Vuoden 2024 Metsä360-tunnustuspalkinnon voittajaksi on valittu Re-Connecting Nature -mikrobiuutteen kehittänyt Uute Scientific. Helsingin ja Tampereen yliopistoissa kehitetty uute on valmistettu maa- ja metsätalouden sivuvirroista, ja se vastaa koostumukseltaan luonnosta löytyvää mikrobiyhteisöä.
Mikrobiuute altistaa ihmisen immuunipuolustuksen luonnon mikrobeille kuluttajatuotteiden, kuten kosmetiikan kautta. Uusia tapoja altistua luonnon mikrobeille tarvitaan, koska arjen luontoaltistus on vähentynyt kaupungistumisen ja hygienian myötä. Se on johtanut myös allergioiden ja immuunivälitteisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, lisääntymiseen.
Metsä360-voittajan valitsi palkintoraati, johon kuuluvat VTT:n liiketoiminta-aluejohtaja Tua Huomo, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra, Jyväskylän yliopiston dekaani Mikko Mönkkönen sekä vuoden 2023 tunnustuspalkinnon voittaneen Arbonautin toimitusjohtaja Tuomo Kauranne.
Suomalaisen huippututkimuksen luoma innovaatio
Palkintoraadin mukaan Uute Scientificin Re-Connecting Nature -mikrobiuutteella on valtava kansainvälinen potentiaali. Raadin jäsenet arvostivat myös tuotteen vahvaa brändiä, joka kumpuaa suomalaisesta luonnosta.
“Uute Scientificin kehittämä mikrobiuute on osoitus siitä, että monimuotoisella luonnolla on myös rahallista arvoa. On hienoa, että tällainen innovaatio on syntynyt suomalaisen huippututkimuksen tuloksena”, Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli kommentoi.
Metsä360-tunnustuspalkinnon avulla nostetaan esille metsien jalostusarvon kasvua tukevia tekoja. Viidennen kerran jaettu palkinto on osa LUT-yliopiston ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiön yhteistyötä. Aikaisempina vuosina tunnustuspalkinnon ovat voittaneet metsävaratietoa kartoittava Arbonaut, eniferBion mykoproteiinin valmistusprosessi, Stora Enson biopohjainen hiili sekä Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanja.
Tilaa Curious People -uutiskirje
Nuorten Metsä360-palkinnot Kouvolaan, Lappeenrantaan ja Espooseen
Peruskoulun 7.–9. luokkalaisille suunnattuun Metsä360-kilpailuun ilmoittautui lähes 50 ryhmää. Kilpailussa nuoria kannustetaan tuomaan esiin metsän arvoa ja merkitystä yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa.
Voittajaksi valikoitui kouvolalaisen Naukion yhteiskoulun Kaapo Nummenpään video “Tulevaisuuden ja menneisyyden aarre”. Raati arvosti voittajatyössä erityisesti sitä, että videolla on nostettu monipuolisesti esiin metsän arvoa ja käyttötarkoituksia.
“Metsä360-kilpailussa on inspiroivaa päästä kurkistamaan nuorten ajatuksiin metsästä ja kuulla, mitä metsä heille merkitsee. Metsät ovat täynnä mahdollisuuksia, joihin kannustan tulevia sukupolvia ennakkoluulottomasti tarttumaan”, LUT-yliopiston dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri kommentoi.
Kilpailun toiselle sijalle nousi Lappeenrannan Myllymäen koulun video “Esteetön metsä”, joka nosti esille huolen metsien saavutettavuudesta. Raati kiitti videon ajatuksia herättävää näkökulmaa sekä persoonallista toteutustapaa. Kolmannen palkinnon sai Tapiolan koulu Espoosta videolla “25 asiaa, joita voi tehdä metsässä”. Video vakuutti tuomariston laadukkuudellaan ja musiikkiesityksellään.
Voittajat valitsivat LUT Junior Universityn palvelupäällikkö Nina Kykkänen ja LUMA-koordinaattori Leena Ikonen sekä insinööritieteiden tiedekunnan suunnittelija Siiri Mertakorpi.
Lisätietoja:
Mari Kallioinen-Mänttäri
Esko Kolli
Asiamies
Marjatta ja Eino Kollin Säätiö
esko.kolli@kollinsaatio.fi
050 0712 458