Dmitrii Bogdanov, post-doctoral researcher at LUT University, has been ranked as one of the rising stars in science in Finland.
Julkaistu 4.10.2024
Päivitetty 4.10.2024

Research.com listaa vuosittain tieteen nousevia kykyjä kaikilta keskeisiltä tieteen aloilta maailmanlaajuisesti. Uusimmassa vertailussa lappeenrantalainen tutkija Dmitrii Bogdanov sijoittui toiseksi suomalaisten tutkijoiden joukossa. Maailmanlaajuisessa vertailussa hän ylsi sijalle 763.  

Vertailu perustuu 166 880 tutkijaprofiilin analyysiin Google Scholar- ja Microsoft Academia Graph -alustoilla. Listalle valittiin tutkijoita kriteereillä, joissa painotettiin muun muassa tutkijan tuotteliaisuutta, julkaisujen viittausten vaikuttavuutta, tutkijan kontribuutiota omalla alallaan sekä palkintoja ja muita saavutuksia.  

Bogdanov tutkii LUT-yliopistossa, miten nykyistä energiajärjestelmää voidaan kehittää kestävämmäksi ympäristön, ihmisten ja talouden kannalta.  

“Keskeisintä tutkimuksessani on kehittää optimaalisia polkuja kohti kestävää energiajärjestelmää. Tutkimme, kuinka valtiot voivat saavuttaa ilmastotavoitteensa kustannustehokkaasti niin, etteivät ne sijoita tehottomiin teknologioihin vaan saavat rajallisilla resursseilla aikaan maksimaalisen vaikuttavuuden”, sanoo Bogdanov. 

Uraauurtava tutkimus tarvitsee luovuutta ja uteliaisuutta

Bogdanovin mukaan tutkijoiden tulisi pysyä avoimina ja uteliaina eri tiimien ja myös eri alojen tutkimusta kohtaan.

”Mikään ei ole mahdotonta. Jos kokemus ja syvä tietämys tietystä aiheesta eivät tuo ratkaisua, luovuus ja rohkeus sen viimeistään tekevät. Uusia lähestymistapoja saatetaan omaksua aivan erilaisista projekteista.”

Uteliaisuus ja rohkeus ovat LUTin ydintä. Tutkimuksen ja innovaatioiden vararehtori Jari Hämäläisen mukaan monisyisten ongelmien ratkaiseminen vaatii yhteistyötä eri tieteenalojen välillä.  

“Seuraamme jatkuvasti maailman muuttumista ja haluamme olla mukana suurissa yhteiskunnallisissa murroksissa. Tutkimamme haasteelliset ongelmat ovat usein monisyisiä eikä ole kyse vain yhden teknisen ongelman ratkaisusta. Asioita tarkastelemaan tarvitaan monen eri osa-alueen osaajia,” Hämäläinen sanoo.  

Tällä hetkellä Bogdanov on tutkijavaihdossa Stanfordin yliopistossa. Siellä hän analysoi, miten hiilineutraalien polttoaineiden, kuten bio- ja sähköpolttoaineiden, käyttö teollisissa prosesseissa ja liikenteessä vaikuttaa energiajärjestelmään.