusohjelmat säilyvät jatkossakin erillisinä kummankin korkeakoulun keskittyessä omiin vahvuuksiinsa. 

LUT on myös mukana European Universities Linking Society and Technology (EULiST) -yhteistyössä, johon kuuluu myös muita rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkimusta ja koulutusta tekeviä yliopistoja. 

Lisätietoja:

left

Lue myös: