LABin opiskelija Minja Kautiainen
Julkaistu 23.1.2024
Päivitetty 23.1.2024

Tällä sivulla

left

1 Opiskelijoiden puiset koneet


J. Hyneman Center (JHC) juhli viidettä vuosipäiväänsä vuonna 2023. Tämän merkkipaalun kunniaksi protopaja julkisti yhteistyössä Puuteollisuus ry:n kanssa uuden rakennushaasteen, jossa LUT-korkeakouluyhteisön opiskelijat suunnittelivat koneita puusta.

Philipp Grube voitti JHC-rakennushaasteen puisella taikinakoneellaan (Wooden Dough Machine). Grube on ERASMUS-opiskelija Saksasta ja opiskelee tietojenkäsittelytieteitä.

"Taikinakone oli erittäin hyvin suunniteltu ja toteutettu projekti. Rakentajaa tulisi kiittää siitä, että hän loi jotain, mikä on prototyyppi, mutta lähestyy kaupallisen tuotteen tasoa", tuomaristo sanoo.

Grube sai palkinnoksi 1 000 euroa. Voit lukea lisää voittajasta ja puisesta taikinakoneesta täältä.

right
Juha-Matti Saksa ja Philipp Grube
Juha-Matti Saksa ja Philipp Grube sekä puinen taikinakone.
left
Jamie Hyneman
Jamie Hyneman kuvattuna Lappeenrannan kampuksella marraskuussa 2023.
right

2 Sananen Jamie Hynemanilta: Innovaatiot ja kestävyys


Yhteenveto luennosta Lappeenrannan kampuksella, Viipuri-salissa, 18. marraskuuta 2023. Kuuntele englanninkielinen äänitallenne luennosta täällä (Youtube).

"Kun puhutaan JHC:stä, yksi pieni esimerkki kestävyystoimistamme on Hynebot, etäläsnäolon mahdollistava robotti. Meillä on kaksi Hynebotia, toinen työpajassani Yhdysvalloissa ja toinen täällä Lappeenrannan kampuksella.

Haluan olla osa JHC:n arkea, mutta lentäminen Suomen ja Yhdysvaltojen välillä aiheuttaa valtavia hiilidioksidipäästöjä, yli 2 000 tonnia yhdellä edestakaisella matkalla. Alun perin Hynebot keksittiin helpottamaan viestintää minun ja JHC:n henkilökunnan välillä.

Esimerkiksi Zoomin käyttäminen kokouksiin on kuin katsoisi zombeja tai ihmisten pidätyskuvia. Hynebotin avulla voin nähdä ihmisten tunteet ja reaktiot. Hynebot on tehty puusta, tarkemmin sanottuna vanerista, ja puu on suosittu materiaali JHC:ssä. Tietysti otamme huomioon myös puun alkuperän ja sen, että käyttämämme puu on kestävästi kaadettua.

Järjestimme myös rakennushaasteen opiskelijoille yhteistyössä Puuteollisuus ry:n kanssa. Haastoimme LUT-korkeakouluyhteisön opiskelijat ideoimaan ja rakentamaan ja koneita puusta.

Joten, täytyy vain uskoa, että pienet askeleet voivat saada aikaan suuren muutoksen."

Jamie Hyneman, keksijä, LUTin työelämäprofessori

left

3 Taideprojekti: Sometimes all it takes is a good idea


”Taidealan opiskelijoilla on vähän ennakkoluuloja tekniikkaa kohtaan, se jotenkin pelottaa, mutta JHC:lle on helppo mennä. Siellä on aina joku, joka auttaa, eikä kaikkea tarvitse osata itse. LAB-ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden kuvataideopiskelijoille on tulossa pakolliseksi yksi tietotekniikan kurssi, johon liittyy opiskelua JHC:lla. Se on minusta todella hieno muutos.

Itse haluan opetella käyttämään JHC:n laitteita juuri siksi, että voin hyödyntää vastaavia laitteita jatkossa taiteen tekemisessä. Tein esimerkiksi viime keväänä JHC:n kevätseminaariin puugrafiikkatyön. Kaiversin vanerisen puupiirroslaatan JHC:n laserkaivertimella. Sen avulla tein puupiirosvedoksen japaninpaperille. Käytin mallina valokuvaa, jossa jo edesmennyt isäni on ylpeänä moottoripyöränsä kanssa. 

Kiinnostus teknologiaa kohtaan sai minut kysymään harjoittelupaikkaa protopajasta. Kehittämispäällikkö Marko Kasurinen vastasi hieman huumorilla kysyen, mitä he saisivat vastineeksi. Tuloksena oli, että tein lopputyöni JHC:n tiloissa luoden taideteosta, joka ripustetaan prototyyppilaboratorion kattoon (pienoismalli taideteoksesta tämän artikkelin pääkuvassa).

Taideteoksen nimi on Sometimes all it takes is a good idea (suomeksi: joskus riittää hyvä idea). Materiaalina on pellava, jolle vedostan rakennepiirustuksia JHC:n menneistä ja käynnissä olevista projekteista. Tapasin Jamie Hynemanin, kun hän vieraili Lappeenrannan kampuksella lokakuussa. Hän oli suureksi avuksi pohtiessani materiaalivalintoja."

Minja Kautiainen, kuvataideopiskelija, LAB-ammattikorkeakoulu
Katso Kautiaisen taidetta Instagramissa @inkyminsky.

right
Minja Kautiainen
Minja Kautiainen ja JHC:n laserilla tehty taideteos. 
Kuva: Aaro Rouhiainen
left

 

taistelurobotteja
Taistelurobotti harjoitteluvastustajan kanssa.

 

 


 

right

5 Pienet taistelurobotit insinööritaitojen kehittämiseen


Taistelurobotit-termi viittaa maailmanlaajuiseen lajiin, jossa kamppaillaan painoluokittain radio-ohjatuilla tai autonomisilla roboteilla. Ideana on tehdä vastustaja liikuntakyvyttömäksi tai saattaa se ulos areenalta erän aikarajan (3 min.) sisällä.

Projektimme tarkoituksena on, että insinööriopiskelijat voivat kehittää vahvat taidot monilla insinöörialoilla hauskalla ja kilpailullisella tavalla, etenkin saavuttaakseen hyvät mallinnustaidot. Kilpailullisuuden idea on kannustaa tiimejä parantamaan jatkuvasti suunnitteluaan ja toivottavasti voittamaan turnauksen.

Taistelurobottilajissa on monia eri painoluokkia, jotka vaihtelevat 150 grammasta aina 125 kilogrammaan. Käytämme pienintä kokoa, 150 grammaa, mikä on ollut toinen loistava tapa haastaa kaikki suunnittelutaidoissaan. Näin pieni ja kevyt robotti vaatii paljon harkintaa suunnittelussa materiaalin hyödyntämisen kannalta.

Robotit voidaan valmistaa mistä tahansa materiaalista millä tahansa tavalla, kunhan ne ovat painorajan alapuolella ja noudattavat sääntöjä. Itse tulostin rungon nailonista 3D-tulostimella ja käytin ohutta terästä robotin panssarina.

Lajissa on tiukat säännöt, ja turvallisuus on aina ensisijaisen tärkeää. Noudatamme suomalaisen taistelurobottiyhdistys Robosodan sääntöjä, jotka taas perustuvat kansainvälisiin sääntöihin.

Olemme parhaillaan rakentamassa omaa areenaamme ja järjestämme pienen turnauksen projektissa mukana olevien tiimien kanssa lukukauden lopussa, jos kaikki menee hyvin. Meillä on jo testilaatikko valmistettuna, jota käytetään tiimien suunnittelemien asejärjestelmien kokeilemiseen.

Tavoitteena on avata areena kaikille kiinnostuneille ja toivottavasti saada muitakin mukaan lajin pariin."

Jethro McLean, tutkimusapulainen, LUT

6 JHC Ukkonen laihtui 63 kiloa

Jotkut ovat saattaneet ihmetellä, miksei LUTin sähkömoottoripyörä JHC Ukkosta nähty heinäkuisissa Imatranajoissa.

”Kaikki sujui suunnitelmien mukaan vielä kilpailuviikonloppua edeltävällä viikolla. Pyörä saatiin kasaan, moottori saatiin pyörimään ja kaikki näytti toimivan moitteettomasti. Tehomittaus- ja säätösessio oli varattu keskiviikolle, mutta kyseisen päivän aamuna Murphyn laki puuttui peliin.

Ohjelmoitaessa kontrollerin EEPROM-parametreja (electrically erasable programmable read-only memory), ohjelmisto menetti laitteistoversiotiedon kesken ohjelmoinnin. Tämä aiheutti mittausvirheitä jännitteissä ja sisäisissä lämpötiloissa, mikä puolestaan aktivoi suojaukset ja esti kontrolleria toimimasta.

Yhteistyö kontrollerivalmistajan kanssa vian selvittämiseksi luonnollisesti kesti muutamia päiviä, ja tämä aiheutti sen, ettei aikaa jäänyt testaamiseen, joten ainoa vaihtoehto oli jättää Imatranajot väliin. Lisäksi sateinen sää vaivasi koko kisaviikonloppua, mikä esti radan täyden kuivumisen, eikä Ukkosella ajeta märällä radalla riskien minimoimiseksi.

Kesälomien jälkeen ongelma kontrollerin kanssa saatiin korjattua nopeasti, kiitos valmistajalta saatujen ohjeiden. Vaikka varsinaista syytä ohjelmointiongelmaan ei koskaan saatu selville, pyörää säädettiin ja viimeisteltiin syksyn mittaan huolellisesti. Ensimmäinen säätösessio suoritettiin onnistuneesti AMW Dynoservicellä, ja siellä tehtyjen havaintojen perusteella tehtiin muutoksia muun muassa kentänheikennykseen, virtarajoihin ja erilaisiin nopeusrajoituksiin.

Saadut tulokset ovat erittäin lupaavia, huomioiden että pyörän nykyversio on 63 kiloa edellistä kevyempi.”

Marko Kasurinen, kehittämispäällikkö, JHC Ukkosen suunnittelija, LUT

7 Ennätysmäärä opiskelijaprojekteja esillä JHC:n kevätseminaarissa


JHC:n huhtikuisessa kevätseminaarissa esiteltiin vuonna 2023 ennätysmäärä prototyyppejä, yhteensä 39.

Vuosittainen kevätseminaari on protopajan toiminnan huipennus, jossa opiskelijat voivat esitellä kurssitöitään. Kevätseminaari on houkutellut satoja vierailijoita, mukaan lukien yhteistyökumppaneita, kuten edustajia Heurekasta, Suomen tiedekeskuksesta.

Seminaariin osallistuneiden projektien joukossa oli useita ideoita, joista on ilmeistä käytännön hyötyä, esimerkiksi aurinkopaneelien puhdistaja ja sähköinen ostoskärry.

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.