Tekoälystä vastaava johtaja Markus Mäkelä Lappeenrannan kampuksella
Julkaistu 5.9.2024
Päivitetty 5.9.2024

Tuplatohtori ja tekoälyasiantuntija Markus Mäkelä on nimitetty LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun tekoälystä vastaavaksi johtajaksi. Uudessa tehtävässään hän auttaa LUTia ja LABia kehittämään tekoälyyn liittyviä innovaatioita, yhteistyötä ja vastuullisuutta. 

Mäkelä siirtyi LUTiin Aalto-yliopiston tutkimuksen ja kumppanuuksien hallintotehtävistä. Hän on aiemmin toiminut myös ohjelmistoalan professorina Turun yliopistossa. Hänen kotikampuksensa on Lahti, mutta työ vie säännöllisesti myös Lappeenrantaan.

”Tekoälyn kehitys on nyt erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Maailmalla puhutaan esimerkiksi tekoälyagenteista eli autonomisoiduista työkumppaneista, monia ilmaisumuotoja yhdistävästä tekoälystä sekä tulevaisuuden tekoälykkäistä roboteista”, syyskuun alussa tehtävässään aloittanut Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on merkittävä rooli tekoälyn ja siihen liittyvien toimintatapojen kehittämisessä. 

”Tekoäly parantaa opetuksen suunnittelua ja toteutusta sekä tukee opiskelijoita aktiivisessa oppimisessa. Erityisen kiinnostavia tutkimuskohteita ovat puolestaan esimerkiksi tekoälymallit, teknologiastrategia, digitalisaation johtaminen, työelämäkäytäntöjen muutos sekä laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset”, Mäkelä sanoo. 

LUTissa on ollut jo kymmenien vuosien ajan vahvaa tekoälyosaamista. Uudella nimityksellä se pyritään integroimaan entistäkin vahvemmin osaksi yliopiston ja ammattikorkeakoulun omaa toimintaa. 

Keskeistä osaamista yritysyhteistyö ja liiketoiminnan kehittäminen

Mäkelällä on vahva kokemus digitaalisesta ja organisatorisesta muutoksesta, tekoälystä, analytiikasta sekä strategisesta johtamisesta. Hän on työskennellyt yritysyhteistyön ja liiketoiminnan kehittämisen vastuutehtävissä 20 vuoden ajan: hän on toiminut muun muassa tutkimusjohtajana Teknillisessä korkeakoulussa sekä kehitysjohtajana Sitrassa ja Wärtsilässä.

Myöhemmin hän vastasi Aalto-yliopiston HUS-, THL- ja Health Capital Helsinki -kumppanuuksista sekä johti yli 100 professorin monitieteistä verkostoyksikköä. Taustaa hänen työlleen antavat myös tekniikan ja kauppatieteiden tohtoritutkinnot sekä laaja-alainen tutkimustyö ohjelmistotuotannosta kasvustrategiaan Suomessa sekä Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Mäkelän mukaan tekoälyratkaisujen tulee sopia organisaatioiden strategiaan, prosesseihin ja rakenteeseen. 

“Tekoälyn vaikutuksista erilaisiin organisaatioihin ei puhuta vielä riittävästi. Ajan mittaan tekoäly vie tiimien ja organisaatioiden toiminnan aivan uudelle tasolle, kun työprosessit kehittyvät aiempaa ketterimmiksi. On motivoivaa, kun osaava käyttäjä ja tekoäly ovat menestyvä työpari”, hän sanoo. 

LUT ja LAB vastuullisen tekoälyn eturintamassa 

Tekoälystä vastaavan johtajan nimitys liittyy IoT Paja Säätiön aiemmin tänä vuonna tekemään miljoonalahjoitukseen, jolla vahvistetaan LUTin tekoälyosaamista. Nimityksen myötä LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu tuovat tekoälyn osaksi kaikkea toimintaansa tutkimuksesta opetukseen ja hallinnollisiin prosesseihin. Tarkoituksena on pysyä varsinkin vastuullisen tekoälyn käytön ja kehityksen eturintamassa

“Pyrimme olemaan yrityksille ja yhteiskunnalle entistäkin parempi kumppani tekoälyyn liittyvässä opetuksessa ja tutkimuksessa. Tekoälyn vastuulliseen käyttöön kuuluvat lainmukaisuuden lisäksi läpinäkyvyys, eettisyys, tasa-arvo ja inkluusio”, kertoo LUTin ja LABin kasvujohtaja Petri Ajo

LUTiin ja LABiin on palkattu myös kaksi uutta tekoälyasiantuntijaa. Tulevaisuudessa tekoälyyn liittyviä rekrytointeja tehdään mahdollisesti lisää.